Skip Navigation Links Historie Mellemkrigstiden Nyheder

Nyheder Mellemkrigstiden

 Tilfældig side på History Watch 
Det nazistiske partiprogram Den 24. februar 1930 underskrev Adolf Hitler i München partiprogrammet for det tyske nazistiske parti.

Få år efter i 1933 overtog nazisterne magten i Tyskland og begyndte lede landet efter partigrogrammet. Aftalerne efter 1. Verdenskrig blev ophævet og personer som var "fjender" af Tyskland blev forfulgt. Det gjaldt jøderne og folk som tjente penge på at udlåne penge.
Det nationalsocialistiske tyske Arbejderpartis Program er et Program afpasset efter den indeværende Tidsperiode. Førerne afslår, efter at de i Programmet opstillede Mål er nået, at opstille nye Formål med det for øje at muliggøre Partiets fortsatte Beståen ved en kunstigt fremkaldt Utilfredshed blandt Masserne.
29 aug 2014
Genforeningen og Hæren De danske soldater gør sig klar til at rykke ind i Tyskland, for at overtage kontrollen over de områder som blev genforenet med Danmark i 1920. Den 3. Maj 1920, blev der afholdt en parade i Odense, hvor dette budskab fra kongen blev oplæst.
27 apr 2014
Nå af Poul Henningsen I juledagene 1937 fik revyen Mars på weekend premiere: Sangen Nå stammer fra revyen og blev sunget af Liva Weel.

I 1959 sang Bodil udsen nå og denne version kan hæres nedenfor.
24 feb 2014
Tranum's faldsærmsudstyr John Tranum døde den 8. marts 1935 under et rekordforsøg på, at forbedre sin verdensrekord i faldskærmsudspring. John Tranum døde tragisk, da han omkom under opstigningen, hvor der antaqgeligt var problemer med hans iltudstyr.

Her fortæller Tranum om det udstyr han brugte under rekordforsøget.a det lærte. Nogle mente at langsomme og manøvredygtige fly kunne udmanøvrere de hurtigere fly. Hvilket nok er grunden til den beskrevne hændelse. Eller så var det blot et påskud for, at underholde folket financieret af det engelske folk.

Tranum var en vovehals, men han troede også at han lavede sine udspring, så folk kunne redde sig ud af en flyvemaskine i stratosfæren. Få år efter 1935 starter 2. Verdenskrig, hvorunder flyvere konstant sprang ud med faldskærm i svære situationer. De erfaringer Tranum indhøstede har givet bragt mange sikkert ned til jorden.
22 sep 2013
Janteloven Janteloven er fra bogen "En flygtning krydser sit spor" fra 1933. Sandemose er opvokset på Mors, hvor han hentede inspiration til janteloven. I 1930 bosatte han sig i Norge og søge i 1941 til Stockholm, grundet sin indsats i den norske modstandsbevægelse. Han døde i Danmark i 1965.

En flygtning krydser sit spor foregår i byen Jante (Nykøbing Mors), hvor Espen Arnakkes bor.
27 apr 2013
Madonna Mia En kærestesang som Al Capone skulle have skrevet til sin elskede hustru Mae Josephine Coughlin, mens Capone sad fængslet i Alcatrez. Sangen var måske en julegave til hende.

Al Capone var en berygtet amerikansk gangster og spritsmugler. Han var antageligt bagmanden bag en række mord, men dette antal er ukendt, da han blev idømt 11års fængsel for skattesvig, samt et ekstra for foragt for retten.

Al Capone blev overført til Alcatrez i 1934 og endte sin fængselstid for skattesvig den 6 januar 1939.

Hvis sangen er en julegave, så er den måske skrevet til Julen 1938? Da Al Capone ankom til Alcatrez bad han om lov til at danne et lille band, hvad han fik lov til. Al Capone skulle have spillet banjo

Capone citater forbundet med sangen: "With your true love to guide me, let whatever betide me, I will never go wrong," og "There's only one moon above, one golden sun, there's only one that I love, you are the one."
26 apr 2013
Om at være flygtning Bertolt Brecht er en kommunistisk digter, som i 1933 fra Tyskland til Danmark, hvor han boede i Svendborg, til han tog videre til Sverige i April 1939. I Matador er der en karakter Herbert Schmidt, som har meget tilfælles med Brecht, men Brecht forlod Danmark året før den 9. april.

Brecht skrev følgende digt om det at være flygtning, som vil hjem til sit hjemland.
30 mar 2013
Anschluss 1938 Hitler er østriger og får den 12. marts 1938 Østrig indlemmet i Tyskland. I 1936 fik han Rhinlandet tilbage, men her er det et helt land, som bliver indlemmet.

Beretningen stammer fra bogen Galskabens Kavalkade som udkom i 1938.

Nederst er der en optagelse af offentliggørelsen Anschluss som blev broadcast by CZR, Radio Prague.
11 mar 2013
Reichstag brænder Den 27. februar 1933, udbrød der brand i den Tyske Reichstag - det tyske Parlament. Journalisten Selfton Delmer var på stedet, da Hitler ankom til den stadig brændende bygning, i selskab med Hermann Göring og Joseph Goebbels. Det her er Delmers beretning om branden og hvordan Hitler agerede.

Meget belejligt for Hitler blev en hollandske kommunist Marinus van der Lubbe anholdt på brandstedet, hvilket førte til at Tyskland kunne sættes i en slags undtagelsestilstand. Den følgende dag udstedte Præsident Hindenburg Rigsdagsbrandforordning, som reelt gav Hitler nærmest uindskrænkede beføjelser til at fængsle enhver politisk modstander.

Efter krigen viste det sig, at branden var iscenesat af Hermann Göring, for at der kunne komme en situation, hvor nazisterne kunne tilrane sig magten.

Marinus van der Lubbe blev den 10. januar 1934 henrettet. Dommen blev i 1967 ændret til otte års fængsel og januar 2008 ophævet på baggrund af en lov om nationalsocialistisk.

Nederst er der to videoer, den ene er med syndebukken og den anden er med billeder fra branden.
26 feb 2013
Marie Krøyer Den 27. september 2012 får filmen Marie Krøyer biografpremiere. Nederst kan traileren til filmen ses, samt 2 klip fra filmen.

Marie blev gift med P.S. Krøyer som var en af sin samtids mest berømte malere. Marie malede selv, men hendes karriere kom til at stå i skyggen af hendes mand. Hun blev skilt fra og gift igen.
25 sep 2012
Da jeg skød mig selv ned En dansk pilot fortæller om hvordan det var skyde sig selv ned - ved at skyde propellen af sit eget fly. Under 1. Verdenskrig udviklede den franske pilot Roland Garros et synkroniseret maskingevær, som kunne skyde gennem propellen, hvorefter man kunne sigte med flyet. Opfindelsen er måske den største i den militære flyvning, desværre for franskmændene forstod de ikke værdien af opfindelsen, men det gjorde tyskerne da flyet gik tabt under et angreb på en besat jernbanestation.

Men det synkroniserede maskingevær blev standard bevæbning på begge sider. Så det undre mig lidt, at en dansk militærflyver, kort før anden verdenskrig skyder sin egen propel af grundet tekniske problemer.
01 sep 2012
Jesse owens Fire gange Olympisk vinder ved Olympiaden i 1936 i Berlin. Owens var sort amerikaner og Legene foregik I det nazistiske Tyskland, hvor Adolf Hitler forventede at arierne skulle vise deres overlegenhed.

Under teksten om Jesse Owens er der en video fra åbningen af Olympiaden I Berlin, hvor Jesse Owens er kommentator. Under videoen kan området omkring stadionet fra 1936 ses.
09 aug 2012
Lad det boble 1936 blev sangen "Lad det boble ..." sunget af den folkekære skuespiller- og sangerinde Liva Weel i den første reklamefilm for Oma Margarine "Koteletter og kærlighed" som var hovednummeret i OMA-Matineen.

Historien er O. Madsen (spillet af Oswald Helmuth), indrykker en annonce, hvori han søger en "livsledsagerinde med ægteskab for øje", hvor der er en duelighedsprøve - en kotelet skal stegs. Kravet fremsat til "eventuelle lysthavende" er, at de skal møde op med stegepande, salt, peber, kotelet samt margarine og bevise deres duelighed som hustru ved at stege en kotelet, så den falder i herrens smag.

En smækker ung frøken branker sin kotelet ("en ristet mursten") med en frygtelig margarine, som producerer de skæbnesvangre STORE BOBLER, og en fraskilt frue "koger en badesvamp" ved at lade koteletten søbe i et fedtbad.

Olsen (Liva Weel) klarer derimod opgaven, samtidigt med at hun synger om den fortræffelige, gradoniserede Oma margarine, hvis stegeevne skyldes de små bobler: "Lad det boble, boble, boble, bare boblerne er små. Og hvis hjertet også bobler, får hun den, hun peger på". Det fik hun i filmen og med hendes sang i spidsen blev Oma- Matineen en landeplage.
30 apr 2012
Fredsønske for Polen Som 25 år tidligere, forsøger diplomatiet at bevare Freden. Chamberlain skriver dette klare brev, til Adolf Hitler, hvor han gør klart, at der denne gang ikke skal være tvivl om Englands vilje til, at stå ved dets traktatmæssige forpligtigelser og vilje til gå i krig.

Han opfordre til, at krigen i pressen stoppes, så konflikten ikke optrappes. Han fortæller at en eventuel forestående krig, vil blive en langvarig kamp og at hverken England, Tyskland eller Polen vil få gavn af det. Deri fik Chamberlain ret.

Mange ser Chamberlain som en svag Statsmand. I brevet her står han ved sine og landets ord. Mange vil sige, at Chamberlain var svag i München og nævne et uheldigt Chamberlain-citat, hvor han siger, at Hitler ikke nåede bussen. Personligt tror jeg, at havde England sloges for Tjekkoslovakiet, så havde demokratierne tabt en krig, som næppe var blevet til en Verdenskrig.
06 mar 2012
Triumph des Willens Filminstruktøren Leni Riefenstahl optog propagandafilmen ” Triumph des Willens” i 1934, ved nazisternes partikongresi Nürnberg, hvor mere end 700.000 partimedlemmer samledes.

Filmen indeholder uddrag fra taler, som forskellige ledere holdt på kongressen, blandt dem Adolf Hitler. Den røde tråd i filmen er Tysklands tilbagevenden som en stormagt.

Hitler bestilte filmen og fungerede som en uofficiel executive producer, og hans navn vises i de indledende titler.

Triumph af Will blev udgivet i 1935 og blev en af de kendteste propagandafilm. Riefenstahls filmteknikker, med bevægelige kameraer, brug af lange fokus linser til at skabe et forvrænget perspektiv samt luftfotografier og revolutionerende tilgang til brugen af musik og cinematografi , har tjent Triumph anerkendelse som en af de største film i historien.

På siden her gengives Lenis telegram afsendt den 14. Juni 1940 til Hitler, efter Paris var blevet erobret af tyske tropper. Han fortæller også, hvorfor han og andre anklagede ikke bør blive dømt i den igangværende retssag.

Beretningen stammer fra bogen Nürnberginterviewene - som er baseret på den amerikanske Pskykiater Leon Goldensohn samtaler med de indsatte i Nürnberg Fængslet i 1946.
23 feb 2012
Ribbentrop og Udenrigspolitiken Ribbentrop er i sin celle I Spandau Fængslet og forbereder sig på sin retssag. I en samtale med Psykiater Leon Goldensohn fortæller om den politiske situation, som førte til 2. Verdenskrig, om hvordan han syntes Hitler gik grassat.

Han fortæller også, hvorfor han og andre anklagede ikke bør blive dømt i den igangværende retssag.

Beretningen stammer fra bogen Nürnberginterviewene - som er baseret på den amerikanske Pskykiater Leon Goldensohn samtaler med de indsatte i Nürnberg Fængslet i 1946.
15 feb 2012
Sovjetunionens Udenrigspolitik I marts 1939 redegjorde Stalin for Sovjetunionens Udenrigspolitik, hvor han redegør for Udenrigspolitiken, hvad den bygger på og hvad Partiets opgave er.

Stalin forklarede, at Sovjetunionen var omgivet af en Verden af Fjender, som hvert øjeblik kunde slutte sig sammen for at angribe den.

Selv om han foretrak en Alliance med de demokratiske Magter mod de fascistiske, vilde han først og frem¬mest forhindre et fælles Angreb fra dem på Sovjetunionen ved at holde Liv i Fjendernes indbyrdes Uenighed.
03 feb 2012
En hilsen til jer kammerater Sangen bliver også kaldt Spanienssangen.

Martin Jensen skrev i 1937 digtet og det blev i 30-året for Den Spanske Borgerkrigs begyndelse blev opsat til minde om de danske Spaniensfrivillige ud for Frihedsmuseet i København.
28 oct 2011
Under demonstrationer 6 opmærksomhedspunkter for en arbejder under demonstrationer.
28 aug 2011
Attentat på Mussolini I 1926 blev Benito Mussolini udsat for det første attentat. Den italienske diplomet Daniele Vare mødte ham kort efter og beskriver i sin dagbog, som i 1939 udkom på dansk titlen den leende Diplomat, hvordan Mussolini og Italien reagerede.

Han hævder også, at Italiens stærke mand blev født ved dette attentat. Det skal i den forbindelse siges, at Daniele er kendt for dette citat. ” Diplomati er kunsten at lade en anden få din vilje”
19 aug 2011
Udrensninger i Sovjet John Scott er en amerikaner, som i 1932 tog til Sovjetunionen for at arbejde i Magnitogorsk, hvor han arbejdede i jernindustrien med at opbygge en russisk industri på den anden side af Ural. Han tog I 1942 tilbage til USA og i 1941 udkom hans bog – som i 1946 udkom på dansk med titlen ”bag Ural”.

Uddraget her fortæller om en folkelig modstand, som fik den sovjetiske ledelse til at indse, at landets evne til at gå i krig vil blive belastet – sådan udlægger John Scott det:
13 jul 2011
Den sidste Kejser Den sidste Kejser af Kina Pu-Yi bliver tvunget til endeligt at forlade magten og hans palads i Republikkens 13 år. Dette er dekretet han blev tvunget til at acceptere.
09 jul 2011
Ich hatt' einen Kameraden En sang om det at miste en kammerat på slagmarken, som må efterlades døende og alene. Farvel min døende kammerat for pligten kalder.

Illustrationerne på siden her er fra 1. Verdenskrig.

Under den spanske borgerkrig sang antifascisterne fra Thälmann Battalionen: "Ich hatt einen Kameraden".

Først kommer teksten på originalsproget tysk, dernæst engelsk for endelig at blive sunget i en video.
04 jul 2010
Brecht og racekampen Den tyske flygtning og dramatiker Bertolt Brecht havde den 4. november 1936 premiere med stykket: Rundhoveder og spidshoveder.

I Berlingske Aftenavis kunne følgende anmeldelse læses den 5. november, som BT citerede og tilføjede: ”Som talt ud af vort Hjertelag”.
28 jun 2010
Strange fruit Strange Fruit er en protestsang mod lynchningerne af sorte i USA. I februar 1939 sang Billie Holiday sangen for første gang offentligt, det skete i Café Society i New York. Skønt sangen var fantastisk ville hendes pladeselskab Columbia ikke udgive sangen, men gik med til at Billie indspillede den hos mindre pladeselskab Manhattan. Den 20 april 1939 udkom sangen, men radiostationerne ville ikke spille den. Alligevel lå den to uger senere nr. 16 på hitlisten.

Time Magazine kårede i 1999 sangen som århundredets sang. Sangen kan høres nederst på siden.

Den 21. oktober 1939 skrev redaktøren Samuel Grafton i The New York Post:

”Dette handler om en grammofonplade, som jeg har været besat af i to dage. Den hedder Strange Fruit, og selv efter at have hørt den ti gange får den en til at føle sig utilpas og klamre sig til stolen. Selv nu, hvis jeg blot tænker på den, rejser de små nakkehår sig og jeg får lyst til at slå nogen. Og jeg ved også hvem. Der er her opstået en voldsom eksplosion af oprigtighed inden for grænserne af en fast, stivnet og meningsløs form, og som har sprængt den i småstykker. Hvis de undertryktes vrede nogensinde bliver stor nok i Syden, har de nu fået deres Marseillaise”.
29 mar 2010
Lindberg, the Eagle I 1927 fløj Charles Lindbergh alene over Atlanterhavet, hvilket på den tid var et gigantisk vovestykke. Kort efter udkom denne sang handlede, som hylder Lindbergh og hans bedrift. Sangen blev et stort hit.

Nederst kan sangen høres. Den er i komposition måske anderledes end vi er vant til i dag.
16 mar 2010
Flyverjagt Flyvemaskinen var efter 1. Verdenskrig et nyt våben og på mange et uafprøvet våben, da flyet udviklede sig meget utroligt meget.

Efter krigen forsøgte forskellige strateger at udlede erfaringer fra det lærte. Nogle mente at langsomme og manøvredygtige fly kunne udmanøvrere de hurtigere fly. Hvilket nok er grunden til den beskrevne hændelse. Eller så var det blot et påskud for, at underholde folket financieret af det engelske folk.
26 feb 2010
Air Corps Sang I 1938 følte flere i det amerikanske Air Service, at våbnet havde brug for dets egen sang. Den 10. September 1938, blev der i Liberty Magazine udskrevet en konkurrence, hvor musikalske hustruer til officerer i US Army Air Service var dommere. Indenfor konkurrencens modtog panelet 800 sange, som alle blev kasserede. I juni 1939 hørte R. Crawford om konkurrencen og fik sin sang med i konkurrencen. Den 18. August 1939 gjorde assistant chief of the U.S. Air Corps sangen til official sang.
8 feb 2010
Britisk Verdensrige Den 6. maj 1935 holdt George V denne radiotale for sit folk i anledningen af hans 25 års regeringsjubilæum. Få år tidligere var George blevet den første konge i verdenen, der talte direkte til sit folk via radioen.

Talen fortæller om krisen i Mellemkrigstiden og om at være borger i et Imperium.
1 feb 2010
Alting får en ende Efter sigende læste Stalin digtet med fornøjelse og bemærkede: "Vores taler mod Trotskij vil ikke blive læst af nær så mange, som dette digt vil det."
18 dec 2009
Truslen fra Luften 1 år før krigsudbruddet spår Churchill om "Truslen fra Luften", baseret på erfaringer fra Spanien
17 nov 2009
Abessinien trues af Italien Churchill spår om fremtiden
03 nov 2009
Hindenburgs første flyvning Luftskibets Hindenburgs første flyvning
27 sep 2009
Intet forsvar En vurdering af Danmarks forsvarsmuligheder i 1938
29 aug 2009
De første 3 krige Hvad er værd at kæmpe og dø for?
02 aug 2009
Oswald Mosley En tidslinje over den engelske facistiske leder
10 apr 2009
Folkeretten forsvares
03 sep 2007
Etiopiens soldater
26 Jul 2007
Flyvning i Afrika
14 Jul 2007
Ernest Hemingway
12 Jul 2007
Om klassekampen
01 Jul 2007
Neville Chamberlain
06 Jun 2007
Sudetenland krisen
28 Dec 2006
Tyske NSDAP
09 Oct 2006
Polsk kapflyvning
07 Aug 2006
Edward VIII
12 Jun 2006
Edward VIII abdicerer
06 Jun 2006
Japan - Hvide race
12 May 2006
Antisemitisme 1935
24 Apr 2006
Versailles Traktaten
28 Mar 2006
Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube