Skip Navigation Links Historie 2. Verdenskrig Dokumentar Farvel Anne Frank

Farvel Anne Frank

Af: Anne Frank (i hendes dagbog)

farvelagt foto af Anne Frank
Jeg fik dit brev og vil gerne svare dig så hurtigt som muligt. Vi er kun to søskende, min storesøster Margot og jeg.
Hertz siger, at snart vil alt blive forbi, og vi vil allesammen blive dræbt. Men de fleste Mennesker tænker alligevel, at en Pogrom som den, der fandt sted i Lublin, ikke vil finde Sted her, fordi der er alt for mange Mennesker her.
Tidslinje for KZ-lejr Auschwitz.
Fortæller om historien og udviklingen af udryddelseslejren Auschwitz.
Overalt, hvor der rejses Forfølgelse af Jøder som saadanne af racemæssige eller religiøse Grunde, er det den kristne Kirkes Pligt at protestere derimod.
Overrabbineren var meget urolig over det, der var sket, og spurgte nu Majestæten, hvordan han vilde stille sig, dersom tyskerne skulde kræve Forholdsregler overfor de danske Jøder.
Hvad er nemlig Meningen med at rimpe en gul Lap på et ellers velsyet Sæt Tøj? Alene den at tilføje tilsyneladende sagesløse Medborgere unødvendige Lidelser? Næppe!
Selv nu, hvis jeg blot tænker på den, rejser de små nakkehår sig og jeg får lyst til at slå nogen.
Anne Frank var tretten år da familien i 1942 flygtede fra nazisterne og gik under jorden. I den berømte dagbog følger vi hendes udvikling fra barn til ung kvinde.

Anne Frank skrev for sidste gang i sin dagbog den 1. august 1944.
I selskab med andre har den gode Anne altså aldrig nogensinde vist sig, men når jeg er alene, er det altid hende, der fører det store ord.

Jeg ved nøjagtigt, hvordan jeg gerne ville være, og hvordan jeg også er ... indvendig, men det oplever jeg desværre kun selv.

Og det er måske, nej helt sikkert, grunden til, at jeg selv mener, jeg har en lykkelig indvendig natur, mens andre synes, jeg har en lykkelig udvendig natur. Indvendig viser den rene Anne mig vej, udvendig er jeg ikke andet end en ged, der river sig løs i løssluppen kådhed.

Som jeg sagde, jeg føler alting anderledes end jeg siger det, og derfor har jeg ord for at være en drengejæger, en flirt, en der ved alting bedre, en der dyrker kærlighedsromaner. Den muntre Anne ler ad det, svarer flot igen, trækker bare på skuldrene, lader som om det ikke angår hende, men den stille Anne reagerer lige modsat.

Hvis jeg skal være helt ærlig, så vil jeg godt indrømme, at det sårer mig, at jeg gør mig utrolig megen umage for at blive anderledes, men at jeg hele tiden er oppe imod stærkere magter.

Inden i mig lyder der et suk: "Se nu, hvad der er blevet af dig, uvenlighed, et indbildsk væsen og en vredladen optræden, mennesker der ikke synes om dig, og alt det blot fordi du ikke vil lytte efter gode råd fra den bedre halvdel af dig selv."

Jeg vil jo gerne høre efter, men det går ikke; hvis jeg er stille og alvorligt tror alle, at det er et nyt komediespil, og det må jeg så se at redde mig ud af med en vittighed.

Og nu har jeg endda ikke talt om min egen familie, som i så tilfælde er overbevist om, at jeg er syg, giver mig hovedpinetabletter og beroligende piller, føler på min hals og min pande om jeg har feber, spørger om jeg har været på wc, og kritiserer mit dårlige humør; det er ikke til at holde ud; når de går tæt på mig, så bliver jeg først bidsk og siden trist, og til sidst skifter jeg fuldstændig sindsstemning, vender den slette side udad, den gode indad, mens jeg hele tiden søger efter et middel til at blive sådan, som jeg så gerne ville være, og som jeg kunne være, hvis … der ikke var andre mennesker til i denne verden.

Din Anne M. Frank
Udryddelseslejren Tiltog transporterne i antal i løbet af sommeren, og vi blev nødt til at oprette endnu et udryddelsesanlæg.
Sikkerhedstjenesten Det er ganske vist kun rygter, men sikkert er det, at myrderier finder sted i enorm udstrækning.
Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube