Skip Navigation Links Historie Webmaster Nye sider

Opdateringer History Watch

Tilfældig side på History Watch
Det nazistiske partiprogram Den 24. februar 1930 underskrev Adolf Hitler i München partiprogrammet for det tyske nazistiske parti.

Få år efter i 1933 overtog nazisterne magten i Tyskland og begyndte lede landet efter partigrogrammet. Aftalerne efter 1. Verdenskrig blev ophævet og personer som var "fjender" af Tyskland blev forfulgt. Det gjaldt jøderne og folk som tjente penge på at udlåne penge.
Det nationalsocialistiske tyske Arbejderpartis Program er et Program afpasset efter den indeværende Tidsperiode. Førerne afslår, efter at de i Programmet opstillede Mål er nået, at opstille nye Formål med det for øje at muliggøre Partiets fortsatte Beståen ved en kunstigt fremkaldt Utilfredshed blandt Masserne.
29 aug 2014
Churchill Klubben dannes Knud Pedersen fortæller her om dannelsen af Churchill Klubben og opbygningen af modstandsgruppen.

Churchill Klubben blev den første danske modstandsbevægelse og havde hjemme i Aalborg. Gruppen blev fanget og sat i fængsel, hvorfra det lykkedes gruppen at fortsætte kampen mod tyskerne i Danmark. Gruppens betydning var nok primært propagandamæssigt for De Allierede, men her kan gruppens betydning ikke undervurderes, da det blev kendt ved deres tilfangetagelse at drenge fra latinskolen var modstandsfolk, som tyskerne satte i fængslet.

Beretningen stammer fra bogen Unoder af Knud Pedersen.
13 aug 2014
Julenat 1914 Juleaften 1914 er et episk øjeblik i historien, da krigen standsede i store sektorer på Vestfronten, så de kæmpende kunne mødes i Ingenmandsland og begrave deres døde.

Denne beretning kommer fra en fransk soldat.

Fraternisering med fjenden er forræderi! Senere forbrødrede soldater sig i et "kommunistisk fællesskab", som gik efter en ny verdensorden. Brødre, forbrødre jer! Var det dette Generalerne frygtede hin Julenat?
31 jul 2014
Zar Nicolaj 2 abdicerer Den russiske zar Nicolaj II skrev dette til sine soldater som hans sidste opfordring til dem, da han var blevet tvunget til, at abdicere efter pres fra det russiske regeringsapparat Dumaen.

Brevet kan findes i en fantastisk bog fra 1921, som hedder "Den russiske Kejserfamiles sidste dage" skrevet af Robert Wilton.
27 jul 2014
Paris reddes Beretningen er skrevet af den engelske krigskorrespondent Philip Gibbs, der var i Paris under de skæbnesvangre dage i september 1914, hvor den tyske fremrykning blev standset foran Paris, som førte til at tyskerne trak sig tilbage til en forstærket forsvarsstilling.

Dette træk var indledningen til skyttegravskrigen på Vestfronten, hvor begge parter på Vestfronten befæstede deres linje fra kyst til kyst.

Jeg synes beskrivelsen af ånden i Paris er spændende og forholdet til englænderne. På det her tidspunkt har jeg læst beretninger om at franskmændene frygtede et engelsk sammenbrud efter Mons, da de engelske soldater reagerede på en anden måde end franskmændene.

Historien om de franske taxaer, som blev brugt til at bringe franske soldater til fronten er genial. Mobile krigsførelse i 1914.
20 jul 2014
Danmark og Krigsudbruddet Da første verdenskrig startede blev plakater med følgende tekst og afsenderen er Kongen og Zahle.

I 1914 er det 50 år siden at Danmark tabte krigen i 1864 til Tyskland. Der manes til besindighed og det gøres klart at Danmark er neutralt og har et godt forhold til nationerne involveret i konflikten. Kongen må vide det da han næsten er i nær familie med samtlige kongehuse fra de krigsførende nationer.
19 jul 2014
Soldaterne fra Arnhem Dette er den meddelelse som Bernard Montgomery skrev den 28. september 1944, efter anmod fra Divisionschefen General Urquhart, som var med 1. Luftbårne Division i Arnhem.

Den 24. september havde tropperne i Arnhem sendt denne advarsel, som førte til at tropperne trak sig tilbage over Neder Rijn ved Arnhem. Et uddrag lød således: "Må advare Dem om, at medmindre direkte kontakt opnås med os tidligt 25. september, anses det for usandsynligt, at vi kan holde ud længe nok. Alle tropper er ny udmattede. Mangel på rationer, vand, ammunition og våben; høje tabstal mellem officererne."

Fra Arnhem vendte 3 ledende officerer hjem, sammen med 125 officerer, 400 svæveflypiloter og 1700 mand. De efterlod 2000 sårede, sammen med læger og sygepassere.
18 jul 2014
Diplomatiske forbindelser afbrydes Den 26. juni 1941 udsendtes den danske regering følgende erklæring, som følge af at Tyskland og Aksemagterne havde angrebet Sovjetunionen i Operation Barbarossa.

Danmark forbliver neutral i konflikten. Det nævnes dog i erklæringen at Sovjetunionen udgør en trussel imod Norden.

Et andet og spændende perspektiv som ikke nævnes i Regeringserklæringen er den danske Prinsesse Dagmar, som havde været Zsarinde i Rusland.
18 jul 2014
Tysklands august 1914 taktik I brevet redegør den tyske Generalstabschef for den tyske strategi. Brevet er dateret den 5. August 1914 og blev sendt til Conrad von Hötzendorf, som var stabschef i Østrig-Ungarn.
17 jul 2014
Krav om serbisk erklæring Den Østrig-ungarske kronprins Frantz Ferdinand blev myrdet i Sarajevo af serbere.

Et krav til den serbiske regering var, at de den 26. juli skulle offentliggøre følgende erklæring:
08 jul 2014
Genforeningen og Hæren De danske soldater gør sig klar til at rykke ind i Tyskland, for at overtage kontrollen over de områder som blev genforenet med Danmark i 1920. Den 3. Maj 1920, blev der afholdt en parade i Odense, hvor dette budskab fra kongen blev oplæst.
27 apr 2014
Flyangreb på Pearl Harbor I september 1941 blev Orlogskaptajn Mitsou Fuchida udpeget til at lede et eventuelt japansk flyangreb på Pearl Harbor. Den 26. november afsejlede den japanske flåde og den 1. december traf statsrådet beslutningen om angrebet.

Mitsou ledede angrebet fra et bombefly og var over Pearl Harbor under angrebet.

Det mest interesante for mig i beretningen er, at han nævner en uskadt tørdok. Dette er interessant da en militærhistorisk kritik af angrebet er, at dokkene ikke blev bombet. Var disse blevet beskadiget eller ødelagt, ville der gå lang tid inden reparationerne af skibene kunne påbegyndes.
21 apr 2014
Til min egen pige Digtet er skrevet til Anna Lund Lorentzen, som i 1947 og 1949 blev dømt til døden, for hendes arbejde sammen med hendes kommende mand Jørgen Børge Axel Lorenzen. Hun forelskede sig i Jørgen i 1943.

I efteråret 1944 blev Jørgen leder af en aktionsafdeling, som fik tilnavnet Lorentzen banden. Anna blev en del af denne gruppe og deltog aktivt i afhøringerne.

Efter krigen blev gruppen anholdt og dømt. Jørgen og to andre medlemmer blev skudt, mens Anna blev benådet og tilbragte 11 år i fængslet. Parret blev gift i fængslet.

Digtet her er fra bogen: Anna - Hipochefens enke, som er skrevet af Erik Haaest.
21 apr 2014
Fald uden faldskærm En beretning fra en person som hævder, at han var den lykkeligste krigsfange i Tyskland, da han blev taget til fange. Baggrunden for denne baggrund er, at han overlevede at springe ud fra en Lancaster uden en faldskærm. Hans beretning kommer her, samt teksten fra det dokument som bevidner hans held.
20 apr 2014
De Havilland Mosquito En film om flyet som angreb Shell Huset i København. Flyet blev konstrueret i og var oprindeligt tænkt som et ubevæbnet bombefly. Dets flyveegenskaber og fart gjorde, at flyet blev modificeret og bevæbnet. Igennem lang periode bombede flyet dagligt Berlin.
09 apr 2014
Slaget ved Mons Slaget Mons blev den første træfning mellem de tyske tropper og de engelske. Slaget har som så ingen vindere, da englænderne efter træfningerne trækker sig tilbage til Marne, hvor et meget afgørende slag senere vil blive udkæmpet, da den tyske offensiv bliver standset, som fører til at skyttegravene bliver lavet og Vestfronten bliver en "statisk" front.
28 mar 2014
Farvefilmen om RAF Den eneste farvefilm om RAF fra 2. Verdenskrig.

Filmen fortæller om et Lancaster angreb på Berlin fra flyvepladsen RAF Hemswell.
10 mar 2014
Nå af Poul Henningsen I juledagene 1937 fik revyen Mars på weekend premiere: Sangen Nå stammer fra revyen og blev sunget af Liva Weel.

I 1959 sang Bodil udsen nå og denne version kan hæres nedenfor.
24 feb 2014
Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube