Skip Navigation Links Historie 1. Verdenskrig Militæret Slaget ved Verdun

Slaget ved Verdun

Franske artillerister ved Verdun
En dokumentarudsendelse om slaget ved Verdun.
The very word Verdun sends a shudder thru me and I do not wonder that the Frenchmen in the defense of Verdun in nineteen fourteen had to partially under the influence of liquer in order that they remain and fight.
Et kort med markeringer af de historiske steder ved Verdun.
Allerede det, at vente hele dagen i mer eller mindre beskyttede stillinger er slemt nok; geværildens raslen og kanonernes drøn tillader os ikke at tænke på andet end de stakkels fyre, der bliver ramt.
Nå, men i hvert fald er grunden til, at du er så sur over at du gik glip af krigen, slet og ret den, at krig er det bedste af alle mulige emner.
I alle Krige har Tabene som Følge af Sygdomme været betydelig større end Antallet af saarede.
Der opstod nemlig i den forbindelse ordet »Gullaschbaron« om de bønder i det gamle Danmark, der kunne få 1000 kr. for den ringste tuberkelko ved salg til tyskerne.
Petain, han var urørlig, og man var ganske paa det rene med, at det var netop den Kendsgerning, der havde faaet Regeringen til at sætte Helten fra Verdun i Spidsen for den nye Regering.
Slaget Mons blev den første træfning mellem de tyske tropper og de engelske.
Verdun er en af verdenshistoriens blodigste slag. Det er ikke det slag, hvor der er blevet dræbt flest, men det skulle være det slag, hvor der er blevet dræbt flest pr. kvadratmeter.
Den tyske Generalstabschef Erich von Falkenhayn mente at afgørelsen på første verdenskrig skulle søges på Vestfronten - da han mente at Rusland ville bryde sammen grundet interne uroligheder.

Tyskland havde i første verdenskrig det problem at de numerisk var deres fjender underlegne. Tyskerne forsøgte ved Verdun at knuse den franske hær - ved at binde den på et lille område i en forsvarskrig - og få den til at forbløde. Tyskerne troede at de påførte deres modstander i Verdun tab i forholdet 2 til 1 - men dette var langt fra tilfældet - tabene var ret ens.

Indtil slaget ved Verdun havde Frankrig haft en offensiv strategi - hvor tabt land skulle tilbageerobres med det samme. I praksis foregik første verdenskrig på Vestfronten på fransk jord - men den franske hær forsøgte at tilbageerobre nyt tabt land. Det gav nogle angreb og tab - som ikke var nødvendige. I 1917 var der mytteri I den franske hær - som blev kontrolleret - så det ikke lykkedes tyskerne at udnytte situationen på slagmarken - men soldaterne fik det ud af mytteriet - at den franske hær skiftede doktrin - og tog en defensiv strategi - for ikke at få den til at bryde sammen i angreb på en befæstet modstander.


Jeg synes der er en interessant vinkel på slaget ved Verdun. Tyskerne sled meget på deres artilleri under slaget - det blev brugt meget. Affyringen af en granat slider på løbet - det bliver større og kanonen mister præcision. Senere i krigen beskød tyskerne ofte deres egne tropper da dets artilleri var slidt - så måske forblødte det tyske artilleri ved Verdun.

Hvis man læser tyske beretninger skrevet i det sidste år af 1. Verdenskrig - så kan man læse om tysk artilleri der beskyder egen frontlinie - fordi rørene er slidt - og her synes jeg tyskernes brug af deres artilleri ved Verdun er tankevækkende.

Verdun er en fransk fæstningsby.

Tysk leder under offensiven: Kronprins Frederick William.

Fransk leder: Den 26. februar 1916 overtog Henri Philippe Petain kommandoen over den franske hær ved Verdun.

Tyskerne, der startede slaget havde den plan, at franskmændene skulle forbløde.

Den 07. januar 1916 erobrede tyske tropper Fort Vaux.

Den 21. februar 1916 optrappede tyskerne slaget med en kraftig beskydning af de Allieredes linier.

Fort Douaumont blev erobret af tyske tropper den 24. februar 1916.

Den 14. marts 1916 angreb tyske tropper Mort-Homme.

Den 18. marts 1916 indledte Rusland en offensiv ved Lake Naroch for at aflaste de franske tropper ved Verdun.

Den 09. april 1916 indledte tyske tropper deres tredje offensiv ved Verdun.

Tyske tropper erobrede den 02. juni 1916 Fort Vaux.

Den 01. juli 1916 indledte engelske tropper en offensiv ved Somme for at lette tyskernes pres mod Verdun.

Selve Somme offensiven blev forsinket på grund af det tyske angreb ved Verdun. Somme angrebet fandt sted over en smallere front med færre mænd.

Fort Douaumont blev den 24. oktober 1916 erobret af marokkanske tropper.

Englænderne og franskmændene opnåede med slaget ved Somme, der blev forberedt med et massivt bombardement for at angribe den 01. juli 1916 at trække tyske tropper væk fra slaget om Verdun.

Fort Vaux blev generobret af franske tropper den 02. november 1916.

Den 15. december 1916 besejrede franskmændene tyskerne ved Verdun.

Ved Verdun blev der affyret 23 mill. granater, og 650.000 mennesker mistede livet.
Tysk karikatur - Tysk artillerist finder de tunge granater frem - modstanderen flygter i rædsel


Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube