Skip Navigation Links Historie 1. Verdenskrig Nyheder

Nyheder 1. Verdenskrig

Tilfældig side på History Watch
Julenat 1914 Juleaften 1914 er et episk øjeblik i historien, da krigen standsede i store sektorer på Vestfronten, så de kæmpende kunne mødes i Ingenmandsland og begrave deres døde.

Denne beretning kommer fra en fransk soldat.

Fraternisering med fjenden er forræderi! Senere forbrødrede soldater sig i et "kommunistisk fællesskab", som gik efter en ny verdensorden. Brødre, forbrødre jer! Var det dette Generalerne frygtede hin Julenat?
31 jul 2014
Zar Nicolaj 2 abdicerer Den russiske zar Nicolaj II skrev dette til sine soldater som hans sidste opfordring til dem, da han var blevet tvunget til, at abdicere efter pres fra det russiske regeringsapparat Dumaen.

Brevet kan findes i en fantastisk bog fra 1921, som hedder "Den russiske Kejserfamiles sidste dage" skrevet af Robert Wilton.
27 jul 2014
Paris reddes Beretningen er skrevet af den engelske krigskorrespondent Philip Gibbs, der var i Paris under de skæbnesvangre dage i september 1914, hvor den tyske fremrykning blev standset foran Paris, som førte til at tyskerne trak sig tilbage til en forstærket forsvarsstilling.

Dette træk var indledningen til skyttegravskrigen på Vestfronten, hvor begge parter på Vestfronten befæstede deres linje fra kyst til kyst.

Jeg synes beskrivelsen af ånden i Paris er spændende og forholdet til englænderne. På det her tidspunkt har jeg læst beretninger om at franskmændene frygtede et engelsk sammenbrud efter Mons, da de engelske soldater reagerede på en anden måde end franskmændene.

Historien om de franske taxaer, som blev brugt til at bringe franske soldater til fronten er genial. Mobile krigsførelse i 1914.
20 jul 2014
Danmark og Krigsudbruddet Da første verdenskrig startede blev plakater med følgende tekst og afsenderen er Kongen og Zahle.

I 1914 er det 50 år siden at Danmark tabte krigen i 1864 til Tyskland. Der manes til besindighed og det gøres klart at Danmark er neutralt og har et godt forhold til nationerne involveret i konflikten. Kongen må vide det da han næsten er i nær familie med samtlige kongehuse fra de krigsførende nationer.
19 jul 2014
Tysklands august 1914 taktik I brevet redegør den tyske Generalstabschef for den tyske strategi. Brevet er dateret den 5. August 1914 og blev sendt til Conrad von Hötzendorf, som var stabschef i Østrig-Ungarn.
17 jul 2014
Krav om serbisk erklæring Den Østrig-ungarske kronprins Frantz Ferdinand blev myrdet i Sarajevo af serbere.

Et krav til den serbiske regering var, at de den 26. juli skulle offentliggøre følgende erklæring:
08 jul 2014
Slaget ved Mons Slaget Mons blev den første træfning mellem de tyske tropper og de engelske. Slaget har som så ingen vindere, da englænderne efter træfningerne trækker sig tilbage til Marne, hvor et meget afgørende slag senere vil blive udkæmpet, da den tyske offensiv bliver standset, som fører til at skyttegravene bliver lavet og Vestfronten bliver en "statisk" front.
28 mar 2014
Wilhelm Reinhard Tysk jagerpilot fra 1. Verdenskrig.
16 dec 2013
Karl Schäfer Tysk jagerpilot fra 1. Verdenskrig.
15 dec 2013
Karl Allmenröder Tysk jagerpilot fra 1. Verdenskrig.
15 dec 2013
Kurt Wolff Tysk jagerpilot fra 1. Verdenskrig.
15 dec 2013
Jul i Ingenmandsland I 1914 fandt den berømte Julefred sted på Vestfronten, hvor kampene ophørte mellem de tyske soldater og de allierede soldater på store dele af fronten.

Beretninger fra denne uofficielle våbenhvile blev sendt hjem fra soldaterne som overværede dette. Lars Lilholt på baggrund af en sådan sang lavet denne sang. Det har altid været forræderi at fraternisere med fjenden.
29 oct 2013
Regeringen forlader Paris i 1914 Første Verdenskrig er lige startet og militær strategerne har fået testet deres slagplaner. Frankrig Havde en offensiv strategi som hed Plan 17. Skønt denne plan aldrig fungerede, så fulgte den franske hær den med store tab til følge. Den franske hær var stadigt velfungerende, da det stod klart at nu gjaldt det overlevelse og at forhindre, at Paris faldt. Hvorefter den franske hær trak sig tilbage og overlod et stort fransk område til tyskerne. Det var en ordnet tilbagetrækning, hvor få franske soldater blev taget til fange, hvilket er et kendetegn for en hær som er disciplineret.

Den 26. August 1914 bliver Joseph Gallieni for Paris og vælger at forsvare byen, som den blev i 1870.

Den 3. september udsender Gallieni denne proklamation, efter at den franske regering har forladt Paris.
15 sep 2013
Note til Serbien Den Østrig-ungarske kronprins Frantz Ferdinand blev myrdet i Sarajevo af serbere. Planen med mordet var at destabilisere Balkan.

Østrig-Ungarn var sikre på tysk opbakning og så en mulighed til at sætte Serbien på plads. De sender denne note til Serbien med 10 krav, so et selvstændigt land ikke kan acceptere. Endvidere var der sat en dato for ultimatummet, hvilket betød at diplomatiet ikke havde tid til at finde en løsning. Siden turde de involverede lande ikke vente med deres egen mobilisering af frygt for ikke at nå i stilling.

Denne note er fra den tyske hvidbog om hvad som førte til krigen og med Bemærkninger fra den kejserlige og kongelige Regerings.
29 apr 2013
Tidslinjer 1. Verdenskrig En samling af Tidslinjer med relation til 1. Verdenskrig
03 apr 2013
Lothar Richthofen Under første verdenskrig var luftvåbnet nyt og den tyske propaganda udnyttede dets førende flyvere til det yderste.

Lothar var bror til Tysklands førende Es, der gik under tilnavnet Den røde Baron. Den 6. marts 1917 blev Lothar overført til broderens enhed, hvilket blev brugt propagandamæssigt.
14 dec 2012
Om Arbejderkontrol Bolsjevikker i Rusland brugte avisen Pravda som dets talerør efter Marts Revolutionen i 1917. I Pravda Nr.178 som udkom den 3. November 1917 havde Lenin udarbejdet følgende udkast til Dekret om Arbejderkontrol.

3 dage senere (den 6. november) blev Vinterpaladset stormet og bolsjevikkerne kom til magten.
01 sep 2012
Turist i Frankrig En Sønderjysk soldat skriver hjem og fortæller om en oplevelse fra Alsace, hvor de havde logi hos en venlig familie. Jeg har tidligere læst beretninger om at franskmændene i de besatte områder så sønderjyderne som lidelsesfæller.

Brevet fortæller om soldaterlivet, hvor de bliver sendt rundt med tog til forskellige fronter.
21 Jun 2012
Hundene på Titanic På Titanic var der en kennel til de rejsende på førsteklasses hunde. På rejsen var der 12 hunde tilhørende passagerer på førsteklasse. Af disse overlevede tre hunde og fire i alt fra skibet (måske - mere herom senere).
15 apr 2012
Birth.of.a.Legend Dokumentarfilmen handler om de mænd, der udtænkte, tegnede og byggede Titanic, og hendes mindre søsterskib Olympic på Harland & Wolff skibsværftet i Belfast.

En historie med politisk drama, om økonomiske pres, vold og den tid som skibet blev bygget i.
23 mar 2012
Ung pige i skyttegraven I 1915 udgav Gyldendalske Boghandel bogen Sønderjyske Soldaterbreve (samlet af Harald Nielsen).

Følgende brev fangede min opmærksomhed, da brevet om en ung fransk pige, som vælger at blive i skyttegraven hos de tyske tropper (fjenden).

Normalt er man ikke så vild med at have fjendtlige (skønt de måske er venlige) civilister i frontlinjen. Hendes navn er Jeanne, som hendes berømte navnesøster Jeanne d'Arc. Det er bestemt sød og rørende beretning, som fortæller om civilisternes og kvindernes situation i frontlinjen, tidligt i 1. Verdenskrig.

I Paris måtte mange kvinder ty til prostitution for at overleve, pigen her er 15år og levede blandt soldater?! Hun blev givet behandlet som en lillesøster, som holdt sig til de sønderjyske soldater, hvor de var lidelsesfæller i, at deres hjem var blevet erobret af tyskerne.
04 mar 2012
Grunde til krigen Her fortæller Kejser Wilhelm om hans bevæggrunde, for at rejse til Norge efter drabet på Franz Ferdinand og om Tysklands vilje til fred.
22 jan 2012
Dansk Titanic beretning Den 48-årige maskininspektør ved De sydfynske Jernbaner, Jacob Christian Milling, var en af de 14 danskere på Titanic. Fra Southampton sendte han den 10. april, på afrejsedagen, et postkort til sin kone.

Den ”trådløse” sendte han d. 14. april, et telegram med den kodede meddelelse ABANAPAS, der oversat betød ”Har det godt, stille vejr, skibet udmærket, morer mig, godt rejse-selskab, dejlig rejse”.

Millings lig blev fundet og ført til Halifax, hvorfra det med Skandinavien-Amerikalinjens skib, C. F. Tietgen, blev sendt til København. Her blev han den 3. juni 1912 begravet på Assistens Kirkegård.
06 jan 2012
Mussolini som patient Mussolini var ved fronten under første verdenskrig og blev såret. Her kommer lægens beretning om Mussolini som patient og under beretningen, nævnes eksempler på omverdenens reaktion.

Beretningen stammer bogen Mussolini, som blev skrevet af Margherita G. Sarfatti og som kom på dansk i 1928.
12 dec 2011
Ruslands fredsbetingelser Krig er logistik, evnen til at have en kampklar soldat på det rette tidspunkt og sted. Denne side er beretning fra en tysk besat fransk banegård, som en sønderjysk soldat fortæller om.

Soldater og udstyr skal transporteres til fronten. I januar 1915 var en banegård tæt på fronten rimelig sikker, da flyvemaskinen var en simpel maskine, som kun havde en begrænset radius, fart og bombelast (som var endda var små bomber).

Et ammunitionstog siger bang, når det bliver ramt og det er ikke så heldigt på en tæt pakket banegård. Så hvor tæt på fronten tør du udlade tropper og udstyr?
22 nov 2011
En besat banegård Krig er logistik, evnen til at have en kampklar soldat på det rette tidspunkt og sted. Denne side er beretning fra en tysk besat fransk banegård, som en sønderjysk soldat fortæller om.

Soldater og udstyr skal transporteres til fronten. I januar 1915 var en banegård tæt på fronten rimelig sikker, da flyvemaskinen var en simpel maskine, som kun havde en begrænset radius, fart og bombelast (som var endda var små bomber).

Et ammunitionstog siger bang, når det bliver ramt og det er ikke så heldigt på en tæt pakket banegård. Så hvor tæt på fronten tør du udlade tropper og udstyr?
16 nov 2011
Spillefilm Titanic Her kan syv scener fra den Oscar-vindende storfilm Titanic ses.

De syv scener heeder her: "I'm The King Of The World", "I'm Flying", "Put your hands on me, Jack", "The Portrait", "The Ship will sink", "Grand Staircase", "Dawson, Rose Dawson".
07 nov 2011
Kejserens tak Det er Kronprins Friedrich Wilhelm Victor August Ernst tak til sine tropper, efter de har erobret højderyggen i Argonne Skoven.
02 nov 2011
Paris og prostitution Om syngepigen som solgte kærlighed.
06 sep 2011
Paris vågner Krigen kommer til Paris og tabene kan ikke længere skjules.
06 sep 2011
Arbejder til sin Fagforening En tysk soldat takker sin fagforening for julepakken 1914 og sammenligner de to organisationer – den tyske hær og fagbevægelse.

Arbejderberetning er fra en bog med titlen ”Medens de kæmper” (udgivet 1915) med breve fra Verdenskrigen.
06 aug 2011
En Flyvers Eventyr Jeg fandt følgende flyverberetning i an bog med titlen ”Medens de kæmper” (udgivet 1915) med breve fra Verdenskrigen.

Luftdueller var noget nyt dengang – flyvemaskinen var en ny opfindelse – lidt over 10 år gammel. De sidste galante riddere fandtes i luftrummet endnu – mange af disse piloter kom endda fra kavaleriet.
25 jul 2011
Gallipoli kampagnen Slaget ved Gallipoli fandt sted mellem 25. april 1915 og 9. januar 1916 og blev udkæmpet på Halvøen Gallipoli i det Osmanniske Rige (nu Tyrkiet). En forenet britisk og fransk operation blev igangsat, hvor målet var at erobre hovedstanden Konstantinopel og sikre en forsyningsrute til Rusland, samt aflaste de andre fronter. Operationen slog fejl med store tab på begge sider.

I november 1914 fremsatte Marineminister Winston Churchill en plan om at anvende forældede slagskibe, som ikke kunne bruges mod den tyske marine i Nordsøen. Den 18. Mars blev hovedangrebet indledt med 18 slagskibe, hvilket endte resulterede i så store tab at en invasion blev besluttet. Tyrkerne forudså dette og forberedte sig på invasionen som kom 6 uger senere.

I december blev en evakuering af tropperne på Gallipoli indledt, hvilket for de allierede blev kampagnens bedst udførte operation.

De allierede mistede over 44.000 mand i slaget og 100.000 soldater blev såret, mens det Osmanniske Rige mistede 86.000 mand og 164.000 soldater blev såret.

Den tyrkiske sejr ved Gallipoli, blev af mange tyrker opfattet som et afgørende øjeblik i historien om det tyrkiske folk og blev et samlingspunkt i genrejsningen af efter at det Osmanniske Rige var kollapset. Kampen lagde grund for den tyrkiske uafhængighedskrig og grundlæggelsen af republikken Tyrkiet, otte år senere under Mustafa Kemal (Atatürk), som var kommandant ved Gallipoli.
24 jul 2011
Den sidste faldne En spændende dokumentar som fortæller om 1. Verdenskrigs sidste døde.
16 jul 2011
Zeppeliner over London Første Verdenskrig ændrede krigen radikalt – da himmelen pludselig blev en slagmark. Filmen her handler ikke om luftkampe – da de tyske zeppeliner var for brandfarlige til, at kæmpe med en flyvemaskine. Serien om den Blitz på London og hvordan englænderne forsvarede sig.

Zeppelinerne tabte luftslaget og tyskerne gik over til at bruge Gotha flyvemaskiner sidst i krigen.

Men det spændende i episoden er terroren – civilbefolkningens frygt. Tabene og skaderne i England var ikke store, især hvis der tænkes på den følgende krig.
09 jul 2011
Deep Inside the Titanic Deep Inside the Titanic er en rejse tilbage i tiden, til Titanic på havets bund – hvor billeder derfra pares med billeder og beretninger fra 1910, hvor skibet sejlede ud på sin eneste rejse.
04 jul 2011
Til gevær I 1917 skrev George M. Cohan sangen Over-there, som var en soldatersang om de oversendte (over Atlanterhavet) soldater. Sangen blev et hit og danskeren Henrik Dahl lavede en dansk version af sangen, som kom til at hedde Til gevær.

Desværre ved jeg ikke ret meget om denne sang – men jeg at kunne datere den til 1917, da der på bagsiden af sangbladet er nogle sangtekster fra Kongerevyen 1917, hvilket skulle datere sangen til 1917 (måske 1918).

Illustrationen til sangen er forsiden af sangbladet, hvor der er afbilledet en fra marinen. Normalt forbinder jeg ikke geværer og marinen med hinanden.

30 jun 2011
Battle Passchendaele Efter Somme ledte englænderne efter en ny slagmark, hvor de kunne angribe fjenden. Deres valg faldt på landsbyen Passchendaele (nu Passendale) nær byen Ypres i Vestflandern i Belgien.

Slaget blev udkæmpet mellem juli og november 1917, hvor Entente tropper under engelsk ledelse angreb den tyske hær. Målsætningen med angrebet var at opnå et gennembrud, som kunne outflank det tyske forsvar at tvinge den tyske hær til at til at trække sig tilbage fra kanalhavnene, samt aflaste den franske hær i Aisne, som havde en lav kampmoral og var plaget af mytteri.

De fleste af kampen fandt sted i inddæmmet marsk, som var sumpet selv uden regn. Sommeren 1917 var usædvanlig kold og våd, og bombardement med tungt artilleri havde ødelagt dræningen i jorden. Selv i de tørre perioder, var mudder konstant tilstede i landskabet og de nyudviklede tanks kørt fast i mudder, og soldater faldt ofte druknede i det.
28 jun 2011
Dokumentar Verdun slaget Slaget ved Verdun er måske mit ynglings slag. Slaget er et prestigeslag for begge sider, hvor tyskerne mener de kan slide den franske hær op i slaget, da Frankrig ikke kan opgive Verdun uden kamp.

Slaget raser i et år før den tyske offensiv indstilles og Frankrig generobrer det tabte terræn. Jeg synes kampene om forterne omkring Verdun er spændende, den franske hærs kampevne og vilje til at tilbageerobre tabt terræn er fascinerende.
27 jun 2011
De new-zealandske es En kronologisk liste over de new-zealandske esser under 1. Verdenskrig.
26 jun 2011
De skotske es En kronologisk liste over de skotske esser under 1. Verdenskrig.
26 jun 2011
De sydafrikanske es En kronologisk liste over de sydafrikanske esser under 1. Verdenskrig.
26 jun 2011
Det indiske Es Kun en inder blev Es under 1. Verdenskrig
24 jun 2011
Walisiske flyver Es En Liste over de walisiske flyver Es piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
24 jun 2011
Ruslands flyver Es En Liste over de russiske flyver Es piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
23 jun 2011
Italienske flyver Es En Liste over de italienske flyver Es piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
23 jun 2011
Canadiske flyver Es En Liste over de canadiske flyver Es piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
23 jun 2011
Tyske flyver Es En Liste over de tyske flyver Es piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
23 jun 2011
Amerikanske flyver Es En Liste over de amerikanske flyver Es piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
23 jun 2011
Franske flyver Es En Liste over de franske flyver Es piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
22 jun 2011
Østrig-ungarske flyver Es En Liste over de Østrig-ungarske flyver Es piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
20 jun 2011
De irske Esser En Liste over de irske piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
20 jun 2011
De belgiske Esser En Liste over de belgiske piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
19 jun 2011
De australske Esser En Liste over de australske piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
19 jun 2011
Deutschland - ironisk sang Jeg fandt denne sarkastiske sang om Tyskland, maskinskrevet på noget tyndt krigspapir. Teksten nedenfor er indledningen til sangen på papiret. Jeg ved ikke, om sangen havde en tittel.

Vise forfattet 1871 af Apoteker Rink, Kolding, og sunget første gang ved et nordisk Apotekerstævne i Gøteborg i sommmeren 1871.

Var i sin Ti meget udbredt i Jylland og Sverige, ogsaa i Sønderjylland, og vandrer nu atter Norden rundt i Vinteren 1915 og ogsaa i sommeren 1940.
17 jun 2011
De engelske Esser En Liste over de engelske piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
15 jun 2011
Erich Löwenhardt Tysk Jagerpilot og tredje mest scorende tyske flyver under 1. Verdenskrig.
13 jun 2011
My boy Jack My boy jack, var Rudyard Kiplings svagtseende 18årige søn, som blev fundet uegnet til militærtjeneste i 1914, men kom ind ved staben. Med faderens hjælp, blev jack fundet egnet til fronttjeneste i 1915.

My boy Jack forsvandt sporløst dagen efter hans første dag ved fronten. Det skete ved Loos, hvor Jack troede 1. Verdenskrig skulle afgøres den følgende dag. Hans brev kan læses her.

I 1919 affandt familien sig med, at Jack aldrig ville blive fundet. I 1997 blev ”My boy Jack” filmatiseret. Digtet blev oplæst i filmen og klippet kan ses nederst på siden her.

Rudyard Kipling blev i 1907 den første englænder, som modtog Nobels Litteraturpris. Han er stadigt den yngste modtager af denne pris.
24 sep 2010
Jacks sidste brev Dette er Jacks sidste brev hjem, som han skrev kort før han skulle i kamp for første gang. Jack forsvandt sporløst den følgende dag.

Faderen Rudyard Kipling skrev i 1915 digtet My boy Jack. Jacks familie gjorde alt for at finde ham og først i 1919 affandt de sig med, at Jack altid ville være MIA (Missing In Action).
24 sep 2010
Willie Mcbride Willie Mcbride er en sang fra 1976, som handler om en falden 19årig soldats gravsted og mulige grunde til at gå i krig. Sangen er af flere nævnt som det bedste krigsdigt, blandt dem den engelske premierminister Tony Blair, tidligere hvilket har fået en række mennesker til at undersøge, hvilken gravsten som inspirede Eric Bogle til sangen. De tre mest oplagte er, en 21 årig, en med ukendt alder og endelig en 19årig uden gravsted. Alle tre døde under det første Somme slag.

Eric Bogle siger selv om sangen: ” It's a song that was written about the military cemeteries in Flanders and Northern France. In 1976, my wife and I went to three or four of these military cemeteries and saw all the young soldiers buried there.”

Sangen er også kendt under titlerne ”No Man's Land” og “ The Green Fields of France”. Nederst kan sangen høres.
23 aug 2010
Berømte luftkampe Tre computeranimerede historiske/berømte luftdueller fra 1. Verdenskrig.

Den første luftkamp er mellem Ernst Udet og Georges Guynemer. Den næste er Werner Voss død i kamp med 7 piloter fra 6 Naval Squadron, hvor Arthur Rhys Davids fik de afgørende og dræbende skud ind, mens James McCudden var den kendteste. Den tredje og sidste luftduel er amerikaneren Arthur Brooks, som kommer i luftkamp alene mod 8 tyske Fokker D.VII, hvor det både lykkes ham at overleve og skyde to modstandere ned.
08 Aug 2010
Stormløbet mod Líege Beretningen kommer fra bogen: Den Tavse Dansker – En bog om dem, der gjorde Deres pligt.

I forordet skrevet i august 1916, står der: Bogen er ikke digt, men krigens og forholdenes ubønhørlige og forfærdende virkelighed.

Beretningen chokerede mig, da den er barsk og rå. Jeg forstår efter læsningen af denne beretning langt bedre sangen: Ich hatt' einen Kameraden. Hans kammerater kommer ikke til at efterlade en Kammerat, der dør af sine sår - snarere en Kammerat, som vil blive trampet ihjel.
27 jul 2010
Levende begravet En venlig soldaterkammerat underretter en familie om, at deres søn er død, efter han blev levende begravet i en bunker. Et hårdt brev for familien, især da soldaten ikke var død.

Soldaten var på et lazaret og undrede sig over, at han ikke hørte fra sin familie. Ingen sender breve til de døde. Ca. 1 måned efter er blevet så rask, at han med besvær kan skrive hjem.

Beretningen stammer fra bogen: Kun legetøj i deres hænder - Thyge Thygesens krigsdagbog og feltpostbreve - skrevet af Jonas Schultz Thygesen og Martin Bo Nørregaard.
27 jun 2010
Krigens sidste døde Shirley førte dagbog mens hun var sygeplejeske i Frankrig og i 1939 udkom den i bogform på dansk med titlen: Jeg så dem dø.

Udsnittet her er fra tidspunktet hvor våbenhvilen bliver underskrevet, hvor hun plejer døende soldater, hvoraf nogle ikke lever indtil freden starter få timere senere.
20 apr 2010
Brev til en sygeplejerske En moder skriver til den sygeplejerske, som var hos hendes søn, da han døde.
20 apr 2010
Titanic plakater Nem adgang til en række plakater med relation til Titanic.
17 apr 2010
Wilhelm II og Kejserinderne En særdeles spændende beretning, da den beskriver Wilhelm II’s forhold til sin moder, kort efter at den tidligere regent er død. Der er skrevet bøger som skildrer en Kejsers levned mere flatterende.

Beretningen stammer bogen Wilhelm II’s Privatliv, som er baseret på en række papirer og dagbogsoptegnelser (1888 til 1898), som var hofdame ved Hohenzollernes hof.
19 mar 2010
Mysteries of The Titanic Titanics forlis er en tragedie som vi alle kender. Historien om verdens største og mest sikre skib, der sejlede ind i et isbjerg og sank på jomfrurejsen over Atlanterhavet.

De ni videoer her handler om Titanic på havets bund og hvad hun (Titanic) kan fortælle os her. En fantastisk dokumentarudsendelse.
15 mar 2010
Til og fra Verdun En soldaterberetning fra Verdun (efter våbenhvilen), samt et Google kort som viser steder fra slaget.

Et Google kort som viser historiske steder fra slaget ved Verdun. Jeg tænkte, at der her måtte være en del synlige spor efter slaget, da det er det slag i historien, hvor der flest er døde pr. kvadratkilometer.
06 mar 2010
Battle Of The Somme Her kan Battle Of The Somme - The True Story ses. De 8 videoer er store filer, så giv dem lige et øjeblik til at blive hentet.

Jeg holder meget af denne serie, da nogle kompetente personer efterforsker billede materiale fra slaget. I serien, er der et stort indblik i de engelske soldaters oplevelser ved Somme.
04 mar 2010
La Chanson de Craonne Den franske hær begik mytteri i 1917 og denne sang er forbundet med mytteriet. Sangen var forbudt i Frankrig indtil 1974 og der blev lovet en dusør på 1million Francs til den som angav forfatteren. Må man se forfatteren, siges der i kor ved danske fester, det skete dog aldrig med denne sang. Årsagen er givet, at teksten har mange ophavsmænd og den blev ændret gennem krigen. I 1914 var det Loretta, mens det i 1916 var Champagne.

Sangen gengives her i den franske originale udgave, samt i en dansk version, som jeg har oversat til siden her (teksten er spændende, trods mine manglende fransk kundskaber).

Nederst kan nummeret ses og høres.
11 feb 2010
George V Engelsk Konge og Kejser af Indien: 06. maj 1910 – 20. januar 1936.
30 jan 2010
Taler med en død Denne beretning stammer fra en fantastisk bog, der hedder ”Kampens skønhed og gru”, som følger 19 soldater gennem 1. Verdenskrig i 212 beretninger. Nedenstående er en dagbogsoptegnelse, som forfatteren Peter Englund kalder ”Paulo Monelli Taler med en død på Monte Cauriol”.
6 jan 2010
In a distant grave Digtet er fra et begravelseskort for Private(menig) Thomas Marcus, fra Royal Inniskilling Fusiliers, som blev dræbt 1. juli 1916 ved Somme.
21 dec 2009
Krigstrusler Opremsning af trusler mod Rusland nogle få år før udbrudet af første verdenskrig. Retorisk er Lenin spændende, men svær.
20 dec 2009
Zar familiens død Bolsjevikkerne beskyldes for mord
18 nov 2009
Gamle Krikker Hesten har været utrolig vigtig for hærene og sådan var det også i 1914
11 nov 2009
Første dag ved Somme Den tyske Generalstabsmelding for dagen
04 nov 2009
Ernst Udet Tidslinje over Ernst Udets liv
20 oct 2009
Ny slagsang En ny amerikansk battle sang fra 1917
18 oct 2009
Jagerenhederne og offensiven Ordrene til jagerenhederne
06 oct 2009
Urolig Nat Et Digt om en nat ved Fronten
15 sep 2009
Nearer, My God, to Thee Den sidste sang Titanics orkester spillede
13 sep 2009
Ultimatum til Termonde Belgisk by trues til overgivelse
30 aug 2009
Polens fremtid Hindenburg Om Polens tilblivelse
18 jul 2009
Færdig med Krigen En russer i 1917
28 may 2009
They Remembered Me Julebrev fra 1917
17 may 2009
Velkomstbrev til soldater den engelske Konge byder de amerikanske soldater velkommen
16 may 2009
Titanics forlis En beretning fra forliset
19 apr 2009
Den Amerikanske Præsident ed Ordlyden af ed'en
20 jan 2009
Kikkert til Flåden En kikkert udlånes til den amerikanske Navy
07 jan 2009
Balfour Declaration Ordlyden af erklæringen
06 jan 2009
Fred
03 sep 2007
Spionen henrettes
28 Aug 2007
Julefreden
25 Aug 2007
Allierede 1914-18
18 Aug 2007
Soldaters forplejning
22 Jul 2007
Garros fanges
18 Jul 2007
Jasta 11
26 Jun 2007
Over-there
27 Jun 2007
Bøn før slaget
24 Mar 2007
Roland Garros
22 Mar 2007
Luksuslineren Titanic
24 jan 2007
Sårede ved fronten
20 jan 2007
Eddie Rickenbacker
03 jan 2007
Jul i skyttegraven
10 Dec 2006
Jul ved fronten
10 Dec 2006
Grigori Rasputin
31 Oct 2006
Jasta 2 pilot fanges
19 Oct 2006
Skyder krigsfanger
31 Jul 2006
Luftliv og død
22 Jul 2006
Det første gasangreb
05 Jul 2006
Nobels Fredspris
27 Jun 2006
De 14 punkter
02 Jun 2006
Reginald Warneford
30 May 2006
Første Somme slag
16 May 2006
Hitlers Jernkors
07 Mar 2006
Marseillaisen Den franske sang.
06 mar 2005
Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube