Skip Navigation Links Historie Webmaster Historie nyheder 2011 Historie nyheder 2012

History Watch Opdateringer 2012

Tilfældig side på History Watch
Lothar Richthofen Under første verdenskrig var luftvåbnet nyt og den tyske propaganda udnyttede dets førende flyvere til det yderste.

Lothar var bror til Tysklands førende Es, der gik under tilnavnet Den røde Baron. Den 6. marts 1917 blev Lothar overført til broderens enhed, hvilket blev brugt propagandamæssigt.
14 dec 2012
Om Blitzkrieg I starten af 2. Verdenskrig, opnåede den tyske Hær nogle bemærkelsesværdige sejre, da sejrene var så hurtige og effektfulde.

Denne form for krigsførelse blev kaldt Blitzkrieg.
11 dec 2012
This Time "This time" er et musical nummer, som handler om, at det er anden gang på 25 år, at amerikanske soldater sendes til Europa, hvor og budskabet er at denne gang bliver sidste gang.

Nummeret er fra Musicalen "This is the army" - Uncle Sam Presents det nye soldater show, som blev opsat for at støtte Soldier Emergency relief (AER), som havde til opgave er at hjælpe soldater og deres pårørende.

Under første Verdenskrig opsatte Irwin Berlin et lignende sjov (Yip Yip yaphank), mange af sangene i "This is the army" genbruges.

AER blev oprettet i 1942, som er det samme år som This is the Army havde premiere. Musicalen blev en stor succes og blev sendt på turne, hvor sidste forestilling var efter krigens afslutning den 22. oktober 1945 på Hawaii.

I 1942 blev "This is the army" filmatiseret med Ronald Reagan i en af de ledende roller.

Sangen afslutter showet og indledes ved, at det meddeles at medvirkende soldater vil blive sendt til tilbage til deres enheder. Hvilket skete for de fleste, men ikke for Lt. Ronald Reagan.

Filmatiseringen af This is the Army er på den måde tro mod forestillingen fra 1918, hvor de optrædende soldater blev hentet af lastbiler efter sidste forestilling og sendt til Europa.

Under teksten kan sangen høres og hele filmen ses.
08 dec 2012
En tidsrejse til krigstidens London En engelsk familie foretager en rejse i en tidsmaskine tilbage til 2. Verdenskrig, hvor de gennemlever den hverdag, som en engelsk familie havde gennem krigen. De blev ganske vist ikke bombet, perioden er kortere end krigen.

En utroligt spændende måde at fortælle en typisk engelsk families hverdag på. Se hvordan de laver beskyttelsesrum og hvordan de overvinder den øgede modgang, som krigen bragte med rationering og nationale pligter. Hvordan modgang gav et øget sammenhold - forskellen mellem kønnene.
23 nov 2012
Paulus og Stalingrad En film som handler om Friedrich Paulus, hans liv og karriere, som førte ham til Stalingrad, hvor han som den første tyske Feltmarskal overgav sig.
19 nov 2012
Marie Krøyer Den 27. september 2012 får filmen Marie Krøyer biografpremiere. Nederst kan traileren til filmen ses, samt 2 klip fra filmen.

Marie blev gift med P.S. Krøyer som var en af sin samtids mest berømte malere. Marie malede selv, men hendes karriere kom til at stå i skyggen af hendes mand. Hun blev skilt fra og gift igen.
25 sep 2012
Da jeg skød mig selv ned En dansk pilot fortæller om hvordan det var skyde sig selv ned - ved at skyde propellen af sit eget fly. Under 1. Verdenskrig udviklede den franske pilot Roland Garros et synkroniseret maskingevær, som kunne skyde gennem propellen, hvorefter man kunne sigte med flyet. Opfindelsen er måske den største i den militære flyvning, desværre for franskmændene forstod de ikke værdien af opfindelsen, men det gjorde tyskerne da flyet gik tabt under et angreb på en besat jernbanestation.

Men det synkroniserede maskingevær blev standard bevæbning på begge sider. Så det undre mig lidt, at en dansk militærflyver, kort før anden verdenskrig skyder sin egen propel af grundet tekniske problemer.
01 sep 2012
Om Arbejderkontrol Bolsjevikker i Rusland brugte avisen Pravda som dets talerør efter Marts Revolutionen i 1917. I Pravda Nr.178 som udkom den 3. November 1917 havde Lenin udarbejdet følgende udkast til Dekret om Arbejderkontrol.

3 dage senere (den 6. november) blev Vinterpaladset stormet og bolsjevikkerne kom til magten.
01 sep 2012
Tyske flådebevægelser De sidste timer inden angrebet på Norge og Danmark den 9. april 1940, indløber der telegrammer om militær aktivitet nær den grænse, eller skibe som sejler gennem dansk farvand.

Fra Korsør er der to telegrammer om flådevirksomhed, det ene er fra RB og dateret den 8. april og det andet e fra dagen Danmark blev besat. Begge telegrammer er særdeles interessante.

Det fra RB, nævner et tysk hangarskib. Tyskland påbegyndte byggeriet af 2 hangarskibe, den 28. december 1938 påbegyndtes byggeriet af hangarskiber Graf Zeppelin, det blev søsat 8. december 1938. Skibet blev aldrig gjort færdigt og det skyldtes hovedsageligt angrebet og besættelsen af Norge. Norge har en lang kystlinje som tyskerne efter besættelsen skulle forsvare. Under et møde med Adolf Hitler den 29. april 1940 blev det aftalt med Admiral Raeder, at byggeriet skulle stilles i bero. Så der var ikke nogen Flugzeugträger (med navnet A) i dansk farvand.

Det andet telegram fortæller isen i farvandet, om tyske handelsskibe som vendte tilbage til Tyskland i store mængder dage i forvejen, om de tyske flådefartøjer og den øgede flyvervirksomhed.
31 aug 2012
Overvejelser om Operation Torch Efter et møde Josef Stalin i Moskva den 13 august 1942, hvor Stalin hævdede at England havde lovet en anden front i Europa, til at aflaste den Røde Hær, skrev Winston Churchill sammen med Morgan og General Brooke dagen efter dette svar.

Operation Torch blev De allieredes operation i 1942, hvor den engelske sejr ved El Alamein blev fulgt op med landsætning af tropper i Nordafrika den 8. November.

Stalin mente på det tidspunkt hvor disse strategiske overvejelser blev opridset, at hans allierede var for bange for at kæmpe med tyskerne, de blev en vane sagde han. Stalin var her udvidende om, at Hitler havde beordret byen som bar hans navn erobret, at fem dage senere fik Paulus ordren om at indtage Stalingrad.

Stalin argumenterede med, at de bedste tyske tropper var på Østfronten og at 5-6 divisioner landsat ved Cherbourg, kunne tvinge tyskerne til at overføre tropper fra østfronten til Vest. Englæønderne mente, at disse tropper ville blive omringet og nedkæmpet.
13 aug 2012
Jesse owens Fire gange Olympisk vinder ved Olympiaden i 1936 i Berlin. Owens var sort amerikaner og Legene foregik I det nazistiske Tyskland, hvor Adolf Hitler forventede at arierne skulle vise deres overlegenhed.

Under teksten om Jesse Owens er der en video fra åbningen af Olympiaden I Berlin, hvor Jesse Owens er kommentator. Under videoen kan området omkring stadionet fra 1936 ses.
09 aug 2012
Og hvem kører Bil i Danmark Et digt fra modstandskampen i Danmark, fra Bogen "Der brænder en ild" - fra 1944.

Hvem kørte bil i Danmark i 1944? Der var benzinrationering, så det gjorde personer med tilknytning til besættelsesmagten, eller bilister som havde et ærinde som tyskerne kunne støtte.

Hvorfor interessere sig for bilister? Fordi Redaktør Carl Henrik Clemmensen og Præsten kaj Munk blev fundet myrdet i en vejkant efter en natlig køretur.

Digtet handler om clearingmord - mord som blev begået som repressalier mod modstanderne imod den tyske besættelsesmagt.
03 Jul 2012
Afskedsbrev fra Gestapomand Den 8. oktober 1946 kl. 1. blev Frantz Erik Toft henrettet, som den tredje dødsdømte dansker, som et følge af "Retsopgøret" efter besættelsen. Frantz blev henrettet i Undalslund Plantage ved Viborg, henrettelsen var den af 16 på stedet.

Frantz blev født den 18. maj 1926 i Hals og var ved henrettelsen 20 år gammel og blev den yngste af de 46 henrettede i opgøret efter Danmarks besættelse.

Frantz blev medlem af NSU (Nationalsocialistisk Ungdom) og kort før han fyldte 16 år, startede han på ungdomsførerskole i Berlin. Han blev den 12. april 1943 medlem af DNSAP og brandværnsmedhjælper ved Flyvestation Aalborg og Flyvestation Karup. Endvidere havde han i 1943 et seks ugers kursus på Schalburgkorpsets skole på Høvelte Kaserne.

Midt i maj måned 1944 blev han overført til udlandstjeneste som vagt for Organisation Todt, hvor han gjorde tjeneste i Frankrig og Italien. I november 1944 blev Frantz hjemsendt grundet sygdom og i januar blev han tolk hos Gestapo i Aalborg.

Den 7. maj 1945 blev han anholdt af medlemmer af Modstandsbevægelsen og den 12. maj blev han fremstillet i Kriminalretten.

Før henrettelsen var Frantz sammen med sin familie, han skulle have fundet trøst i en tegnet livsforsikring og han ønskede på sin vis, at attentatet på ham under krigen var lykkedes.
27 Jun 2012
Turist i Frankrig En Sønderjysk soldat skriver hjem og fortæller om en oplevelse fra Alsace, hvor de havde logi hos en venlig familie. Jeg har tidligere læst beretninger om at franskmændene i de besatte områder så sønderjyderne som lidelsesfæller.

Brevet fortæller om soldaterlivet, hvor de bliver sendt rundt med tog til forskellige fronter.
21 Jun 2012
Historien om Anne Frank En film som fortæller historien om Anne Frank, en ung jødinde som levede skjult i Amsterdam indtil hun og hendes familie blev angivet og sendt i Koncentrationslejr.

Anne fik en dagbog i fødselsdagsgave på sin 13-års fødselsdag d. 12. juni 1942. Hun første dagbog i al den tid hun og hendes familie levede i skjul for tyskernes. jødeforfølgelse, indtil de bels stukket og taget til fange i august -44 og sendt i koncentrationslejr, hvor hun døde i marts -45.
12 Jun 2012
Legionærsangen Legionærsangen er den sang som Schalburgs sorte Bataillon (korpset) sang. Sangen er skrevet af Hans Teichmann på tysk og oversat til dansk.

Hans Teichmann blev født i 1888 i Chemnitz og blev dirigent og komponist. Han var kapelmester for infanteriregiment 91 (indtil 1918), Stabsmusikkorps beim Luftkreiskommando II, Berlin-Gatow (1936), Musikkorps der Legion Condor (1939), Stabsmusikkorps des Wachbataillons der Luftwaffe, Berlin (1936-1944). Han var aldrig medlem af NSDAP.

Først den danske version af sangen, dernæst den originale tyske, for at slutte en YouTube video med den danske version.

Hvis nogen har yderligere information om sangen - så vil jeg gerne vide mere.
11 Jun 2012
Hitlers Sydeuropa Et spændende indblik i Hitlers tanker om Mussolini og Spanien. Hvorfor indtog Tyskland ikke Gibraltar i 1940?, hvad følte Hitler da han fandt ud af, at Mussolini havde angrebet Grækenland?

Den 20. februar 1945 skrev Hitler dette dokument, som er en del af en række dokumenter, som er blevet kaldt Hitlers testamente.
24 may 2012
RAF i krig Dette er en samling om RAF under 2. Verdenskrig, dets fly, piloter, dets kampagner og håb for krigen. Det er billedet af Royal Air Force, som blev fortalt til offentligheden.

Jeg har en formodning om, at udsendelsen kan være et sammenklip af forfilm med nyheder fra krigen af. Hvis nogle, kender forklaringen, så vil jeg utroligt gerne høre den.

Titlen på serien er "RAF at War"
17 may 2012
Modstandsstyrker I starten af Maj 1945 står det klart for alle, at Tyskland snart vil tabe krigen. Frihedsrådet forsøgte den o3. maj at kalde Modstandsstyrkerne til orden, så alle grupper handler samlet.

Endvidere nævnes muligheden for, at de tyske tropper vil vælge at kæmpe i Danmark.
03 may 2012
Lad det boble 1936 blev sangen "Lad det boble ..." sunget af den folkekære skuespiller- og sangerinde Liva Weel i den første reklamefilm for Oma Margarine "Koteletter og kærlighed" som var hovednummeret i OMA-Matineen.

Historien er O. Madsen (spillet af Oswald Helmuth), indrykker en annonce, hvori han søger en "livsledsagerinde med ægteskab for øje", hvor der er en duelighedsprøve - en kotelet skal stegs. Kravet fremsat til "eventuelle lysthavende" er, at de skal møde op med stegepande, salt, peber, kotelet samt margarine og bevise deres duelighed som hustru ved at stege en kotelet, så den falder i herrens smag.

En smækker ung frøken branker sin kotelet ("en ristet mursten") med en frygtelig margarine, som producerer de skæbnesvangre STORE BOBLER, og en fraskilt frue "koger en badesvamp" ved at lade koteletten søbe i et fedtbad.

Olsen (Liva Weel) klarer derimod opgaven, samtidigt med at hun synger om den fortræffelige, gradoniserede Oma margarine, hvis stegeevne skyldes de små bobler: "Lad det boble, boble, boble, bare boblerne er små. Og hvis hjertet også bobler, får hun den, hun peger på". Det fik hun i filmen og med hendes sang i spidsen blev Oma- Matineen en landeplage.
30 apr 2012
Radiomelding fra Bismarck Den 25 maj 1941 beskriver Bismarck sin situation således.
25 apr 2012
De mørke Fugle fløj Gelsted skrev spontant digtet om besættelsen den 9. april 1940, "De mørke Fugle fløj". De tyske flyvemaskiner over Danmark, som skulle true beslutningstagerne med bomber og endte med at kaste flyvebladet med overskriften "Oprop!" ned over Danmark. Flyene har fremstået som mørke silhueter.
24 apr 2012
Victory through Air Power I foråret 1942 kom bogen ”Victory through Air Power. Den var skrevet af en russisk immigrant og major Alexander P. de Seversky, der havde slået sig ned i USA. Walt Disney blev meget optaget af bogen og besluttede at filmatisere den. Store dele af dem blev fortalt som tegnefilm, men der var også dele af den hvor bl.a. bogens forfatter stod og fortalte om sine ideer.
16 apr 2012
Hundene på Titanic På Titanic var der en kennel til de rejsende på førsteklasses hunde. På rejsen var der 12 hunde tilhørende passagerer på førsteklasse. Af disse overlevede tre hunde og fire i alt fra skibet (måske - mere herom senere).
15 apr 2012
Kamp i Sønderjylland d. 9 April En beskrivelse af en kamp i Sønderjylland den 9. April 1940, hvor to danske soldater faldt.
08 apr 2012
Københavns Besættelse Major Glein ledede de tyske tropper som besatte København, tidligt om morgenen den 9. april 1940. Beretningen er en dansk oversættelse af en beretning i "Militår-Wochenblatt", 4. 4. 1941 (Nr. 46).

Beretningen fortæller om forberedelserne til angrebet, indskibningen og sejladsen til Danmark og selve auktionen.
02 apr 2012
Birth.of.a.Legend Dokumentarfilmen handler om de mænd, der udtænkte, tegnede og byggede Titanic, og hendes mindre søsterskib Olympic på Harland & Wolff skibsværftet i Belfast.

En historie med politisk drama, om økonomiske pres, vold og den tid som skibet blev bygget i.
23 mar 2012
Berlin frygter Stalingrad Jacob Kronika var fra 1919, næstformand i den nyoprettede Sydslesvigske Forening. Han var fra 1932 til 1945 de danske sydslesvigeres talsmand, overfor den tyske regering i Berlin.

Dagbogs optegnelsen er interessant, da Adolf Hitler sendte Kong Christian den Tiende et lykønskningstelegram, i anledningen af Kongens fødselsdag den 26. september 1942. Kongen besvarede telegrammet med ordene "Min bedste tak", hvilket Hitler så som en fornærmelse og hjemkaldte den tyske gesandt i København.

Beretningen fortæller også om slaget ved Stalingrad, som påvirker stemningen i Berlin og folk begynder at indse, at Tyskland ikke kan vinde på Østfronten.
18 mar 2012
Tanks under Barbarossa En dokumentarfilm fra serien TANKS!, som handler om Barbarossa.

I serien gennemgås de to modstanders parathed til at slås, styrkeforhold og strategi. Endelig beskrives de forskellige tanks som deltog i slaget og endeligt slagets gang.
16 mar 2012
Det sidste brev hjem Det sidste brev hjem, det sidste livstegn, fra en finsk soldat i felten. Han skriver, at han bruger den sidste kuvert nu og at det er uklart hvornår han får nye. Havde han det, så havde et andet brev måske stået her, som hans sidste?

Det er et soldaterbrev, som fortæller om livet ved fronten, kampen mellem Finland og Sovjetunionen. Det er en spændende krigsskueplads, da terrænet er anderledes end hvor den Røde Hær ellers slås.
12 mar 2012
Fredsønske for Polen Som 25 år tidligere, forsøger diplomatiet at bevare Freden. Chamberlain skriver dette klare brev, til Adolf Hitler, hvor han gør klart, at der denne gang ikke skal være tvivl om Englands vilje til, at stå ved dets traktatmæssige forpligtigelser og vilje til gå i krig.

Han opfordre til, at krigen i pressen stoppes, så konflikten ikke optrappes. Han fortæller at en eventuel forestående krig, vil blive en langvarig kamp og at hverken England, Tyskland eller Polen vil få gavn af det. Deri fik Chamberlain ret.

Mange ser Chamberlain som en svag Statsmand. I brevet her står han ved sine og landets ord. Mange vil sige, at Chamberlain var svag i München og nævne et uheldigt Chamberlain-citat, hvor han siger, at Hitler ikke nåede bussen. Personligt tror jeg, at havde England sloges for Tjekkoslovakiet, så havde demokratierne tabt en krig, som næppe var blevet til en Verdenskrig.
06 mar 2012
Ung pige i skyttegraven I 1915 udgav Gyldendalske Boghandel bogen Sønderjyske Soldaterbreve (samlet af Harald Nielsen).

Følgende brev fangede min opmærksomhed, da brevet om en ung fransk pige, som vælger at blive i skyttegraven hos de tyske tropper (fjenden).

Normalt er man ikke så vild med at have fjendtlige (skønt de måske er venlige) civilister i frontlinjen. Hendes navn er Jeanne, som hendes berømte navnesøster Jeanne d'Arc. Det er bestemt sød og rørende beretning, som fortæller om civilisternes og kvindernes situation i frontlinjen, tidligt i 1. Verdenskrig.

I Paris måtte mange kvinder ty til prostitution for at overleve, pigen her er 15år og levede blandt soldater?! Hun blev givet behandlet som en lillesøster, som holdt sig til de sønderjyske soldater, hvor de var lidelsesfæller i, at deres hjem var blevet erobret af tyskerne.
04 mar 2012
Albert Carlo Iversen Albert Carlo Iversen blev født den 28. September 1895 og blev henrettet den 29. Juni i Ryvangen, sammen med 7 andre medlemmer fra Hvidsten-gruppen.

Han var uddannet dyrlæge og etablerede sig i 1924, som dyrlæge i Spenstrup.
27 feb 2012
Triumph des Willens Filminstruktøren Leni Riefenstahl optog propagandafilmen ” Triumph des Willens” i 1934, ved nazisternes partikongresi Nürnberg, hvor mere end 700.000 partimedlemmer samledes.

Filmen indeholder uddrag fra taler, som forskellige ledere holdt på kongressen, blandt dem Adolf Hitler. Den røde tråd i filmen er Tysklands tilbagevenden som en stormagt.

Hitler bestilte filmen og fungerede som en uofficiel executive producer, og hans navn vises i de indledende titler.

Triumph af Will blev udgivet i 1935 og blev en af de kendteste propagandafilm. Riefenstahls filmteknikker, med bevægelige kameraer, brug af lange fokus linser til at skabe et forvrænget perspektiv samt luftfotografier og revolutionerende tilgang til brugen af musik og cinematografi , har tjent Triumph anerkendelse som en af de største film i historien.

På siden her gengives Lenis telegram afsendt den 14. Juni 1940 til Hitler, efter Paris var blevet erobret af tyske tropper. Han fortæller også, hvorfor han og andre anklagede ikke bør blive dømt i den igangværende retssag.

Beretningen stammer fra bogen Nürnberginterviewene - som er baseret på den amerikanske Pskykiater Leon Goldensohn samtaler med de indsatte i Nürnberg Fængslet i 1946.
23 feb 2012
Ribbentrop og Udenrigspolitiken Ribbentrop er i sin celle I Spandau Fængslet og forbereder sig på sin retssag. I en samtale med Psykiater Leon Goldensohn fortæller om den politiske situation, som førte til 2. Verdenskrig, om hvordan han syntes Hitler gik grassat.

Han fortæller også, hvorfor han og andre anklagede ikke bør blive dømt i den igangværende retssag.

Beretningen stammer fra bogen Nürnberginterviewene - som er baseret på den amerikanske Pskykiater Leon Goldensohn samtaler med de indsatte i Nürnberg Fængslet i 1946.
15 feb 2012
Fotos af Hvid bus Mod slutningen af krigen, blev der fra svensk Side fremlagt en plan om, at få samlet de danske og norske deporterede i en særlig Lejr under svensk Tilsyn, hvilket førte til, at Direktør Svenningsen sendte Dr. denne Noten nedenfor.

Da planen bliver accepteret fra tysk side, sendes hvidmalede busser til Tyskland, for at transportere de indsatte.

Den 10 marts gav Afdelingschef Hvass besked om at de 80 betjente i Neuengamme kunne hentes.

I Malmø faldt jeg over en Røde Kors udstilling, hvor en original Hvid Bus var udstillet. Hvis nogen ønsker at se bussen, så står den i Humanitens Hus Drottningtorget 8.
11 feb 2012
Russernes forklaring på Katyn En side som jeg har haft moralske problemer med at lave, da jeg ikke deler producentens udlægning af, hvad som skete i Katyn og konklusionen på hvem som stod bag massakren.

Hvorfor give en historiefornægter og forfalsker ordet her? Jeg tror på retten til at ytre sig, hvad stalinisterne her vitterlig gør og de kilder på deres version og kommer med spændende informationer.

Hvis man ser bort fra det er en spøjs hjemmeproduktion, ikke oplæst af en barmfager ung kvinde, mærkelige udtalelser så som, at stalinisterne ikke var ansvarlig for lady Di’s død, så er det faktisk en spændende dokumentar. To drevne og udspekulerede propaganda apparater forsøger, at bruge Katyn massakren har til eget formål.
08 feb 2012
Præstegerning i tysk fængsel Præsten Dagfinn Hauge fortæller sine fra erindringer, fra Akershus, I bogen ”Sådan dør mænd”.

Tyskerne brugte Akershus som fængsel, men hovedsageligt som samlingssted, før fangerne blev sendt videre til et tysk fængsel.
07 feb 2012
Sovjetunionens Udenrigspolitik I marts 1939 redegjorde Stalin for Sovjetunionens Udenrigspolitik, hvor han redegør for Udenrigspolitiken, hvad den bygger på og hvad Partiets opgave er.

Stalin forklarede, at Sovjetunionen var omgivet af en Verden af Fjender, som hvert øjeblik kunde slutte sig sammen for at angribe den.

Selv om han foretrak en Alliance med de demokratiske Magter mod de fascistiske, vilde han først og frem¬mest forhindre et fælles Angreb fra dem på Sovjetunionen ved at holde Liv i Fjendernes indbyrdes Uenighed.
03 feb 2012
Graves of Katyń Polsk foreningen af ​​tidligere sovjetiske politiske fanger, lavede en film sammensat af to dokumentarfilm, som var fotograferet af tyskerne og russerne på gerningsstedet for massemordet i Katyn.
30 jan 2012
Slaget ved Bulge Offensiven har mange navne, den er også kendt som Ardennerne Offensive og tyskerne kalder den Von Rundstedt offensiven. Den benævnelse som Bulge er journalistiske beskrivelse af måden, de allierede front-line buler indad på krigstidens nyheder kort, hvor Slaget ved Ardennerne blev nævnt.
27 jan 2012
Unser Panzer Unser Panzer er en tysk Nationalsocialistisk sang, som blev sunget i det tyske tanks-korps.

De tre sidste linjer i Hvert vers blev gentaget. Først kan den tyske tekst læses, dernæst en engelsk oversættelse og nederst kan en fremførelse af sangen høres, som stammer fra filmen Battle of Bulge.
25 jan 2012
Grunde til krigen Her fortæller Kejser Wilhelm om hans bevæggrunde, for at rejse til Norge efter drabet på Franz Ferdinand og om Tysklands vilje til fred.
22 jan 2012
En film om Auschwitz En udsendelse om den største udryddelseslejr Auschwitz, hvor over en million mennesker døde. Udsendelsen handler om Lejrens udvikling og afslutning.

Title: Auschwitz: Inside The Nazi State
11 jan 2012
Møllerens afskedsbrev Henning Andersen er født 16. juli 1917 og blev henrettet ved skydning, sammen med 6 andre fra Hvidstengruppen den 29. juni 1944.

Han blev taget til fange den 11. marts 1944, samtidig med de andre medlemmer af Hvidstengruppen og ført til Dagmarhus og Vestre Fængsel i København.
08 jan 2012
Dansk Titanic beretning Den 48-årige maskininspektør ved De sydfynske Jernbaner, Jacob Christian Milling, var en af de 14 danskere på Titanic. Fra Southampton sendte han den 10. april, på afrejsedagen, et postkort til sin kone.

Den ”trådløse” sendte han d. 14. april, et telegram med den kodede meddelelse ABANAPAS, der oversat betød ”Har det godt, stille vejr, skibet udmærket, morer mig, godt rejse-selskab, dejlig rejse”.

Millings lig blev fundet og ført til Halifax, hvorfra det med Skandinavien-Amerikalinjens skib, C. F. Tietgen, blev sendt til København. Her blev han den 3. juni 1912 begravet på Assistens Kirkegård.
06 jan 2012
Engelsk offensiv ved El Alamein 2. slag om El Alamein, hvor engelske brød de tyske linjer og tvang dem til en retræte til Tunesien, blev udkæmpet mellem den 23. oktober og den 04. november 1942. Beretningen er givet fra slagets første dag, den 23. oktober.

El Alamein er et slag, som bare bliver bedre og bedre at beskæftige sig med, da logikken i hvorfor slaget finder udkæmpes er logisk. Det var det eneste sted slaget rent fysisk kunne udkæmpes og der var så meget på spil for begge parter.

Dette er en beretning skrevet af en Løjtnant ved Argyll and Sutherland Highlanders.

Det var efter sejren ved El alamein, at Winston Churchill udtalte: "Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning". Ordene siger alt om, hvor vigtig El Alamein var for kampene i Afrika.
03 jan 2012
Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube