Skip Navigation Links Historie Webmaster Historie nyheder 2011 Historie nyheder 2013

History Watch Opdateringer 2013

Tilfældig side på History Watch
Wilhelm Reinhard Tysk jagerpilot fra 1. Verdenskrig.
16 dec 2013
Karl Schäfer Tysk jagerpilot fra 1. Verdenskrig.
15 dec 2013
Karl Allmenröder Tysk jagerpilot fra 1. Verdenskrig.
15 dec 2013
Kurt Wolff Tysk jagerpilot fra 1. Verdenskrig.
15 dec 2013
Bomber i København En bombeekspert som tilfældigt var tilstede da det første bombeangreb på København fandt sted. Selv om han ikke var på vagt søgte han til det ramte kvarter, for at tilbyde sin hjælp, hvilket nemt kunne have kostet ham livet. Dette er hans beretning:

Den 27. januar 1943 blev København udsat for sit første luftangreb under 2. Verdenskrig, der krævede syv dødsofre. De engelske flyvemaskiner angreb området mellem Knippelsbro og Langebro på Christianshavn.

Beretningen stammer fra bogen Bomber over København, som udkom i 1943 og indeholder en række øjenvidneberetninger.
30 now 2013
Jul i Ingenmandsland I 1914 fandt den berømte Julefred sted på Vestfronten, hvor kampene ophørte mellem de tyske soldater og de allierede soldater på store dele af fronten.

Beretninger fra denne uofficielle våbenhvile blev sendt hjem fra soldaterne som overværede dette. Lars Lilholt på baggrund af en sådan sang lavet denne sang. Det har altid været forræderi at fraternisere med fjenden.
29 oct 2013
Goebbels selvmordsbrev Goebbels begik selvmord med sin hustru den 1. maj 1945 og sammen myrdede parret dets fem børn. I brevet kommer Goebbels forklaring på selvmordene og drabene.

Måske er han i affekt, for han er mere optaget af sin "ulydig" overfor Adolf Hitler, som han vælger at gå i døden sammen med.
18 oct 2013
Ordre om minerydning Den 9 maj 1945 var 2. Verdenskrig forbi og de tyske soldater i Danmark var på vej hjem den. På Silkeborg Bad indledtes et møde mellem en englænder, nogle danske officerer og den tyske Øverstkommanderende i Danmark General Lindemann.

Efter mødet udstedte Lindemann en ny rømningsordre, som betød at pionererne fra de 6 marchkolonner skulle tages ud og sendes tilbage til de områder de kom fra. Ordren lød således:
12 oct 2013
Tranum's faldsærmsudstyr John Tranum døde den 8. marts 1935 under et rekordforsøg på, at forbedre sin verdensrekord i faldskærmsudspring. John Tranum døde tragisk, da han omkom under opstigningen, hvor der antaqgeligt var problemer med hans iltudstyr.

Her fortæller Tranum om det udstyr han brugte under rekordforsøget.a det lærte. Nogle mente at langsomme og manøvredygtige fly kunne udmanøvrere de hurtigere fly. Hvilket nok er grunden til den beskrevne hændelse. Eller så var det blot et påskud for, at underholde folket financieret af det engelske folk.

Tranum var en vovehals, men han troede også at han lavede sine udspring, så folk kunne redde sig ud af en flyvemaskine i stratosfæren. Få år efter 1935 starter 2. Verdenskrig, hvorunder flyvere konstant sprang ud med faldskærm i svære situationer. De erfaringer Tranum indhøstede har givet bragt mange sikkert ned til jorden.
22 sep 2013
We will meet again En engelsk sang fra 1939, som blev sunget a Vera Lynn. Vi mødes igen er afskeden til soldaterne som drog i krig, hvor mange ikke ville vende tilbage.

Der er to versioner af sangen. Den første er den mest kendte, men den anden er vist fra 1940 og har en spændende tekst.

Kim Larsen har lavet en version af sangen som hedder: Vi ses igen.
20 sep 2013
Regeringen forlader Paris i 1914 Første Verdenskrig er lige startet og militær strategerne har fået testet deres slagplaner. Frankrig Havde en offensiv strategi som hed Plan 17. Skønt denne plan aldrig fungerede, så fulgte den franske hær den med store tab til følge. Den franske hær var stadigt velfungerende, da det stod klart at nu gjaldt det overlevelse og at forhindre, at Paris faldt. Hvorefter den franske hær trak sig tilbage og overlod et stort fransk område til tyskerne. Det var en ordnet tilbagetrækning, hvor få franske soldater blev taget til fange, hvilket er et kendetegn for en hær som er disciplineret.

Den 26. August 1914 bliver Joseph Gallieni for Paris og vælger at forsvare byen, som den blev i 1870.

Den 3. september udsender Gallieni denne proklamation, efter at den franske regering har forladt Paris.
15 sep 2013
Buen i Guerilla-Krig Anders Lassen er en af de historiens mest kendte danske soldater, da han får Victoria Korset tildelt efter hans død, den 9. april 1945.

Brevet her er fra 1941, hvor han skriver til det engelske Forsvarsministerium og argumentere for, at de skal bruge bue og pil i guerillakrig. Et stykke tid efter, ankommer der to buer med pile til regimentet.
29 jul 2013
Note til Serbien Den Østrig-ungarske kronprins Frantz Ferdinand blev myrdet i Sarajevo af serbere. Planen med mordet var at destabilisere Balkan.

Østrig-Ungarn var sikre på tysk opbakning og så en mulighed til at sætte Serbien på plads. De sender denne note til Serbien med 10 krav, so et selvstændigt land ikke kan acceptere. Endvidere var der sat en dato for ultimatummet, hvilket betød at diplomatiet ikke havde tid til at finde en løsning. Siden turde de involverede lande ikke vente med deres egen mobilisering af frygt for ikke at nå i stilling.

Denne note er fra den tyske hvidbog om hvad som førte til krigen og med Bemærkninger fra den kejserlige og kongelige Regerings.
29 apr 2013
Janteloven Janteloven er fra bogen "En flygtning krydser sit spor" fra 1933. Sandemose er opvokset på Mors, hvor han hentede inspiration til janteloven. I 1930 bosatte han sig i Norge og søge i 1941 til Stockholm, grundet sin indsats i den norske modstandsbevægelse. Han døde i Danmark i 1965.

En flygtning krydser sit spor foregår i byen Jante (Nykøbing Mors), hvor Espen Arnakkes bor.
27 apr 2013
Madonna Mia En kærestesang som Al Capone skulle have skrevet til sin elskede hustru Mae Josephine Coughlin, mens Capone sad fængslet i Alcatrez. Sangen var måske en julegave til hende.

Al Capone var en berygtet amerikansk gangster og spritsmugler. Han var antageligt bagmanden bag en række mord, men dette antal er ukendt, da han blev idømt 11års fængsel for skattesvig, samt et ekstra for foragt for retten.

Al Capone blev overført til Alcatrez i 1934 og endte sin fængselstid for skattesvig den 6 januar 1939.

Hvis sangen er en julegave, så er den måske skrevet til Julen 1938? Da Al Capone ankom til Alcatrez bad han om lov til at danne et lille band, hvad han fik lov til. Al Capone skulle have spillet banjo

Capone citater forbundet med sangen: "With your true love to guide me, let whatever betide me, I will never go wrong," og "There's only one moon above, one golden sun, there's only one that I love, you are the one."
26 apr 2013
Henrik Kauffmann fyres Ved besættelsen var Kauffmann Danmarks gesandt i Washington (USA). Efter den 9. april 1940 afslog Kauffmann at følge ordre fra Danmark af, da han sagde at landet ikke længere var frit.

Den 9. april 1941 underskrev Henrik Kauffmann en aftale (Grønlandstraktaten) med USA, hvor USA overtog forsvaret af Grønland og kunne bygge baser på Grønland. Danmark var besat og Tyskland og de har givet ikke været tilfreds med dette, da Grønland var vigtigt for deres krigsførelse også. Kauffmann blev afsat som Gesandt i Washington af det danske udenrigsministerium og kaldt hjem, hvilket Henrik Kauffmann ikke gjorde. Han blev stemplet som landsforræder.

I 1945 blev traktaten godkendt af Rigsdagen og Kauffmann var minister uden portefølje i den første danske regering efter besættelsen.

Dette Udenrigsministeriets offentlige meddelelser om hjemkaldelse og afsættelsen af Henrik Kauffmann.
24 apr 2013
Danskeren og Besættelsesmagten Officererne som deltog i besættelsen af Danmark (9. april 1940) fik disse forholdsregler om, hvordan de skulle omgås danskeren. De skulle derefter informere deres underordnede.

Modstandsbevægelsen fik fingre i denne forholdsordre og oversatte den til dansk og trykte den i den illegale presse.

Først kan den danske version læses, dernæst den originale tyske.

Billedet er nazistisk valgpropaganda og teksten og det oplyste vindue har en relation til følgende plakat for mørklægning.
06 apr 2013
Folketingets tak Den 26. April 1940 holdt Folketingets Formand, HANS RASMUSSEN, følgende Mindetale over de faldne Soldater fra Kampene den 9. April.
04 apr 2013
Tidslinjer 1. Verdenskrig En samling af Tidslinjer med relation til 1. Verdenskrig
03 apr 2013
Om at være flygtning Bertolt Brecht er en kommunistisk digter, som i 1933 fra Tyskland til Danmark, hvor han boede i Svendborg, til han tog videre til Sverige i April 1939. I Matador er der en karakter Herbert Schmidt, som har meget tilfælles med Brecht, men Brecht forlod Danmark året før den 9. april.

Brecht skrev følgende digt om det at være flygtning, som vil hjem til sit hjemland.
30 mar 2013
Tonage-problemet Den tyske krigsmaskine har lidt et næsten knusende nederlag i Stalingrad og forsiden den 22. marts 1943 handler om et forestående Axis nederlag i Tunis til Rommel og Afrika Korpset.

Umiddelbart kan alt synes tabt, men kan tyskerne inddæmme fronten og holde de Western Allierede væk fra fastlandet i Europa, så kan tyskerne samle deres styrker på Østfronten og opnå en nødvendig sejr senere i det slag ved Kursk, som de planlægger.

Langs de vestlige kyster bygges Vestvolden, som skal afskrække fjenden fra en invasion eller fastholde De Allierede på invasions stranden, så tyskerne kan lave et scenarie som ved f.eks. Dunkirk.

Jeg mener, at Churchill kaldte Italien for den bløde bug. Fra Tunis til Italien, var der kun en lille afstand og Sicilien er endda tættere på.

Tyskerne havde indsamlet information om De allierede under landgangene i Nordafrika under Operation Torch. De håbede på, at transporten over havet kunne være en så stor hurdle, at det sikrede dem mod en invasion. Her kommer deres udlægning.
29 mar 2013
Danske Vælgere! Den 23 marts 1943, var der valg i Danmark. Danmark var besat og havde en samarbejdspolitik med besættelsesmagten. Få måneder senere ophører samarbejdspolitikken, hvad modstandsbevægelsen og De Frie Danske ønskede.

Et valg er en del af den parlamentariske proces, hvor de folkevalgte vælges. Hvad anbefaler Frie Danske? De opfordre til at stemme, da alternativet er at give magt til nazisterne. Deres begrundelse herfor kan læses her.
23 mar 2013
Anschluss 1938 Hitler er østriger og får den 12. marts 1938 Østrig indlemmet i Tyskland. I 1936 fik han Rhinlandet tilbage, men her er det et helt land, som bliver indlemmet.

Beretningen stammer fra bogen Galskabens Kavalkade som udkom i 1938.

Nederst er der en optagelse af offentliggørelsen Anschluss som blev broadcast by CZR, Radio Prague.
11 mar 2013
Reichstag brænder Den 27. februar 1933, udbrød der brand i den Tyske Reichstag - det tyske Parlament. Journalisten Selfton Delmer var på stedet, da Hitler ankom til den stadig brændende bygning, i selskab med Hermann Göring og Joseph Goebbels. Det her er Delmers beretning om branden og hvordan Hitler agerede.

Meget belejligt for Hitler blev en hollandske kommunist Marinus van der Lubbe anholdt på brandstedet, hvilket førte til at Tyskland kunne sættes i en slags undtagelsestilstand. Den følgende dag udstedte Præsident Hindenburg Rigsdagsbrandforordning, som reelt gav Hitler nærmest uindskrænkede beføjelser til at fængsle enhver politisk modstander.

Efter krigen viste det sig, at branden var iscenesat af Hermann Göring, for at der kunne komme en situation, hvor nazisterne kunne tilrane sig magten.

Marinus van der Lubbe blev den 10. januar 1934 henrettet. Dommen blev i 1967 ændret til otte års fængsel og januar 2008 ophævet på baggrund af en lov om nationalsocialistisk.

Nederst er der to videoer, den ene er med syndebukken og den anden er med billeder fra branden.
26 feb 2013
Hitler bliver Rigskansler Sebastian Haffner var en tysk jurist, som i 1938 forlod Tyskland og tog til England, hvor han blev journalist. Han forlod ikke Tyskland fordi han var jøde eller tvunget til det, men han forlod Tyskland fordi han havde en fornemmelse af, hvad som ville komme.

I 1939 skrev han "En tyskers historie", som er hans ungdomsberetning. Værket blev fundet blandt Haffners papirer efter hans død i 1999. Nogle har betvivlet værkets autencitet, som et tysk - nazistisk tidsdokument fra før krigen, da Haffner forudser 2. Verdenskrig og det dertil hørende Folkemord.

Uddraget her handler om da Hitler bliver Rigskansler.
28 jan 2013
Digtet om Ingrid Andresen Den 31. oktober 1944 angreb RAF Gestapos Hovedkvarter i Jylland, som havde lokaler hos Århus Universitet. Angrebet kom på baggrund af at den jyske del af modstandsbevægelsen den 15. oktober havde anmodet om et luftangreb, da Gestapo var ved optrevle den jyske modstandsbevægelse efter en række anholdelser.

Under angrebet blev ca. 59 personer dræbt, 2 personer var savnede, tallene stammer fra en intern tysk undersøgelse. Blandt de dræbte 12 dræbte kvinder (plus 1 savnet) var "typisten" Ingrid Andresen. Den 10 november 1944 bragte National Socialisten følgende digt om hendes død.

Selvom om det er rørende digt, så har det nok ikke fået mange "danske" til at juble mindre, da tyskerne havde dræbt uskyldige danskere, så som Kaj Munk.
18 jan 2013
Casablanca Topmødet Den 14. december 1943 mødtes Winston Churchill and Franklin Roosevelt for første gang under Casablanca konferencen. Casablanca var lige blevet befriet, det var et fransk område, som i 1942 blev udødeliggjort i Filmen Casablanca, med Humphrey Bogart og Ingrid Bergman i hovedrollerne.

Josef Stalin kunne ikke komme, hvilket gav en usikkerhed blandt De allierede, for hvad forestillede Stalin, at de talte om og hvad blev rent faktisk sagt ved topmødet. Så topmødet startede i skyggen af Stalins frygt for, at de Vest-allierede indgik en separatfred med Aksemagterne. Måske for at mane dette spøgelse i jorden, fik topmødet det tema, at fredskravet var en betingelsesløs overgivelse.

Den 24. Januar blev der afholdt pressemøde til Pressens store overraskelse, da topmødet var blevet hemmeligholdt. Mellem Roosevelt og Churchill sad franskmændene Charles de Gaulle og Henri Giraud.
15 jan 2013
Memphis Belle Memphis Belle er en flyverkrigsfilm fra 1990. Det er en dramatisering af dokumentarfilmen Memphis Belle fra 1943: A Story of a Flying Fortress, som blev instrueret William Wyler. Både , der handler om det amerikanske B-17 Flying Fortress Memphis Belles 25. og sidste togt d. 17. maj 1943. 1990-filmen blev produceret af Wylers datter Catherine og er tilegnet faderen.

Memphis Belle var en F-model, men blev spillet af Sally B, som var af typen en Boeing B-17G, der havde et hagetårn til beskyttelse mod frontalangreb.
13 jan 2013
Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube