Skip Navigation Links Historie Mellemkrigstiden Dokumentar Jødisk emigration til USA

Jødisk emigration til USA

Michael Gold i Jøder uden penge (på dansk: 1934)

Jøder i Polen fotograferet af tysker i 1939
Hvad er nemlig Meningen med at rimpe en gul Lap på et ellers velsyet Sæt Tøj? Alene den at tilføje tilsyneladende sagesløse Medborgere unødvendige Lidelser? Næppe!
Eichmann satte mig ind i metoden med motorgasning i lastvogne, som man hidtil havde benyttet den østpå.
Blandt alle de triste, ja ligefrem gruopvækkende eller modbydelige Erfaringer, jeg indhøstede i Oranienburg.
Overalt, hvor der rejses Forfølgelse af Jøder som saadanne af racemæssige eller religiøse Grunde, er det den kristne Kirkes Pligt at protestere derimod.
I selskab med andre har den gode Anne altså aldrig nogensinde vist sig, men når jeg er alene, er det altid hende, der fører det store ord.
I have much pleasure in conveying to you on behalf of His Majesty's Government the following declaration of our sympathy with Jewish Zionist aspirations which has been submitted to, and approved by, the Cabinet.
En dreng fortæller om, hvordan hans familie tog imod jadiske flygtninge fra Europa.
Når jeg vågnede om morgenen, blev jeg aldrig videre overrasket over at finde en ny emigrantfamilie i min seng, i deres fremmedartede, posede undertøj. De så blege og udmattede ud. De lugtede af Ellis Island desinfektionsmidler, en stank, der gav mig kvalme ligesom amerikansk olie.

Rundt i værelset lå deres rigdomme spredt, alle deres stribede bomuldstøjsposer og vældige byldter af dyner, potter, pander, fint hørlinned, broderede håndklæder og løjerlige frakker, så tykke som uldtæpper.

Hver lejekasserne var en Plymouth Rock som vor. Gæstfrihed blev betragtet som en given ting, indtil den nye familie havde lejet sin egen lejlighed. Emigranterne plejede at sidde ved vort aftensbord og stille endeløse spørgsmål om Amerika. De fortalte dårlige nyheder fra det gamle land (nyhederne var altid dårlige). De pinte og plagede sig fra den første morgen med tanken om, hvordan de skulle få arbejde. De blev instruerede om, at man ikke måtte puste gassen ud (de fleste af dem havde aldrig før set gas). De spadserede op og ned ad East Side gaden og stirrede på politibetjente og beværtninger, forbløffede over Amerika. De gjorde opdagelser, snakkede og bar sig tåbeligt ad.

Efter få dages forløb forlod de os under taksigelser. Men nogle blev boende og spiste stadigt ved vort bord. Tro ikke, at min moder kunde lide det. Vi var altfor fattige til at være gavmilde.


Den tyske nazisme Dette folk finder sig i det slette uden at gøre forsøg på modstand. Det vover intet, men dukker sig.
Brecht og racekampen En fordreven ikke-arisk Digter fra Tyskland tager det for ham så tragiske Problem op til Behandling.
Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube