Skip Navigation Links Historie Mellemkrigstiden Dokumentar Brecht og racekampen

Bertolt Brecht og racekampen

Berlingske Aftenavis 5. november 1936

Foto af Bertolt Brecht
Slå ikke søm i væggen,
smid bare frakken på stolen.
Hvorfor se fire dage frem?
Du rejser tilbage i morgen.
Dette folk finder sig i det slette uden at gøre forsøg på modstand. Det vover intet, men dukker sig.
Når jeg vågnede om morgenen, blev jeg aldrig videre overrasket over at finde en ny emigrantfamilie i min seng, i deres fremmedartede, posede undertøj.
Den tyske flygtning og dramatiker Bertolt Brecht havde den 4. november 1936 premiere med stykket: Rundhoveder og spidshoveder.

I Berlingske Aftenavis kunne følgende anmeldelse læses den 5. november, som BT citerede og tilføjede: ”Som talt ud af vort Hjertelag”.

Ned med alt!

Skønt vi ikke har nogen Racekamp i Danmark, finder jeg det fuldt ud forståeligt, om en fordreven ikke-arisk Digter fra Tyskland tager det for ham så tragiske Problem op til Behandling.

Men Hr. Brecht kan jeg ikke tage. Han er kun en gold og trist Sekterer - en ond og blodskudt lille Mand, der står på et Gadehjørne og hyler "Ned med alt!".

Der var en Ting, der oprørte mig rent menneskeligt i Aftes. Hvem er Hr. Brecht? En Tysker, der er fordrevet fra sit Fædreland både på Grund af sin politiske Indstilling og sin Race - og som vi derefter gæstfrit har givet Husly i Danmark.

Ja, så stærk er den danske Angst for, at nogen skulde lide Overlast på Grund af deres Tro eller Race, at vi netop har en Politisag løbende i hvilken en hel Række Mennesker er tiltalt for antisemitisk Propaganda - ud fra den Opfattelse, at det her drejer sig om en Forhånelse af en i Danmark anerkendt Religion ...

Hvorledes det kan gå til, at den velbegavede Hr. Brecht uantastet kan svine Katolicismen til, mens de stakkels forvirrede Antisemitter bliver hapset af Politiet, ja, det går i alt Fald over min Forstand.


Kirken & De Danske Jøder Forfølgelse af Jøder som saadanne af racemæssige eller religiøse Grunde, er det den kristne Kirkes Pligt at protestere.
Christian X og Jødestjernen Der gik nemlig allerede Rygter om, at det vilde blive forlangt, at alle danske jøder skulde bære Davidsstjernen.
Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube