Skip Navigation Links Historie Webmaster Historie nyheder 2011

History Watch Opdateringer 2011

Tilfældig side på History Watch
Kongens Nytårstale 1940 I 1933 talte Christian d. 10, som den første danske konge, til Folket gennem Radio. Den 01. januar 1941 klokken 19:15 holdt Kongen denne nytårstale til sine taffelgæster og til de danske radiolyttere.

Talen i radioen og anledningen for en ny tradition er, at Danmark er blevet besat i det forgangne år og danskere er døde i kamp, for landets forsvar, mens andre danskere er landflygtige.
30 dec 2011
Hitler om forholdet til Japan Den 18. februar 1945 skrev Hitler dette dokument, som er en del af en række dokumenter, som er blevet kaldt Hitlers testamente.

Dette dokument handler om Tysklands forhold til Japan, om Hitlers tanker om alliancen med Japan.
16 dec 2011
Mussolini som patient Mussolini var ved fronten under første verdenskrig og blev såret. Her kommer lægens beretning om Mussolini som patient og under beretningen, nævnes eksempler på omverdenens reaktion.

Beretningen stammer bogen Mussolini, som blev skrevet af Margherita G. Sarfatti og som kom på dansk i 1928.
12 dec 2011
Facebook statistik Jeg har lovet et par stykker, at vise hvordan statistikken for en Facebook gruppe ser ud. Den jeg har for History Watch er ikke så stor, da Facebook fjernede min oprindelige gruppe, men lige så langsomt når den ud til mennesker.

Jeg bruger flere widget fra Facebook på History Watch. Ved at bruge disse applicationer opnås flere ting. Disse vil jeg komme ind på senere.
01 dec 2011
Sangen Katyusha Katyusha er en russisk folkesang, som handler om en ung kvindes kærlighed, til hendes land og den mand, som hun skriver med.

Sangen blev utrolig populær i Rusland, efter at Tyskland havde angrebet Sovjetunionen. Siden blev sangen oversat til en række sprog, som blev slagsange for især kommunistiske partisaner.

Jeg har forsøgt at oversætte sangen til dansk, den kommer først, dernæst en engelsk oversættelse og endeligt den russiske originale version.

Nederst kan sangen høres, som er live-version sunget under sejrsfesten den 9. maj på den Røde Plads i Moskva. Sangerinderne er Tolmachevy Sisters.
30 nov 2011
Omorganisering af Politiet Den 19. september 1944 tager tyskerne det danske politi, som et modtræk fra besættelsesmagtens side ”Mord, Sabotage og Forbrydelser har i mere end et År været Kendetegnet for det offentlige Liv i Danmark.”

Lige pludselig mangler det danske politi, den udøvende del af det danske retssamfund. Tyskerne lavede dette Opråb, som skulle informere befolkningen.

Radioavisens Medarbejdere nægtede at oplæse Opråbet og forlod Radiohuset.
30 nov 2011
Spillefilmen Kufferten ” Hej, Nu så jeg ved et tilfælde at der på jeres hjemmeside står lidt omkring den danske film om hvidstengruppen.

Jeg tænkte om i ikke også ville have en lille trailer lagt herind for Kufferten.

En spillefilm foregående under 2. verdenskrig som har premiere 5. maj næste år.”
28 nov 2011
Dokumentarfilm om Mosquito De de Havilland DH.98 Mosquito var et britisk multi-role kampfly, der var operativt under Anden Verdenskrig og efterkrigstiden. Dets besætningerne gave det kælenavnet "Mossie" og flyet fik også tilnavnet "The Wooden Wonder".

Flyet var oprindeligt tænkt som et ubevæbnet hurtigt bombefly, men blev gennem krigen modificeret til mange forskellige versioner. Det var 18 Mosquito og med en eskorte af 30 Mustang, som angreb Shellhuset i København.
27 nov 2011
Ruslands fredsbetingelser Krig er logistik, evnen til at have en kampklar soldat på det rette tidspunkt og sted. Denne side er beretning fra en tysk besat fransk banegård, som en sønderjysk soldat fortæller om.

Soldater og udstyr skal transporteres til fronten. I januar 1915 var en banegård tæt på fronten rimelig sikker, da flyvemaskinen var en simpel maskine, som kun havde en begrænset radius, fart og bombelast (som var endda var små bomber).

Et ammunitionstog siger bang, når det bliver ramt og det er ikke så heldigt på en tæt pakket banegård. Så hvor tæt på fronten tør du udlade tropper og udstyr?
22 nov 2011
Film om Hvidsten Gruppen Først i 2012, kommer der en ny dansk (7 9 13) storfilm, hvor emnet er den danske modtandskamp under 2. Verdenskrig. Dette filmklip stammer fra de første optagelser af filmen, som jeg selvfølgelig med glæde reklamere lidt for.
16 nov 2011
En besat banegård Krig er logistik, evnen til at have en kampklar soldat på det rette tidspunkt og sted. Denne side er beretning fra en tysk besat fransk banegård, som en sønderjysk soldat fortæller om.

Soldater og udstyr skal transporteres til fronten. I januar 1915 var en banegård tæt på fronten rimelig sikker, da flyvemaskinen var en simpel maskine, som kun havde en begrænset radius, fart og bombelast (som var endda var små bomber).

Et ammunitionstog siger bang, når det bliver ramt og det er ikke så heldigt på en tæt pakket banegård. Så hvor tæt på fronten tør du udlade tropper og udstyr?
16 nov 2011
Pearl Harbor angrebsplan afsløret Den 27. januar 1942 sendte den amerikansk Japan Ambassadør denne advarsel til den amerikanske Udenrigsminister Cordell Hull, efter han havde fået forlydender om, at Japan planlagde et angreb på USA og Pearl Harbor.

I telegrammet er kildens nationalitet udeladt, men senere er det kommet frem, at det var den peruvianske ambassadør.

Nederst kan det originale engelske telegram læses.
11 nov 2011
Roland Freisler - Hitler's Blood Judge En film om Roland Freisler, som blev nazisternes advokat og dommer.
09 nov 2011
Spillefilm Titanic Her kan syv scener fra den Oscar-vindende storfilm Titanic ses.

De syv scener heeder her: "I'm The King Of The World", "I'm Flying", "Put your hands on me, Jack", "The Portrait", "The Ship will sink", "Grand Staircase", "Dawson, Rose Dawson".
07 nov 2011
Kejserens tak Det er Kronprins Friedrich Wilhelm Victor August Ernst tak til sine tropper, efter de har erobret højderyggen i Argonne Skoven.
02 nov 2011
En hilsen til jer kammerater Sangen bliver også kaldt Spanienssangen.

Martin Jensen skrev i 1937 digtet og det blev i 30-året for Den Spanske Borgerkrigs begyndelse blev opsat til minde om de danske Spaniensfrivillige ud for Frihedsmuseet i København.
28 oct 2011
The Legacy Of The Spitfire Spitfiren er på mange måder er flyet indbegrebet af England, synonymet på Churchills ord: ” Let us therefore brace ourselves to our duties, and so bear ourselves that, if the British Empire and its Commonwealth last for a thousand years, men will say, "This was their finest hour."” Det er lidt engelsk, at de får sådan nogle ting som Spitfiren, en Nelson når det behøver det.

England havde også Hawker Hurricane, som på mange måder var et mere vigtigt fly under Slaget om England. Men Spitfiren blev opgraderet og efter krigen kom nogle fly endda til det danske luftvåben.

Det er smukt fly, det har nogle smukke linjer, flyets motor lyder bedre end megen musik. Kære Richard Rawnwald,l bliv akkompagneret af en Spitfire. Undskyld, dansk humor når den er værst.
24 oct 2011
Dagsbefaling efter Besættelsen Hvad skriver man til sine mænd, når man har tabt en krig? Chefen for - Generalkommandoen, Generalløjtnant W. W. Prior udsendte den 12. April 1940 nedenstående Dagsbefaling til Hærens Befalingsmænd og Menige.
12 oct 2011
Sidste rekognosceringsflyvning "Observatøren på den sidste danske rekognosceringsflyvning den 9. April, Løjtnant Paul Erik Paulsen, fortæller om den spændende Tur." Sådan introduceres følgende brev.

Jeg har funderet lidt over, om den danske hær var i stand til organisatorisk og materielt til at kæmpe. Den opsendte rekognosceringsflyvemaskine har en radio som ikke virker. Det siger mig, at vi har en hær som dogmatisk stadigt er bundet til Dannevirke, som den franske var til Magniot forsvarsstillingen. Få måneder senere bliver Frankrig rendt over ende i en Blitzkrieg og den lynhurtige omstillingsevne som en sådan krig kræver, havde den danske hær ikke i 1940.
11 oct 2011
The Zero Killer Grumman F6F Hellcat var en hangarskibs-baserede kampfly udviklet, til at erstatte de tidligere F4F Wildcat i United States Navy service. F6F havde en familielighed med Wildcat, men det var alligevel et helt nyt design drevet af en 2.000 hk Pratt og Whitney R-2800 motor.

Den Hellcat blev det mest succesfulde flådefly i historien, efter at have ødelagt 5.271 fly, under i tjeneste for US Navy og US Marine Corps (5163 i Stillehavet, og yderligere otte under invasionen i det sydlige Frankrig, plus 52 med Det Kongelige Søværnets Fleet Air Arm under Anden Verdenskrig.) Efter krigen blev Hellcat fly systematisk udfaset i forreste linje, men forblev i drift så sent som 1954 som en natjager.

Denne film handler om kampen mod det japanske fly Zero og om hvordan magtbalancen i luften over Stillehavet ændrede sig. Der er nogle utroligt spændende interviews og analyser.
06 oct 2011
Film om Stuka flyet En film om det tyske styrtbombefly Stuka. Flyet er meget specielt og brugen af det krævede at dets piloter havde gode nerver og flyveegenskaber.
03 oct 2011
Brev til dødsriget En moders brev, til sin døde søn Ejler Hurtigkarl, som døde i modstandskampen den 17 januar 1945. Hun fortæller selv her baggrunden for bogen, hvor et enkelt brev her gengives, hcor hun skriver om vennen som er begravet ved siden af ham i Ryvangen.
30 sep 2011
Japans Atombombe Det lykkedes japanerne at udvikle og detonere en atombombe under 2. Verdenskrig. Det skete sidst i krigen og våbnet blev aldrig brugt i kamp. Det her er en dokumentar om dette program.
27 sep 2011
USA bliver krigsdeltager Dagsbogsoptegnelser som fortæller om, at England arbejdede for at få USA ind i krigen, da Japan angreb Pearl Harbor.
18 sep 2011
Beredskab efter Pearl Harbor En amerikaner i luftvåbnet skriver i juli 1942 dette brev om sin vagttjeneste, som er i et højere beredskab.

Han skriver også om en bange sort, han anråber og skyder varselsskud efter.
12 sep 2011
Spillefilmen Hvidstengruppen "Hvidsten Gruppen" bliver produceret af Regner Grasten for Regner Grasten Filmproduktion. Filmens samlede budget er på 24 mio. kr., hvoraf Det Danske Filminstitut støtter med samlet 6.9 mio. kr. bl.a. via Markedsordningen.

Anne-Grethe Bjarup Riis skal instruere filmen i samarbejde med Anders Refn som teknisk instruktør. Manuskriptet er skrevet af Ib Kastrup, Jørgen Kastrup og Torvald Lervad. Morten Bruus er fotograf.
10 sep 2011
Paris og prostitution Om syngepigen som solgte kærlighed.
06 sep 2011
Paris vågner Krigen kommer til Paris og tabene kan ikke længere skjules.
06 sep 2011
Under demonstrationer 6 opmærksomhedspunkter for en arbejder under demonstrationer.
28 aug 2011
Film om B-17 B-17 var da det blev bygget epokegørende indenfor flyvning. I begyndelsen blev flyet mødt af modgang, startende med at det eneste eksemplar af flyet blev totalskadet i et styrt, grundet en menneskelig fejl.

For Boeing, som konstruerede og byggede, blev den katastrofale start dog afbødet af, at en mindre ordre blev afgivet.

Dokumentaren er en træningsfilm, som fortæller hvordan B-17 flyves og er lavet i ca. 1943.
26 aug 2011
Total Censur I 1943 blev situationen optrappet i Danmark.

Den 2. September 1943 udsendte Udenrigsministeriets Pressebureau følgende fortrolige Meddelelse til Pressen:
23 aug 2011
Eva Braun og Adolf Hitler I filmen bliver det sagt, at historien om Eva og Hitler blev indledt som en banal affære, som i de døende minutter endte med at Eva Braun, blev Eva Hitler og Tysklands førstedame.
22 aug 2011
Desertøren / Le Deserteur Teksten Le Deserteur er skrevet efter Anden Verdenskrigs afslutning, mens de franske kolonikrige rasede. Teksten er en bøn til en Præsident, da det er Frankrig er Præsident Charles de Gaulle.

Originalsproget er fransk – men sangen er oversat til dansk. Begge sangtekster kan læses nedenfor og høres nederst på siden.
20 aug 2011
Attentat på Mussolini I 1926 blev Benito Mussolini udsat for det første attentat. Den italienske diplomet Daniele Vare mødte ham kort efter og beskriver i sin dagbog, som i 1939 udkom på dansk titlen den leende Diplomat, hvordan Mussolini og Italien reagerede.

Han hævder også, at Italiens stærke mand blev født ved dette attentat. Det skal i den forbindelse siges, at Daniele er kendt for dette citat. ” Diplomati er kunsten at lade en anden få din vilje”
19 aug 2011
Ny militær ordliste I 1945 samlede Bent Andersen en række morsomheder fra "den mørke tid", som kom i bogen Vintergækker. Jeg fandt denne ordliste deri, som præsenteres på denne måde:

"Da der under krigen opstod et utal af nye taktiske udtryk, og da mange af de gamle velkendte ord fik en ny og uforudset betydning, udarbejdede en svensk avis følgende ordliste:"
16 aug 2011
Slaget om Berlin Slaget om Berlin blev det sidste store slag i Europa under 2. Verdenskrig. Berlin faldt, Adolf Hitler blev i byen og begik selvmord, da slaget og krigen uundgåeligt tabt.
15 aug 2011
Krigsstart mod Japan I denne korte radiotale fortæller Churchill det engelske folk, at England og USA nu er i krig med Japan, efter det japanshe angreb på Pearl Harbor.

Tidligere på dagen havde han holdt sen samme tale til det engelske parlament. Talen til sit folk er lidt længere, end den han holdt for Parlamentet.
13 aug 2011
Neger Digt af Viggo F. Møller som gave ham 6 uger i fængsel.

Jeg fandt dette racistiske digt i en bog som hedder Seks uger i Horserød, af Viggo F. Møller, som hedder Neger. Bogen handler om de seks uger i Horserød som digtet gav forfatteren, da besættelsesmagten mente at de nævnte negere var tyske soldater i Danmark. Hr. Møller forklarer selv i bogen sammenhængen således:
10 aug 2011
Pearl Harbor plakater Plakater med Pearl Harbor motiver
08 aug 2011
Arbejder til sin Fagforening En tysk soldat takker sin fagforening for julepakken 1914 og sammenligner de to organisationer – den tyske hær og fagbevægelse.

Arbejderberetning er fra en bog med titlen ”Medens de kæmper” (udgivet 1915) med breve fra Verdenskrigen.
06 aug 2011
Englands nye Allierede Ved angrebet, på Pearl Harbor og USA, fik England den allieret de havde håbet på. Winston Churchill indså øjeblikkeligt nødvendigheden af, at han to g til USA for at sikre engelske interesser.

Han spurgte sin regering og dernæst kongen i dette brev - Kongen godkendte hans rejse.
04 aug 2011
Ardenner Offensiven Slaget ved Ardennerne startede den 16. december 1944 og var en stor tysk offensiv (die Ardennenoffensive), der blev udkæmpet i et skovområde Ardennerne Mountains region i Belgien. Tysklands mål med operationen var at splitte de britiske og amerikanske hære og generobre Antwerpen, for derefter at omringe og ødelægge fire allierede hære, som kunne tvinger de vestlige allierede til at forhandle en fredsaftale.

Offensiven blev planlagt med den største hemmelighed, hvilket minimerer radiotrafik og bevægende tropper og materiel i ly af mørket. Det overraskede et svagt forsvar og vejret holdt de allierede fly på jorden.

Næsten fuldstændig overraskelse mod et svagt forsvarede del af allierede linje blev opnået under tungt overskyet vejr, som jordet de allieredes overvældende overlegne luftstyrker. Voldsom modstand, især omkring den centrale by Bastogne, og terræn favorisere forsvarerne kastede den tyske tidsplan forsinket. Allierede forstærkninger, herunder General George Patton 's tredje Army, og forbedring af vejrforhold, som tillod luft angreb på tyske styrker og forsyningslinjer, forseglede den fejlslagne offensiv.
02 aug 2011
Erwin Rommel Fra serien Hitler's Warriors.

Erwin Rommel er en af de mest kendte tyske generaler og feltmarskaller i historien.

Erwin Rommel blev i 1941 leder af Afrikakorpset, som opnåede en række bemærkelsesværdige sejre i Nordafrika, hvilket gav ham tilnavnet Ørkenræven.
28 jul 2011
Hippo-korpset Dannes Dette er den officielel Ritzau-Meddelelse fra Schalburg-Korpset, fra den 29. September 1943, som starter hvervningen til Hipo-korset.

Adreesen Blegdamsvej 23, som er nævnt som stedet hvor interesserede kan melde sig, er Frimurerordens stamhus som det tyske politi besatte den 21. september 1943. Otte dage efter er huset overtaget af Schalburgkorpset.

Den 16. september 1943 blev Danmarks Frihedsråd dannet.
26 jul 2011
En Flyvers Eventyr Jeg fandt følgende flyverberetning i an bog med titlen ”Medens de kæmper” (udgivet 1915) med breve fra Verdenskrigen.

Luftdueller var noget nyt dengang – flyvemaskinen var en ny opfindelse – lidt over 10 år gammel. De sidste galante riddere fandtes i luftrummet endnu – mange af disse piloter kom endda fra kavaleriet.
25 jul 2011
Gallipoli kampagnen Slaget ved Gallipoli fandt sted mellem 25. april 1915 og 9. januar 1916 og blev udkæmpet på Halvøen Gallipoli i det Osmanniske Rige (nu Tyrkiet). En forenet britisk og fransk operation blev igangsat, hvor målet var at erobre hovedstanden Konstantinopel og sikre en forsyningsrute til Rusland, samt aflaste de andre fronter. Operationen slog fejl med store tab på begge sider.

I november 1914 fremsatte Marineminister Winston Churchill en plan om at anvende forældede slagskibe, som ikke kunne bruges mod den tyske marine i Nordsøen. Den 18. Mars blev hovedangrebet indledt med 18 slagskibe, hvilket endte resulterede i så store tab at en invasion blev besluttet. Tyrkerne forudså dette og forberedte sig på invasionen som kom 6 uger senere.

I december blev en evakuering af tropperne på Gallipoli indledt, hvilket for de allierede blev kampagnens bedst udførte operation.

De allierede mistede over 44.000 mand i slaget og 100.000 soldater blev såret, mens det Osmanniske Rige mistede 86.000 mand og 164.000 soldater blev såret.

Den tyrkiske sejr ved Gallipoli, blev af mange tyrker opfattet som et afgørende øjeblik i historien om det tyrkiske folk og blev et samlingspunkt i genrejsningen af efter at det Osmanniske Rige var kollapset. Kampen lagde grund for den tyrkiske uafhængighedskrig og grundlæggelsen af republikken Tyrkiet, otte år senere under Mustafa Kemal (Atatürk), som var kommandant ved Gallipoli.
24 jul 2011
Remember Pearl Harbor Få dage efter angrebet på Pearl Harbor udkom denne sang. Den er selvfølgelig heroisk og sidestiller angrebet med Alamo og lover, at angrebet bliver husket og at landet vil sejre.

Nederst kan sangen høres – den starter efter 35 sekunder.
22 jul 2011
B-17 / Flyvende fæstning Det blev B-17 der nedskød flest jagerfly under den 2. Verdenskrig.
17 jul 2011
Den sidste faldne En spændende dokumentar som fortæller om 1. Verdenskrigs sidste døde.
16 jul 2011
Udrensninger i Sovjet John Scott er en amerikaner, som i 1932 tog til Sovjetunionen for at arbejde i Magnitogorsk, hvor han arbejdede i jernindustrien med at opbygge en russisk industri på den anden side af Ural. Han tog I 1942 tilbage til USA og i 1941 udkom hans bog – som i 1946 udkom på dansk med titlen ”bag Ural”.

Uddraget her fortæller om en folkelig modstand, som fik den sovjetiske ledelse til at indse, at landets evne til at gå i krig vil blive belastet – sådan udlægger John Scott det:
13 jul 2011
Tanks ved Kursk Slaget om Kursk var Hitler Tysklands sidste offensiv på Østfronten. For at opnå den afgørende sejr, som Tyskland havde brug for, for at vinde krigen i Øst, før den tyske Vestfront og Sydfront kom til kontinentet, havde tyskerne udviklet en række nye supertanks, som kunne lave et afgørende gennembrud. Da de nye våben var afgørende for gennemførelse, måtte angrebet udsættes hvilket gav russerne tid til at udbygge deres forsvars positioner og samle styrker til forsvaret.

Slaget om Kursk er mest husket for et tankslag hvor over 1.500 tanks deltog og at, på Østfronten var slaget vendepunktet.
12 jul 2011
Belejringen af Leningrad Battlefield Leningrad handler om belejringen.

Belejringen af Leningrad under 2. Verdenskrig er en historie om en by, som bær Lenins navn, som tyskerne vurdere vil falde af sig selv, hvis blot de belejre den. Byen faldt dog aldrig, da den russiske vinter kom den til undsætning, så belejrerne måtte løsne grebet om byen.

Leningrad bliver belejret fra den 8. september 1941 til den 27. januar 1944 – i alt 872 dage.
10 jul 2011
Zeppeliner over London Første Verdenskrig ændrede krigen radikalt – da himmelen pludselig blev en slagmark. Filmen her handler ikke om luftkampe – da de tyske zeppeliner var for brandfarlige til, at kæmpe med en flyvemaskine. Serien om den Blitz på London og hvordan englænderne forsvarede sig.

Zeppelinerne tabte luftslaget og tyskerne gik over til at bruge Gotha flyvemaskiner sidst i krigen.

Men det spændende i episoden er terroren – civilbefolkningens frygt. Tabene og skaderne i England var ikke store, især hvis der tænkes på den følgende krig.
09 jul 2011
Den sidste Kejser Den sidste Kejser af Kina Pu-Yi bliver tvunget til endeligt at forlade magten og hans palads i Republikkens 13 år. Dette er dekretet han blev tvunget til at acceptere.
09 jul 2011
Propagandafilm Slaget om England "The Battle of Britain" er fjerde film ud af syv, som blev produceret af the United States War Department under 2. Verdenskrig. Serien forklarer hvorfor at USA er I krig og hvad USA har gjort og hvorfor indtil nu.

Denne episode handler om Tysklands luftangreb på England og hvordan landet svarede igen på dette.

Det diskuteres i dag hvem som vandt slaget om England, hvor der dog ikke kan herske tvivl om, at Tyskland ikke nåede alle deres mål for slaget, men i filmen kaldes slaget for en engelsk sejr.

Filmen blev instrueret af Frank Capra.

Denne episode handler om Tysklands luftangreb på England og hvordan landet svarede igen på dette.
06 jul 2011
Målestok for Kunst I det nazistiske blad Horisonten fra september 1943 (blad nr. 17) kan dette lille indlæg læses, som har til hensigt at skabe splid mellem det ”fri Europa” symboliseret som værende England og USA. Vinklen er spændende, da skribenten beskylder USA for at stjæle den europæiske kultur og føre krig for egen vindings skyld. En påstand jeg har hørt mange gange siden – mest under Irak krigen.

Interessant er det også, at de Allieredes bombeangreb i Tyskland og Italien nævnes og de skader disse gør på den europæiske kultur.

Illustrationen er fra samme blad – og viser hvordan Onkel Sam hugger Brittanias tøj og gør hende til "Lady Liberty".
05 jul 2011
Deep Inside the Titanic Deep Inside the Titanic er en rejse tilbage i tiden, til Titanic på havets bund – hvor billeder derfra pares med billeder og beretninger fra 1910, hvor skibet sejlede ud på sin eneste rejse.
04 jul 2011
Market Garden Operation Market Garden fandt sted i perioden 17 til 25. september 1944.

Mange har kaldt operationen ”en bro fro langt”. Operations strategiske plan var at erobre kontrolen over en række broer, hvor de vigtigste er Maas (Meuse floden) og to arme af Rhinen (Waal og den Nedre Rhinen) samt en række af broer over kanaler og bifloder.

Havde operationen lykkedes kunne de Allierede have omgået Siegfried Linjen og have truet hjertet af tysklands industri i Ruhr, hvilket kunne have tvunget Tyskland til overgivelse i 1944.

Gennembruddet blev standset og neddæmpet i hastighed af flere forhindringer og byen blev aldrig erobret som planlagt.
02 jul 2011
Til gevær I 1917 skrev George M. Cohan sangen Over-there, som var en soldatersang om de oversendte (over Atlanterhavet) soldater. Sangen blev et hit og danskeren Henrik Dahl lavede en dansk version af sangen, som kom til at hedde Til gevær.

Desværre ved jeg ikke ret meget om denne sang – men jeg at kunne datere den til 1917, da der på bagsiden af sangbladet er nogle sangtekster fra Kongerevyen 1917, hvilket skulle datere sangen til 1917 (måske 1918).

Illustrationen til sangen er forsiden af sangbladet, hvor der er afbilledet en fra marinen. Normalt forbinder jeg ikke geværer og marinen med hinanden.

30 jun 2011
Battle of Midway Slaget om Midway bliver betragtet som det vigtigste søslag i kampen om Stillehavet under 2.verdenskrig.

Slaget minder om angrebet på Pearl Harbor, hvor en stor japansk flådestyrke blev sendt til søs, for at eliminere USA’s strategiske styrke i Stillehavet, ved lokke de amerikanske hangarskibe i en fælde. De amerikanske kodebrydere kunne angive tid og sted for angrebet, hvilket gjorde at amerikanerne kunne logge den japanske angrebsflåde i en fælde.

Udfaldet af søslaget blev, at Fire japanske hangarskibe og en krydser blev sænket, mens amerikanerne kun mistede et enkelt hangarskib og en destroyer.

En spændende dokumentarudsendelse om søslaget ved Midway.
30 jun 2011
Battle Passchendaele Efter Somme ledte englænderne efter en ny slagmark, hvor de kunne angribe fjenden. Deres valg faldt på landsbyen Passchendaele (nu Passendale) nær byen Ypres i Vestflandern i Belgien.

Slaget blev udkæmpet mellem juli og november 1917, hvor Entente tropper under engelsk ledelse angreb den tyske hær. Målsætningen med angrebet var at opnå et gennembrud, som kunne outflank det tyske forsvar at tvinge den tyske hær til at til at trække sig tilbage fra kanalhavnene, samt aflaste den franske hær i Aisne, som havde en lav kampmoral og var plaget af mytteri.

De fleste af kampen fandt sted i inddæmmet marsk, som var sumpet selv uden regn. Sommeren 1917 var usædvanlig kold og våd, og bombardement med tungt artilleri havde ødelagt dræningen i jorden. Selv i de tørre perioder, var mudder konstant tilstede i landskabet og de nyudviklede tanks kørt fast i mudder, og soldater faldt ofte druknede i det.
28 jun 2011
Dokumentar Verdun slaget Slaget ved Verdun er måske mit ynglings slag. Slaget er et prestigeslag for begge sider, hvor tyskerne mener de kan slide den franske hær op i slaget, da Frankrig ikke kan opgive Verdun uden kamp.

Slaget raser i et år før den tyske offensiv indstilles og Frankrig generobrer det tabte terræn. Jeg synes kampene om forterne omkring Verdun er spændende, den franske hærs kampevne og vilje til at tilbageerobre tabt terræn er fascinerende.
27 jun 2011
Ægteskabet og nazismen Ægteskabet var i det nazistiske Tyskland en pligt, som den enkelte borgere skulle påtage sig for statens ve og vel. Staten opsatte ti reglerne som den enkelte skulle indtænke inden de indgik et ægteskab.

Billedet til historien er et proxy-ægteskab, fra Østfronten, hvor en stedforstræder varetager kvindens interesse.
26 jun 2011
De new-zealandske es En kronologisk liste over de new-zealandske esser under 1. Verdenskrig.
26 jun 2011
De skotske es En kronologisk liste over de skotske esser under 1. Verdenskrig.
26 jun 2011
De sydafrikanske es En kronologisk liste over de sydafrikanske esser under 1. Verdenskrig.
26 jun 2011
Det indiske Es Kun en inder blev Es under 1. Verdenskrig
24 jun 2011
Walisiske flyver Es En Liste over de walisiske flyver Es piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
24 jun 2011
Ruslands flyver Es En Liste over de russiske flyver Es piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
23 jun 2011
Italienske flyver Es En Liste over de italienske flyver Es piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
23 jun 2011
Canadiske flyver Es En Liste over de canadiske flyver Es piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
23 jun 2011
Tyske flyver Es En Liste over de tyske flyver Es piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
23 jun 2011
Amerikanske flyver Es En Liste over de amerikanske flyver Es piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
23 jun 2011
Franske flyver Es En Liste over de franske flyver Es piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
22 jun 2011
Østrig-ungarske flyver Es En Liste over de Østrig-ungarske flyver Es piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
20 jun 2011
De irske Esser En Liste over de irske piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
20 jun 2011
De belgiske Esser En Liste over de belgiske piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
19 jun 2011
De australske Esser En Liste over de australske piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
19 jun 2011
Deutschland - ironisk sang Jeg fandt denne sarkastiske sang om Tyskland, maskinskrevet på noget tyndt krigspapir. Teksten nedenfor er indledningen til sangen på papiret. Jeg ved ikke, om sangen havde en tittel.

Vise forfattet 1871 af Apoteker Rink, Kolding, og sunget første gang ved et nordisk Apotekerstævne i Gøteborg i sommmeren 1871.

Var i sin Ti meget udbredt i Jylland og Sverige, ogsaa i Sønderjylland, og vandrer nu atter Norden rundt i Vinteren 1915 og ogsaa i sommeren 1940.
17 jun 2011
De engelske Esser En Liste over de engelske piloter under 1. Verdenskrig, der opnåede fem luftsejre og som derved opnåede, at blive kaldt et Es.
15 jun 2011
Erich Löwenhardt Tysk Jagerpilot og tredje mest scorende tyske flyver under 1. Verdenskrig.
13 jun 2011
Den europæiske Nationalfølelse Et spændende aspekt af Europas historie er modsætningen mellem det europæiske kontinent og England. England har historisk haft politiske interesser og har på slagmarkerne og ikke mindst til søs evnet, at efterleve general Clausewitz ord om, at krig er politik fortsat med andre midler.

Tidligere havde det i mange tilfældet været nok, at overbevise en enkelt person om nødvendigheden om at gå i krig, en konge eller få magtfulde mænd. Men fra det øjeblik man fik ”dannede” menige soldater, så opstod der et behov for, at give disse soldater en begrundelse for, hvorfor almenhedens sag er vigtigere end individets. I artiklen nedenfor forsøger italienske fascister, at argumentere for at England er en hindring for samlingen af Europa.

Indlægget er fra en foredragsaften i det tysk-italienske studieselskab i Berlin den 21. juni 1940.
13 may 2011
Lost Evidence fra Pearl Harbor Her kan Lost Evidence fra Pearl Harbor ses.

Jeg holder meget af denne serie, da den er lavet af nogle kompetente personer, som efterforsker billedemateriale fra slaget og andre kilder. I serien er der en række interview med folk, som var tilstede under angrebet på Pearl Harbor.
31 mar 2011
Årsager til Frankrigs nederlag Hvorfor tabte Frankrig krigen i 1940? Nederlaget minder for mig lidt om nederlaget i 1870, hvor landet ikke evnede at kæmpe samlet mod en fjende, som ikke fulgte strategien fra forrige krig. General Giraud gav før nederlaget følgende grunde til et muligt nederlag.

Giraud var leder af den 7. Franske Armé og var uenig med General de Gaulle om hans taktiske planer om at bruge pansrede tropper.
16 mar 2011
Wehrmachts vinteruniform Albert Speer fortæller om sin juleaften i Spandau fængslet i 1946 og den tyske vinteruniform.
07 jan 2011
Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube