Skip Navigation Links Historie 1. Verdenskrig Dokumentar Videoer 1. Verdenskrig Gallipoli

Gallipoli kampagnen

4 episoder fra You Tube

Australsk hverveplakat - vi tog denne bakke - hjælp os med at holde den
Efter 7 dages stærkeste Artilleri- og Gasforudvirkning på begge Bredder af Somme og Acre Bækken.
Kanonernes drøn tillader os ikke at tænke på andet end de stakkels fyre, der bliver ramt.
I hope you died well and I hope you died clean
Or young Willie McBride was it slow and obscene
Nå, men i hvert fald er grunden til, at du er så sur over at du gik glip af krigen, slet og ret den, at krig er det bedste af alle mulige emner.
I alle Krige har Tabene som Følge af Sygdomme været betydelig større end Antallet af saarede.
Slaget ved Gallipoli fandt sted mellem 25. april 1915 og 9. januar 1916 og blev udkæmpet på Halvøen Gallipoli i det Osmanniske Rige (nu Tyrkiet). En forenet britisk og fransk operation blev igangsat, hvor målet var at erobre hovedstanden Konstantinopel og sikre en forsyningsrute til Rusland, samt aflaste de andre fronter. Operationen slog fejl med store tab på begge sider.

I november 1914 fremsatte Marineminister Winston Churchill en plan om at anvende forældede slagskibe, som ikke kunne bruges mod den tyske marine i Nordsøen. Den 18. Mars blev hovedangrebet indledt med 18 slagskibe, hvilket endte resulterede i så store tab at en invasion blev besluttet. Tyrkerne forudså dette og forberedte sig på invasionen som kom 6 uger senere.

I december blev en evakuering af tropperne på Gallipoli indledt, hvilket for de allierede blev kampagnens bedst udførte operation.

De allierede mistede over 44.000 mand i slaget og 100.000 soldater blev såret, mens det Osmanniske Rige mistede 86.000 mand og 164.000 soldater blev såret.

Den tyrkiske sejr ved Gallipoli, blev af mange tyrker opfattet som et afgørende øjeblik i historien om det tyrkiske folk og blev et samlingspunkt i genrejsningen af efter at det Osmanniske Rige var kollapset. Kampen lagde grund for den tyrkiske uafhængighedskrig og grundlæggelsen af republikken Tyrkiet, otte år senere under Mustafa Kemal (Atatürk), som var kommandant ved Gallipoli.


Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube