Skip Navigation Links Historie Webmaster Historie nyheder 2011 Historie nyheder 2010

History Watch Opdateringer 2010

Tilfældig side på History Watch
Anne Franks penneveninde Et sødt pennevenindebrev fra Anne Frank.
25 nov 2010
Hitler om Ægteskabet Den 26. januar 1942 holdt Hitler denne tale om, hvorfor han ikke har giftet sig. Først i de døende timer af Hitlers liv, da han vidste, at kun døden ventede, blev han gift med sin livsledsagerske Eva Braun.
17 oct 2010
Hitler bøger De bedste bøger på engelsk om Adolf Hitler.
29 sep 2010
Churchill bøger De bedste bøger på engelsk om Winston Churchill.
27 sep 2010
My boy Jack My boy jack, var Rudyard Kiplings svagtseende 18årige søn, som blev fundet uegnet til militærtjeneste i 1914, men kom ind ved staben. Med faderens hjælp, blev jack fundet egnet til fronttjeneste i 1915.

My boy Jack forsvandt sporløst dagen efter hans første dag ved fronten. Det skete ved Loos, hvor Jack troede 1. Verdenskrig skulle afgøres den følgende dag. Hans brev kan læses her.

I 1919 affandt familien sig med, at Jack aldrig ville blive fundet. I 1997 blev ”My boy Jack” filmatiseret. Digtet blev oplæst i filmen og klippet kan ses nederst på siden her.

Rudyard Kipling blev i 1907 den første englænder, som modtog Nobels Litteraturpris. Han er stadigt den yngste modtager af denne pris.
24 sep 2010
Jacks sidste brev Dette er Jacks sidste brev hjem, som han skrev kort før han skulle i kamp for første gang. Jack forsvandt sporløst den følgende dag.

Faderen Rudyard Kipling skrev i 1915 digtet My boy Jack. Jacks familie gjorde alt for at finde ham og først i 1919 affandt de sig med, at Jack altid ville være MIA (Missing In Action).
24 sep 2010
Dunkirk Det lykkedes i maj 1940 de tyske tropper, at bryde afgørende gennem fronten i Frankrig, således at der ikke længere var kontakt mellem de allierede tropper i syd og nord.

Tropperne mod nord havde det problem, at de ikke kunne trække sig tilbage, da den Engelske Kanal afskar dem. Til gengæld gav det dem også den mulighed, at de kunne lade sig evakuere ad søvejen. Englænderne besluttede at forsøg en evakuering fra den belgiske havneby Dunkirk.
20 sep 2010
Sovjetunionens svar For nogle dage siden så jeg en plakat med Lenin, hvor han pegede op imod sovjetiske luftskibe, som dengang var en frygtet brik i magtbalancen. Atombomben ændrede magtbalancen.

Den 5. august sprang den første atombombe udløst i krigstid over den japanske by Hiroshima. Hvad siger en stat på tærsklen til den Kolde krig – hvis man ikke selv udløste flammernes sværd over Japan? Et af de første svar kommer her – som blev trykt i Tiden – tidsskriftet for aktivt demokrati – i december 1945.
10 sep 2010
Slaget foran Moskva Henry C. Cassidy var amerikansk krigskorrespondent, der repræsenterede telegrambureauet Associated Press i Sovjetunionen. Beretningen her stammer fra bogen Moskva i ilden.

Hvad skete der foran Moskva i de dage i 1941, hvor tyske tropper var meget tæt på at indtage byen. Cassidy berører ”Kong vinters” betydning for slagets udfald og kommer med en nuanceret vurdering af vinterens betydning for udfaldet af den første Vinterkrig på Østfronten.
07 sep 2010
Willie Mcbride Willie Mcbride er en sang fra 1976, som handler om en falden 19årig soldats gravsted og mulige grunde til at gå i krig. Sangen er af flere nævnt som det bedste krigsdigt, blandt dem den engelske premierminister Tony Blair, tidligere hvilket har fået en række mennesker til at undersøge, hvilken gravsten som inspirede Eric Bogle til sangen. De tre mest oplagte er, en 21 årig, en med ukendt alder og endelig en 19årig uden gravsted. Alle tre døde under det første Somme slag.

Eric Bogle siger selv om sangen: ” It's a song that was written about the military cemeteries in Flanders and Northern France. In 1976, my wife and I went to three or four of these military cemeteries and saw all the young soldiers buried there.”

Sangen er også kendt under titlerne ”No Man's Land” og “ The Green Fields of France”. Nederst kan sangen høres.
23 aug 2010
Adolf Hitler plakater Nem adgang til en række Adolf Hitler billeder og plakater.
22 aug 2010
Dokumentarserier - 2. Verdenskrig Oversigt over dokumentarserier om 2. Verdenskrig.
11 aug 2010
Berømte luftkampe Tre computeranimerede historiske/berømte luftdueller fra 1. Verdenskrig.

Den første luftkamp er mellem Ernst Udet og Georges Guynemer. Den næste er Werner Voss død i kamp med 7 piloter fra 6 Naval Squadron, hvor Arthur Rhys Davids fik de afgørende og dræbende skud ind, mens James McCudden var den kendteste. Den tredje og sidste luftduel er amerikaneren Arthur Brooks, som kommer i luftkamp alene mod 8 tyske Fokker D.VII, hvor det både lykkes ham at overleve og skyde to modstandere ned.
08 Aug 2010
Teksten til Danny-Boy Glenn Miller var den første som fremførte Danny-Boy, det skete den 6. oktober 1939 i Carnegie Hall.

Nederst på siden er der tre videoer. Den første er en fremførelse fra filmen Memphis Belle; den næste er en akustisk version fremført af Glenn Miller og den sidste er en optagelse fra den Airfield, som Glenn Miller fløj fra den 15. december 1944 og forsvandt tilsyneladende sporløst i den engelske kanal.
01 Aug 2010
Pattons tale inden Dette General Pattons tale til 3. Armé, som han holdt aftenen inden D-Day.

Talen handler om mod i kamp og om at være amerikaner. Dette er lidt interessant, da Patton få måneder tidligere mistede sin kommando efter at have slået en soldat, han betragtede for at være en kujon.
30 jul 2010
Stormløbet mod Líege Beretningen kommer fra bogen: Den Tavse Dansker – En bog om dem, der gjorde Deres pligt.

I forordet skrevet i august 1916, står der: Bogen er ikke digt, men krigens og forholdenes ubønhørlige og forfærdende virkelighed.

Beretningen chokerede mig, da den er barsk og rå. Jeg forstår efter læsningen af denne beretning langt bedre sangen: Ich hatt' einen Kameraden. Hans kammerater kommer ikke til at efterlade en Kammerat, der dør af sine sår - snarere en Kammerat, som vil blive trampet ihjel.
27 jul 2010
Ich hatt' einen Kameraden En sang om det at miste en kammerat på slagmarken, som må efterlades døende og alene. Farvel min døende kammerat for pligten kalder.

Illustrationerne på siden her er fra 1. Verdenskrig.

Under den spanske borgerkrig sang antifascisterne fra Thälmann Battalionen: "Ich hatt einen Kameraden".

Først kommer teksten på originalsproget tysk, dernæst engelsk for endelig at blive sunget i en video.
04 jul 2010
Brecht og racekampen Den tyske flygtning og dramatiker Bertolt Brecht havde den 4. november 1936 premiere med stykket: Rundhoveder og spidshoveder.

I Berlingske Aftenavis kunne følgende anmeldelse læses den 5. november, som BT citerede og tilføjede: ”Som talt ud af vort Hjertelag”.
28 jun 2010
Levende begravet En venlig soldaterkammerat underretter en familie om, at deres søn er død, efter han blev levende begravet i en bunker. Et hårdt brev for familien, især da soldaten ikke var død.

Soldaten var på et lazaret og undrede sig over, at han ikke hørte fra sin familie. Ingen sender breve til de døde. Ca. 1 måned efter er blevet så rask, at han med besvær kan skrive hjem.

Beretningen stammer fra bogen: Kun legetøj i deres hænder - Thyge Thygesens krigsdagbog og feltpostbreve - skrevet af Jonas Schultz Thygesen og Martin Bo Nørregaard.
27 jun 2010
Evakueringen fra Dunkirk En spændende dokumentarudsendelse i farver fra evakueringen af Dunkirk og om slaget, som blev udkæmpet imens.

I filmen ses nogle dejlige billeder af de små både, der sejlede fra England til Dunkirk efter, at Admiraliteten havde havde udelukket dets destroyere fra evakueringen.
22 jun 2010
Hvidsten Kro Lars Lilholt fortæller i denne sang om modstandsgruppen, som holdt til på Hvidsten Kro, hvor familien Fiil var kernen. Gruppen blev i 1944 fanget, hvor de blev stillet for en krigsret, hvor 8 blev dødsdømt og henrettede. Det er en beretning om hverdagens helte og om en gudsfrygtig familie, som gjorde hvad de fandt rigtig.

Nederst kan nummeret ses og høres.
04 jun 2010
Forbud mod kvinder i bukser I januar 1917 udsendte Generalkommandoen i Bayern en dagsbefaling, hvor det meddeles, at politiet vil blive sat ind imod kvinder i Garmisch-Partenkirchen, som går i Knæbenklæder.

Den amerikanske ambassadør i Tyskland beskriver situationen således: I Februar 1916 tilbragte jeg to dage i Garmisch-Partenkirchen. Nogle af de unge tyske Damer så udmærket ud i deres Knæbenklæder, men jeg er ganske enig med Generalkommandoen i, at Synet af nogle af de mere alderstegne Kvinder var "grusomt", ikke blot imod den "alvorlige Bjærgbefolkning", men imod enhver, der så på det.
27 may 2010
The Battle of Britain Slaget om England er et specielt slag, da det udkæmpes mellem fly. Tyskerne har i slaget en række ulemper imod sig, men den største er, at englænderne får bedre information om hvad fjenden foretager sig og tolker informationen bedre end tyskerne. Det handler denne udsendelse om.
12 may 2010
The Battle of France Slaget om Frankrig, som blev udkæmpet i 1940, resulterede i et Allieret nederlag, og Frankrig måtte opgive kampen mod Aksemagterne.

Sejrens størrelse gør, at de tyske sejrherrer (og Hitler) indskriver sig i militærhistorien, da Tyskland opnår så meget i slaget, at det er militærhistorisk er bemærkelsesværdigt.
11 may 2010
Planer for Nynazisme I det tyske nederlag, blev der lagt planer for, hvordan nazismen kunne komme til magten igen.

Stemann var journalist i Tyskland og fortæller om hans oplevelser i bogen Tysklands sidste fem minuter.
06 may 2010
Lys 4. maj Da budskabet BBC offentliggjorde budskabet om befrielsen af Danmark om aftenen den 4. maj, satte mange spontant lys i deres vinduer.
02 may 2010
Sænk Bismarck - fem videoer Her kan Sink Bismarck ses. De 5 videoer er store filer, så giv dem lige et øjeblik til at blive hentet.

Slagskibet Bismarck indledte i maj 1941 dets første og sidste togt. Perspektiverne for England havde været tæt på katastrofale, hvis skibet var nået uset ud på Atlanterhavet, hvor det med stor kraft kunne angribe konvojer.

Få dage senere indledtes Operation Barbarossa, det tyske angreb på Sovjetunionen, hvor England sendte militært udstyr til sin trængte allierede ad søvejen. Var Bismarck ikke blevet stoppet, så var den hjælp måske aldrig nået frem til Sovjetunionen.
23 apr 2010
Krigens sidste døde Shirley førte dagbog mens hun var sygeplejeske i Frankrig og i 1939 udkom den i bogform på dansk med titlen: Jeg så dem dø.

Udsnittet her er fra tidspunktet hvor våbenhvilen bliver underskrevet, hvor hun plejer døende soldater, hvoraf nogle ikke lever indtil freden starter få timere senere.
20 apr 2010
Brev til en sygeplejerske En moder skriver til den sygeplejerske, som var hos hendes søn, da han døde.
20 apr 2010
Stalin plakater Nem adgang til en række plakater med relation til Stalin.
18 apr 2010
Churchill plakater Nem adgang til en række plakater med relation til Churchill.
17 apr 2010
Titanic plakater Nem adgang til en række plakater med relation til Titanic.
17 apr 2010
Landgangsbrev før Sicilien Dette er et brev som Admiral Bertram Ramsay skrev til de sømænd, som deltog i invasionen af Sicilien. Brevet blev læst op før aktionen, hvilket også for de fleste er tidspunktet hvor de finder ud af, hvor de er på vej hen. Operationer som en landgang hemmeligholdes indtil sidste øjeblik, for den som intet ved, kan intet røbe.

Denne landgang er anderledes for den engelske marine end mange af krigens tidligere flådeoperationer, da det er en offensiv aktion.
15 apr 2010
Dover Castles Tunneler Denne side handler om et internationalt udstillingsprojekt, som det danske firma Kvorning design & kommunikation har vundet. Jeg har valgt at genbruge firmaets pressemeddelse af 12 april 2010.

Kort om tunnelerne: De første blev bygget i Middelalderen, for at fungere kommunikationslinjer, men de skulle også kunne fungere som et skjult samlingssted for tropper som skulle angribe en fjende udenfor Dover Castle. Under Napoleons krigene blev tunnelerne udbyggede og kom til at fungere som kasserne for op til 2.000 soldater. Stedet er Englands eneste underjordiske kaserne.

Under operation Dynamo, eller evakueringen af strandene ved Dunkirk i maj 1940, fungerede stedet som hovedkvarter for Admiral Ramsey og hans stab.
14 apr 2010
Danmarks svar Danmark er besat og Danmarks Udenrigsminister Peter Munch skal svare den tyske gesandt i Danmark på denne handling.

Peter Munch havde frem til dette ført en neutralitetspolitik, hvor der var indgået aftaler med blandt andet Tyskland, som garanterede Danmarks neutralitet.
10 apr 2010
Regeringens og Kongens Opråb Da Danmark bliver besat af Tyskland, forbliver regeringen og Kongen i landet og ved ”magten”. Få timer efter besættelsen kommer dette Opråb til befolkningen, hvor de opfordres til opretholde ro og orden.

Første del er et fælles Opråb som underskrives af Christian X og Stauning, hvorefter brevet forsættes med en personlig kommentar af Kongen.
10 apr 2010
Strange fruit Strange Fruit er en protestsang mod lynchningerne af sorte i USA. I februar 1939 sang Billie Holiday sangen for første gang offentligt, det skete i Café Society i New York. Skønt sangen var fantastisk ville hendes pladeselskab Columbia ikke udgive sangen, men gik med til at Billie indspillede den hos mindre pladeselskab Manhattan. Den 20 april 1939 udkom sangen, men radiostationerne ville ikke spille den. Alligevel lå den to uger senere nr. 16 på hitlisten.

Time Magazine kårede i 1999 sangen som århundredets sang. Sangen kan høres nederst på siden.

Den 21. oktober 1939 skrev redaktøren Samuel Grafton i The New York Post:

”Dette handler om en grammofonplade, som jeg har været besat af i to dage. Den hedder Strange Fruit, og selv efter at have hørt den ti gange får den en til at føle sig utilpas og klamre sig til stolen. Selv nu, hvis jeg blot tænker på den, rejser de små nakkehår sig og jeg får lyst til at slå nogen. Og jeg ved også hvem. Der er her opstået en voldsom eksplosion af oprigtighed inden for grænserne af en fast, stivnet og meningsløs form, og som har sprængt den i småstykker. Hvis de undertryktes vrede nogensinde bliver stor nok i Syden, har de nu fået deres Marseillaise”.
29 mar 2010
Wilhelm II og Kejserinderne En særdeles spændende beretning, da den beskriver Wilhelm II’s forhold til sin moder, kort efter at den tidligere regent er død. Der er skrevet bøger som skildrer en Kejsers levned mere flatterende.

Beretningen stammer bogen Wilhelm II’s Privatliv, som er baseret på en række papirer og dagbogsoptegnelser (1888 til 1898), som var hofdame ved Hohenzollernes hof.
19 mar 2010
Lindberg, the Eagle I 1927 fløj Charles Lindbergh alene over Atlanterhavet, hvilket på den tid var et gigantisk vovestykke. Kort efter udkom denne sang handlede, som hylder Lindbergh og hans bedrift. Sangen blev et stort hit.

Nederst kan sangen høres. Den er i komposition måske anderledes end vi er vant til i dag.
16 mar 2010
Mysteries of The Titanic Titanics forlis er en tragedie som vi alle kender. Historien om verdens største og mest sikre skib, der sejlede ind i et isbjerg og sank på jomfrurejsen over Atlanterhavet.

De ni videoer her handler om Titanic på havets bund og hvad hun (Titanic) kan fortælle os her. En fantastisk dokumentarudsendelse.
15 mar 2010
Til og fra Verdun En soldaterberetning fra Verdun (efter våbenhvilen), samt et Google kort som viser steder fra slaget.

Et Google kort som viser historiske steder fra slaget ved Verdun. Jeg tænkte, at der her måtte være en del synlige spor efter slaget, da det er det slag i historien, hvor der flest er døde pr. kvadratkilometer.
06 mar 2010
Battle Of The Somme Her kan Battle Of The Somme - The True Story ses. De 8 videoer er store filer, så giv dem lige et øjeblik til at blive hentet.

Jeg holder meget af denne serie, da nogle kompetente personer efterforsker billede materiale fra slaget. I serien, er der et stort indblik i de engelske soldaters oplevelser ved Somme.
04 mar 2010
Boogie Woogie Bugle Boy Boogie Woogie er en blues klaverstil og det sikkert grunden til ”Bugle” (et signalhorn)nævnes i titlen. Sangen blev indspillet første gang den 2. januar 1941.

Andrews Sisters fik et megahit med sangen. Angrebet mod Pearl Harbor og krigen gjorde ikke succesen mindre.

Bette Midler og Christina Aguilera (Boogie Woogie Candyman) har også haft succes med sangen. Nederst kan de tre fremførelser ses og høres (de kan alle varmt anbefales).
27 feb 2010
Flyverjagt Flyvemaskinen var efter 1. Verdenskrig et nyt våben og på mange et uafprøvet våben, da flyet udviklede sig meget utroligt meget.

Efter krigen forsøgte forskellige strateger at udlede erfaringer fra det lærte. Nogle mente at langsomme og manøvredygtige fly kunne udmanøvrere de hurtigere fly. Hvilket nok er grunden til den beskrevne hændelse. Eller så var det blot et påskud for, at underholde folket financieret af det engelske folk.
26 feb 2010
T-34 T-34 er nævnt som krigens bedste tank og blev en ubehagelig modstander for tyskerne under 2. Verdenskrig
25 feb 2010
Hermann Göring videoer En dokumentarserie om Hermann Görings omskiftelige liv. Han skrev sig ind i Tysklands historie, da han blev en af dets mest succesfulde piloter og efterfulgte Den røde Baron.

Siden blev han Hitlers stedfortræder og personen som kom til at stå i spidsen for det nyoprettede tyske luftvåben, som stred imod fredstraktaten fra Versailles.
21 feb 2010
The Battle Of Britain Her kan "The Battle Of Britain" ses. De 5 videoer er store filer, så giv dem lige et øjeblik til at blive hentet.

Slaget om England er et af historiens vigtigste og mest spændende luftslag, da der er så mange aspekter i (luft)slaget.
19 feb 2010
The Road to Stalingrad Her kan Battlefield - Stalingrad ses. Det er store filer, så giv dem lige et øjeblik til at blive hentet.
17 feb 2010
Krigsstart i Berlin Forleden fandt jeg bogen ”De sidste dage” i min bogreol, hvor den har stået længe upåagtet, da jeg troede, den handlede om Tysklands nederlag og ikke de sidste måneder af Mellemkrigstiden.

Uddraget fra bogen er fra Berlin (1. september 1939), hvor Jørgen Blast overværede Hitlers tale samt betragtede forsamlingen som var tilstede i det historiske øjeblik.
15 feb 2010
La Chanson de Craonne Den franske hær begik mytteri i 1917 og denne sang er forbundet med mytteriet. Sangen var forbudt i Frankrig indtil 1974 og der blev lovet en dusør på 1million Francs til den som angav forfatteren. Må man se forfatteren, siges der i kor ved danske fester, det skete dog aldrig med denne sang. Årsagen er givet, at teksten har mange ophavsmænd og den blev ændret gennem krigen. I 1914 var det Loretta, mens det i 1916 var Champagne.

Sangen gengives her i den franske originale udgave, samt i en dansk version, som jeg har oversat til siden her (teksten er spændende, trods mine manglende fransk kundskaber).

Nederst kan nummeret ses og høres.
11 feb 2010
På Facebook Velkommen til Facebook.
10 feb 2010
På You Tube En samling af de brugte You Tube videoer
09 feb 2010
Air Corps Sang I 1938 følte flere i det amerikanske Air Service, at våbnet havde brug for dets egen sang. Den 10. September 1938, blev der i Liberty Magazine udskrevet en konkurrence, hvor musikalske hustruer til officerer i US Army Air Service var dommere. Indenfor konkurrencens modtog panelet 800 sange, som alle blev kasserede. I juni 1939 hørte R. Crawford om konkurrencen og fik sin sang med i konkurrencen. Den 18. August 1939 gjorde assistant chief of the U.S. Air Corps sangen til official sang.
8 feb 2010
Von Kluges selvmordsbrev Den 18. august 1944 tog Günther von Kluge sit liv, efter han var blevet kaldt væk fra Vestfronten, der var ved at bryde sammen efter landgangen på D-day. Hitler frygtede, at der ville blive forhandlet om kapitulation, da en stor tysk styrke var ved at blive indesluttet i "kedlen" ved Falais.
4 feb 2010
Britisk Verdensrige Den 6. maj 1935 holdt George V denne radiotale for sit folk i anledningen af hans 25 års regeringsjubilæum. Få år tidligere var George blevet den første konge i verdenen, der talte direkte til sit folk via radioen.

Talen fortæller om krisen i Mellemkrigstiden og om at være borger i et Imperium.
1 feb 2010
Frihedsråd dannes Danmarks Frihedsråd blev stiftet den 16 september 1943. Her gengives de 6 programpunkter som rådet arbejdede for.
31 jan 2010
George V Engelsk Konge og Kejser af Indien: 06. maj 1910 – 20. januar 1936.
30 jan 2010
Tyske Natjager Beretningen stammer fra bogen, Nattens helte som handler om luftslaget om natten, over Europa under 2. Verdenskrig. Wolfgang Falck opbyggede det tyske Natjager våben.
19 jan 2010
Kalender 1943 og 2010 Alberto Vargas var Pinup artist. Under 2. Verdenskrig arbejdede han for bladet Esquire, der hvert år udgav en pinup kalender. Disse bliver tit vist i flyverfilm, hvor de hænger på flyvernes vægge.
13 jan 2010
Imperiet 1942 1942 er lige startet, England og det britiske imperium er presset på flere krigsskuepladser og har lige tabt Singapore til japanerne. Her taler Churchill til sine landsmænd, forklarer dem situationen og sætter en streg under, at England ikke længere står alene i kampen.
12 jan 2010
Taler med en død Denne beretning stammer fra en fantastisk bog, der hedder ”Kampens skønhed og gru”, som følger 19 soldater gennem 1. Verdenskrig i 212 beretninger. Nedenstående er en dagbogsoptegnelse, som forfatteren Peter Englund kalder ”Paulo Monelli Taler med en død på Monte Cauriol”.
6 jan 2010
Bomber over København Den 27. januar 1943 blev København udsat for sit første luftangreb under 2. Verdenskrig, der krævede syv dødsofre. De engelske flyvemaskiner angreb området mellem Knippelsbro og Langebro på Christianshavn.

Beretningen stammer fra bogen Bomber over København, som udkom i 1943 og indeholder en række øjenvidneberetninger.
3 jan 2010
L'Accordéoniste L'Accordéoniste er en Edith Piaf sang, som har et tema i stil med Lili Marlene. Under den franske tekst, er der en engelsk version.
1 jan 2010
Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube