Skip Navigation Links Historie Mellemkrigstiden Civile Jesse Owens

Jesse Owens

Firedobbelt Olympisk vinder ved legene i 1936

Jesse Owens - Cigaret kort
Hør godt efter, makker; for det her kommer fra en fyr, der stadig har svedige hænder, og hvis strube stadigvæk er tør, og hvis kæber stadigvæk er gabet af led i chok over at have set Joe Louis slå Max Schmeling ud.
Beretningen om den svenske OL-deltager Sture Norell, som deltog ved OL i Berlin i 1936.
Southern trees bear strange fruit
Blood on the leaves and blood at the root
Black bodies swinging in the southern breeze
Strange fruit hanging from the poplar trees.
Da jeg standsede ham, blev han blev så bange han bare løb ud over marken. Jeg råbte stands to gange mere, og derefter affyrede jeg et skud op i luften.
Han går i et fremmed Land.
Han går i en fremmed By.
Han kender ikke dens Mennesker,
kender ikke deres Sprog.
Jeg vil ikke gense mennesker, der har indladt sig på at være med til dette, endog at forherlige og idealisere det.
Overalt, hvor der rejses Forfølgelse af Jøder som saadanne af racemæssige eller religiøse Grunde
Hertz siger, at snart vil alt blive forbi, og vi vil allesammen blive dræbt.
Skønt vi ikke har nogen Racekamp i Danmark, finder jeg det fuldt ud forståeligt, om en fordreven ikke-arisk Digter fra Tyskland tager det for ham så tragiske Problem op til Behandling.
Når jeg vågnede om morgenen, blev jeg aldrig videre overrasket over at finde en ny emigrantfamilie i min seng, i deres fremmedartede, posede undertøj.
Og til Trods herfor står vi overfor Admiral Suetsugu med hans Plan om at fordrive hvide mennesker fra Østen.
Fire gange Olympisk vinder ved Olympiaden i 1936 i Berlin. Owens var sort amerikaner og Legene foregik I det nazistiske Tyskland, hvor Adolf Hitler forventede at arierne skulle vise deres overlegenhed.

Under teksten om Jesse Owens er der en video fra åbningen af Olympiaden I Berlin, hvor Jesse Owens er kommentator. Under videoen kan området omkring stadionet fra 1936 ses.
Født: 12. september 1913.
Fødested: Oakville i Alabama (USA).
Barnebarn af en slave.
Fødenavn: James Cleveland Owens.
Død: 31. marts 1980.
Dødssted: Tucson i Arizona.
Dødsårsag: Lungekræft - Owens røg i 35 år en pakke cigaretter om dagen.

Hustru: Ruth Solomon - deres første datter blev født udenfor ægteskab.

Kælenavn: Buckeye Bullet.

Den yngste af ti børn.

I 1976 overrakke den amerikanske præsident Henry Ford Medal of Freedom til Jesse, som er USA's højeste udmærkelse kan give en civil person.

Præsident Bush tildelte ham posthum Congressional Medal of Honor.

Jesse var som barn ofte syg, han havde bronkitis, fik lungebetændelser, grundet dårlige boligforhold og kost. Da Owens var forventedes det, at han plukkede 100 pound bomuld om dagen.

Da James var ni flyttede familien til Cleveland, hvor hans nye lærer spurgte om hans havn, Han svarede "J.C.", som læren hørte som Jesse, hvilket herefter var hans navn.

Owens blev studerende Ohio State, han kunne som farvet ikke bo på universitetsområdet - han blev dog som den første sorte atlet leder af atletikholdet.

Den 25 maj 1935 satte Owens 3 verdensrekorder på 45 minutter - det skete i 220meter løb samt 220meter hækkeløb og længdespring - samtidigt løb han 100meter påsamme tid som den eksisterende verdensrekord.

NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) overbeviste Jesse om, at han skulle opfordre til, at USA boykottede De Olympiske Lege, hvis minoriteter blev forfulgt i Tyskland. Efter pres fra flere sider rejste Avery Brundage som var formand for AOC (American Olympic Committee - nu USOC) rejste til Tyskalnd og undersøgte forholdene og sagde god for situationen.

Den 15. julie 1936 afsejlede det amerikansk Ol-hold fra USA.

Til OL ankom USA med 66 atleter, hvoraf 10 var farvede. Nogle nazistiske embedsmænd havde sammenlignet de sorte atleter med dyr - men det Olympiske Stadion i Berlin med 110.000 tilskuer, de fejrede Jesse Owens og beundrede hans bedrifter. Legene åbnede den 01. august og sluttede den 14.

Den tredje august vandt Jesse Owens sin første guldmedalje, det skete i 100meter løb, med en tid på 10,3 sekunder, med Adolf Hitler som tilskuer.

Dagen efter var Owens tæt på at ryge ud efter de indledende hop i længdespring, da et spring var overtrådt og Officials så han opvarmning som et andet forsøg. Den tyske atlet Luz Long rådgav Owens til at forestille sig et mærke før afsætningsstregen, hvilket førte til at owens i finalen om aftenen, hvor han havde en tæt kamp med Long. Owens sagde om de to tyske atleter: "You can melt down all the medals and cups I have and they wouldn't be a plating on the 24-karat friendship I felt for Luz Long at that moment. Hitler must have gone crazy watching us embrace. The sad part of the story is I never saw Long again. He was killed in World War II."Owens skrev med Longs familie resten af hans liv.

Den femte august vandt Owens 200meter finalen i Olympisk rekordtid 20,3 sekunder. Tyskerne kaldte Owens for Offens og det var tydeligt at høre, at de tyske tilskuere heppede på Owens.

Det var ikke planlagt, at owens skulle løbe stafet, men de amerikanshe ledere var bange for at fornærme de de nazistiske værter, da to af de fire løbere var jøder. De to jøder blev erstattet af to negre - Glickman og Stoller blev erstattet af Owens og Ralph Metcalfe.

Hitler nægtede at give hånd til de sorte medaljevindere.

Efter legene blev Owens tvunget til at tage på en velgørenhedsrejse, for at rejse penge til Amateur Athletic Union, som havde formanden for OAC som formand. Efter tre måneder adskilt fra sin hustru rejste Owens hjem og som straf fik han frataget amatørstatus.

For at leve måtte Owens løbe om kap mod heste og hunde, hvilket mange så som en nedgørelse af hans guldmedaljer, men som Owen sagde: "People said it was degrading for an Olympic champion to run against a horse, but what was I supposed to do?" - "I had four gold medals, but you can't eat four gold medals."

Owens forsøgte sig endvider som stepdanser og renseriejer.

Han fik et problem med skattegæld og måtte erklære sig konkurs.

I 50'erne fik Owens endeligt en anstændig indtægt, da han blev kommentator.

I 1955 gjorde Eisenhower Owens til Goodwill Ambassador

Præsident Carter gav ham dette eftermæle: "Perhaps no athlete better symbolized the human struggle against tyranny, poverty and racial bigotry."

I 1984 blev en gade i Berlin opkaldt efter ham - Jesse-Owens-Allee, som er den hovedgade som er tættest på det Olympiske Stadion. Nazi-jægeren Simon Wiesenthal havde foreslået dette mens Owens stadigt levede, men svaret havde dengang været, at veje ikke opkaldes efter levende personer.


Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube