Skip Navigation Links Historie 1. Verdenskrig Militæret Første Somme Slag

Første Somme Slag

Allieret offensiv 1916

Sir H. E. Watts som var ledede 7th Division ved Somme
I en Bredde af omtrent 40 km begyndte i Går det i mange Måneder med ubegrænsede Midler forberedte store engelsk-franske Masseangreb efter 7 dages stærkeste Artilleri- og Gasforudvirkning på begge Bredder af Somme og Acre Bækken.
Thyge Thygesen am 29.9.1916 in der Schlacht an der Somme durch Verschuttung verwundet wurde.
Though buried in a distant grave,
Amidst the shot and shell,
For Country's sake his life he gave,
He stood his trial well.
Serien her kan kaldes billedarkæologisk, da billeder fra slaget analyseres og sammenholdes med slagmarken i dag.
Allerede det, at vente hele dagen i mer eller mindre beskyttede stillinger er slemt nok; geværildens raslen og kanonernes drøn tillader os ikke at tænke på andet end de stakkels fyre, der bliver ramt.
When you joined the great fallen of 1916
I hope you died well and I hope you died clean
Or young Willie McBride was it slow and obscene
Nå, men i hvert fald er grunden til, at du er så sur over at du gik glip af krigen, slet og ret den, at krig er det bedste af alle mulige emner.
I alle Krige har Tabene som Følge af Sygdomme været betydelig større end Antallet af saarede.
Der opstod nemlig i den forbindelse ordet »Gullaschbaron« om de bønder i det gamle Danmark, der kunne få 1000 kr. for den ringste tuberkelko ved salg til tyskerne.
Udsendelsen Gallipoli Campaign.
Den første dag af dette slag er på mange måder den værste i den engelske hærs historie, da tabene var så høje og næsten ingen militære mål blev nået.
Somme er en flod.
Engelsk - fransk offensiv: 01. juli 1916 - 13. juli 1916.

Selve offensiven blev forsinket på grund af det tyske angreb ved Verdun, og angrebet fandt sted over en smallere front, med færre mænd end planlagt.

Angrebet var udtænkt af Ferdinand Foch og Douglas Haig.

En vigtig strategisk grund for angrebet var, at det kunne tvinge tyskerne til at overføre tropper fra østfronten til vestfronten.

En vigtig forudsætning for den engelske offensiv var, at den engelske hær i Frankrig var vokset anseeligt i størrelse (mandskab + materiel).

I september 1915 havde franskmændene og englænderne haft offensiver i Champagne og Artois, der havde vist, at det var muligt at lave et gennembrud af de stærkt befæstede tyske linier. Forudsætningen skulle være, at angrebet foregik over en meget bred front, for at tyske skulle hente deres reserver langt fra kamppladsen. For at dette kunne blive en realitet, måtte offensive være en storoffensiv.

Det er blevet hævdet, at den tyske offensiv ved Verdun, var et middel for tyskerne til at hindre at fjenden fik midler til at udføre en storoffensiv.

Douglas Haig skriver i en rapport den 23. december 1916, at han havde foretrukket en udsættelse af storoffensiven, således at den engelske hærstyrke i Frankrig kunne blive større, soldaterne kunne blive uddannet bedre, og ammunitions forrådet kunne blive større.

Imidlertidig angreb østrigske soldater i maj 1916 ved Trentino, og tyskerne måtte efterfølgende undsætte sin Allierede på den italienske front. Endvidere var de soldater succesrige ved Volhynia.

Mere eller mindre samtidig med det 1. Somme slag indledtes den 01. juli 1916, angreb italienske soldater ved Trentino.

Angribende divisioner: 40 engelske og franske divisioner.

Over en 45 km bred front.

Soldater der venter under et bombardement ved Somme
Landskab: der ligger i et fladt område, uden de store forhindringer. Jorden er tør og kalkholdig.

Forsvarende divisioner: 12 tyske divisioner fra den 2. tyske Armé under General Fritz von Below.

Endvidere blev styrker fra 6. Armé under Kronprins Rupprecht indblandet i slaget.

Somme er en flod der løber ud til den engelske kanal.

Englænderne og franskmændene opnåede med slaget at trække tyske tropper væk fra slaget om Verdun.

Englænderne havde to morterer med en diameter på 400 mm (Birdie og Desire).

Englænderne havde endvidere Julie verdens længste kanon (under 1.Verdenskrig), der var monteret på en togvogn. Med kanonens rækkevidde på 25 km, kunne den bruges mod strategiske mål så som ammunitionsdepoter, broer, konvojer og lignende mål.

1. fase: Affyring af 250.000 granater imod de tyske skyttegrave.

Planen i bombardementet var, - at englænderne troede de kunne knuse forsvarene. Bombardementet knuste ikke forsvaret, men det fjernede det engelske overraskelsesmoment, for tyskerne regnede med at englænderne ville angribe når bombardementet stoppede.

Den 25. juni 1916 angreb engelske fly de tyske observationsballoner i området, og 9 blev ødelagt, således at de tyske forsvare fik færre informationer til deres rådighed.

Endvidere blev den tyske front på 40 lokationer udsat for gasangreb, hvilket tvang tyskerne til at bære gasmaske, og det udmattede de tyske tropper.

2. fase: Sprængning af miner under de tyske skyttegrave.

3. fase: 100.000 engelske soldater angreb den 01. juli 1916klokken 07:30, og klokken 09:30 fulgte det franske fremstød.

Da angrebet indledtes var de tyske skyttegrave næsten jævnet med jorden af det allierede bombardement, og de øvrige forsvarsværker stærkt medtagne.

De tyske maskingeværer havde overlevet fase 1 og 2, og de dræbte mange af de sejrs sikre angribere.

Klokken 06:00 den 01. juli 1916 begyndte artilleriet, at skyde med dets hurtigste ild, og klokken 07:20 begyndte skyttegravsmorterer at beskyde de tyske stillinger med hurtig ild. Klokken 07:30 flyttede artilleriet dets ild til den anden tyske forsvarslinie.

Englænderne begyndte offensiven den 01. juli 1916 klokken 07:30, da angreb over 16 mile bred front imellem Gommecourt og Maricourt.

Den 06. juli 1916 mente Douglas Haig at de engelske soldater var udmattede, og at de skulle afløses. Endvidere skulle artilleriet rykkes længere frem.

Resultat: Fremrykning på 11 km.

Engelske tab (første dag):
Døde: 19.000, deraf 1.000 officerer.
Sårede: 35.000.

Tab under felttoget:
Engelske og franske: 600.000 døde, sårede og savnede.
Tyske: 650.000 døde, sårede og savnede.
De allierede tog 12.000 fanger og erobrede 85 kanoner.

Joseph Joffre blev den 03. december 1916 afsat som Øverstkommanderende for den franske hær på grund af fiaskoen ved Somme.


Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube