Skip Navigation Links Historie 2. Verdenskrig Militæret Video

Dokumentarserier - 2. Verdenskrig

Sorteret efter tilføjelsestidspunktet

Tilfældig side på History Watch
De Havilland Mosquito En film om flyet som angreb Shell Huset i København. Flyet blev konstrueret i og var oprindeligt tænkt som et ubevæbnet bombefly. Dets flyveegenskaber og fart gjorde, at flyet blev modificeret og bevæbnet. Igennem lang periode bombede flyet dagligt Berlin.
09 apr 2014
Farvefilmen om RAF Den eneste farvefilm om RAF fra 2. Verdenskrig.

Filmen fortæller om et Lancaster angreb på Berlin fra flyvepladsen RAF Hemswell.
10 mar 2014
We will meet again En engelsk sang fra 1939, som blev sunget a Vera Lynn. Vi mødes igen er afskeden til soldaterne som drog i krig, hvor mange ikke ville vende tilbage.

Der er to versioner af sangen. Den første er den mest kendte, men den anden er vist fra 1940 og har en spændende tekst.

Kim Larsen har lavet en version af sangen som hedder: Vi ses igen.
20 sep 2013
Memphis Belle Memphis Belle er en flyverkrigsfilm fra 1990. Det er en dramatisering af dokumentarfilmen Memphis Belle fra 1943: A Story of a Flying Fortress, som blev instrueret William Wyler. Både , der handler om det amerikanske B-17 Flying Fortress Memphis Belles 25. og sidste togt d. 17. maj 1943. 1990-filmen blev produceret af Wylers datter Catherine og er tilegnet faderen.

Memphis Belle var en F-model, men blev spillet af Sally B, som var af typen en Boeing B-17G, der havde et hagetårn til beskyttelse mod frontalangreb.
13 jan 2013
En tidsrejse til krigstidens London En engelsk familie foretager en rejse i en tidsmaskine tilbage til 2. Verdenskrig, hvor de gennemlever den hverdag, som en engelsk familie havde gennem krigen. De blev ganske vist ikke bombet, perioden er kortere end krigen.

En utroligt spændende måde at fortælle en typisk engelsk families hverdag på. Se hvordan de laver beskyttelsesrum og hvordan de overvinder den øgede modgang, som krigen bragte med rationering og nationale pligter. Hvordan modgang gav et øget sammenhold - forskellen mellem kønnene.
23 nov 2012
Paulus og Stalingrad En film som handler om Friedrich Paulus, hans liv og karriere, som førte ham til Stalingrad, hvor han som den første tyske Feltmarskal overgav sig.
19 nov 2012
Historien om Anne Frank En film som fortæller historien om Anne Frank, en ung jødinde som levede skjult i Amsterdam indtil hun og hendes familie blev angivet og sendt i Koncentrationslejr.

Anne fik en dagbog i fødselsdagsgave på sin 13-års fødselsdag d. 12. juni 1942. Hun første dagbog i al den tid hun og hendes familie levede i skjul for tyskernes. jødeforfølgelse, indtil de bels stukket og taget til fange i august -44 og sendt i koncentrationslejr, hvor hun døde i marts -45.
12 Jun 2012
RAF i krig Dette er en samling om RAF under 2. Verdenskrig, dets fly, piloter, dets kampagner og håb for krigen. Det er billedet af Royal Air Force, som blev fortalt til offentligheden.

Jeg har en formodning om, at udsendelsen kan være et sammenklip af forfilm med nyheder fra krigen af. Hvis nogle, kender forklaringen, så vil jeg utroligt gerne høre den.

Titlen på serien er "RAF at War"
17 may 2012
Victory through Air Power I foråret 1942 kom bogen ”Victory through Air Power. Den var skrevet af en russisk immigrant og major Alexander P. de Seversky, der havde slået sig ned i USA. Walt Disney blev meget optaget af bogen og besluttede at filmatisere den. Store dele af dem blev fortalt som tegnefilm, men der var også dele af den hvor bl.a. bogens forfatter stod og fortalte om sine ideer.
16 apr 2012
Tanks under Barbarossa En dokumentarfilm fra serien TANKS!, som handler om Barbarossa.

I serien gennemgås de to modstanders parathed til at slås, styrkeforhold og strategi. Endelig beskrives de forskellige tanks som deltog i slaget og endeligt slagets gang.
16 mar 2012
Russernes forklaring på Katyn En side som jeg har haft moralske problemer med at lave, da jeg ikke deler producentens udlægning af, hvad som skete i Katyn og konklusionen på hvem som stod bag massakren.

Hvorfor give en historiefornægter og forfalsker ordet her? Jeg tror på retten til at ytre sig, hvad stalinisterne her vitterlig gør og de kilder på deres version og kommer med spændende informationer.

Hvis man ser bort fra det er en spøjs hjemmeproduktion, ikke oplæst af en barmfager ung kvinde, mærkelige udtalelser så som, at stalinisterne ikke var ansvarlig for lady Di’s død, så er det faktisk en spændende dokumentar. To drevne og udspekulerede propaganda apparater forsøger, at bruge Katyn massakren har til eget formål.
08 feb 2012
Graves of Katyń Polsk foreningen af ​​tidligere sovjetiske politiske fanger, lavede en film sammensat af to dokumentarfilm, som var fotograferet af tyskerne og russerne på gerningsstedet for massemordet i Katyn.
30 jan 2012
Unser Panzer Unser Panzer er en tysk Nationalsocialistisk sang, som blev sunget i det tyske tanks-korps.

De tre sidste linjer i Hvert vers blev gentaget. Først kan den tyske tekst læses, dernæst en engelsk oversættelse og nederst kan en fremførelse af sangen høres, som stammer fra filmen Battle of Bulge.
25 jan 2012
En film om Auschwitz En udsendelse om den største udryddelseslejr Auschwitz, hvor over en million mennesker døde. Udsendelsen handler om Lejrens udvikling og afslutning.

Title: Auschwitz: Inside The Nazi State
11 jan 2012
Sangen Katyusha Katyusha er en russisk folkesang, som handler om en ung kvindes kærlighed, til hendes land og den mand, som hun skriver med.

Sangen blev utrolig populær i Rusland, efter at Tyskland havde angrebet Sovjetunionen. Siden blev sangen oversat til en række sprog, som blev slagsange for især kommunistiske partisaner.

Jeg har forsøgt at oversætte sangen til dansk, den kommer først, dernæst en engelsk oversættelse og endeligt den russiske originale version.

Nederst kan sangen høres, som er live-version sunget under sejrsfesten den 9. maj på den Røde Plads i Moskva. Sangerinderne er Tolmachevy Sisters.
30 nov 2011
Spillefilmen Kufferten ” Hej, Nu så jeg ved et tilfælde at der på jeres hjemmeside står lidt omkring den danske film om hvidstengruppen.

Jeg tænkte om i ikke også ville have en lille trailer lagt herind for Kufferten.

En spillefilm foregående under 2. verdenskrig som har premiere 5. maj næste år.”
28 nov 2011
Dokumentarfilm om Mosquito De de Havilland DH.98 Mosquito var et britisk multi-role kampfly, der var operativt under Anden Verdenskrig og efterkrigstiden. Dets besætningerne gave det kælenavnet "Mossie" og flyet fik også tilnavnet "The Wooden Wonder".

Flyet var oprindeligt tænkt som et ubevæbnet hurtigt bombefly, men blev gennem krigen modificeret til mange forskellige versioner. Det var 18 Mosquito og med en eskorte af 30 Mustang, som angreb Shellhuset i København.
27 nov 2011
Roland Freisler - Hitler's Blood Judge En film om Roland Freisler, som blev nazisternes advokat og dommer.
09 nov 2011
The Legacy Of The Spitfire Spitfiren er på mange måder er flyet indbegrebet af England, synonymet på Churchills ord: ” Let us therefore brace ourselves to our duties, and so bear ourselves that, if the British Empire and its Commonwealth last for a thousand years, men will say, "This was their finest hour."” Det er lidt engelsk, at de får sådan nogle ting som Spitfiren, en Nelson når det behøver det.

England havde også Hawker Hurricane, som på mange måder var et mere vigtigt fly under Slaget om England. Men Spitfiren blev opgraderet og efter krigen kom nogle fly endda til det danske luftvåben.

Det er smukt fly, det har nogle smukke linjer, flyets motor lyder bedre end megen musik. Kære Richard Rawnwald,l bliv akkompagneret af en Spitfire. Undskyld, dansk humor når den er værst.
24 oct 2011
The Zero Killer Grumman F6F Hellcat var en hangarskibs-baserede kampfly udviklet, til at erstatte de tidligere F4F Wildcat i United States Navy service. F6F havde en familielighed med Wildcat, men det var alligevel et helt nyt design drevet af en 2.000 hk Pratt og Whitney R-2800 motor.

Den Hellcat blev det mest succesfulde flådefly i historien, efter at have ødelagt 5.271 fly, under i tjeneste for US Navy og US Marine Corps (5163 i Stillehavet, og yderligere otte under invasionen i det sydlige Frankrig, plus 52 med Det Kongelige Søværnets Fleet Air Arm under Anden Verdenskrig.) Efter krigen blev Hellcat fly systematisk udfaset i forreste linje, men forblev i drift så sent som 1954 som en natjager.

Denne film handler om kampen mod det japanske fly Zero og om hvordan magtbalancen i luften over Stillehavet ændrede sig. Der er nogle utroligt spændende interviews og analyser.
06 oct 2011
Film om Stuka flyet En film om det tyske styrtbombefly Stuka. Flyet er meget specielt og brugen af det krævede at dets piloter havde gode nerver og flyveegenskaber.
03 oct 2011
Japans Atombombe Det lykkedes japanerne at udvikle og detonere en atombombe under 2. Verdenskrig. Det skete sidst i krigen og våbnet blev aldrig brugt i kamp. Det her er en dokumentar om dette program.
27 sep 2011
Spillefilmen Hvidstengruppen "Hvidsten Gruppen" bliver produceret af Regner Grasten for Regner Grasten Filmproduktion. Filmens samlede budget er på 24 mio. kr., hvoraf Det Danske Filminstitut støtter med samlet 6.9 mio. kr. bl.a. via Markedsordningen.

Anne-Grethe Bjarup Riis skal instruere filmen i samarbejde med Anders Refn som teknisk instruktør. Manuskriptet er skrevet af Ib Kastrup, Jørgen Kastrup og Torvald Lervad. Morten Bruus er fotograf.
10 sep 2011
Film om B-17 B-17 var da det blev bygget epokegørende indenfor flyvning. I begyndelsen blev flyet mødt af modgang, startende med at det eneste eksemplar af flyet blev totalskadet i et styrt, grundet en menneskelig fejl.

For Boeing, som konstruerede og byggede, blev den katastrofale start dog afbødet af, at en mindre ordre blev afgivet.

Dokumentaren er en træningsfilm, som fortæller hvordan B-17 flyves og er lavet i ca. 1943.
26 aug 2011
Eva Braun og Adolf Hitler I filmen bliver det sagt, at historien om Eva og Hitler blev indledt som en banal affære, som i de døende minutter endte med at Eva Braun, blev Eva Hitler og Tysklands førstedame.
22 aug 2011
Desertøren / Le Deserteur Teksten Le Deserteur er skrevet efter Anden Verdenskrigs afslutning, mens de franske kolonikrige rasede. Teksten er en bøn til en Præsident, da det er Frankrig er Præsident Charles de Gaulle.

Originalsproget er fransk – men sangen er oversat til dansk. Begge sangtekster kan læses nedenfor og høres nederst på siden.
20 aug 2011
Slaget om Berlin Slaget om Berlin blev det sidste store slag i Europa under 2. Verdenskrig. Berlin faldt, Adolf Hitler blev i byen og begik selvmord, da slaget og krigen uundgåeligt tabt.
15 aug 2011
Ardenner Offensiven Slaget ved Ardennerne startede den 16. december 1944 og var en stor tysk offensiv (die Ardennenoffensive), der blev udkæmpet i et skovområde Ardennerne Mountains region i Belgien. Tysklands mål med operationen var at splitte de britiske og amerikanske hære og generobre Antwerpen, for derefter at omringe og ødelægge fire allierede hære, som kunne tvinger de vestlige allierede til at forhandle en fredsaftale.

Offensiven blev planlagt med den største hemmelighed, hvilket minimerer radiotrafik og bevægende tropper og materiel i ly af mørket. Det overraskede et svagt forsvar og vejret holdt de allierede fly på jorden.

Næsten fuldstændig overraskelse mod et svagt forsvarede del af allierede linje blev opnået under tungt overskyet vejr, som jordet de allieredes overvældende overlegne luftstyrker. Voldsom modstand, især omkring den centrale by Bastogne, og terræn favorisere forsvarerne kastede den tyske tidsplan forsinket. Allierede forstærkninger, herunder General George Patton 's tredje Army, og forbedring af vejrforhold, som tillod luft angreb på tyske styrker og forsyningslinjer, forseglede den fejlslagne offensiv.
02 aug 2011
Erwin Rommel Fra serien Hitler's Warriors.

Erwin Rommel er en af de mest kendte tyske generaler og feltmarskaller i historien.

Erwin Rommel blev i 1941 leder af Afrikakorpset, som opnåede en række bemærkelsesværdige sejre i Nordafrika, hvilket gav ham tilnavnet Ørkenræven.
28 jul 2011
Tanks ved Kursk Slaget om Kursk var Hitler Tysklands sidste offensiv på Østfronten. For at opnå den afgørende sejr, som Tyskland havde brug for, for at vinde krigen i Øst, før den tyske Vestfront og Sydfront kom til kontinentet, havde tyskerne udviklet en række nye supertanks, som kunne lave et afgørende gennembrud. Da de nye våben var afgørende for gennemførelse, måtte angrebet udsættes hvilket gav russerne tid til at udbygge deres forsvars positioner og samle styrker til forsvaret.

Slaget om Kursk er mest husket for et tankslag hvor over 1.500 tanks deltog og at, på Østfronten var slaget vendepunktet.
12 jul 2011
Belejringen af Leningrad Battlefield Leningrad handler om belejringen.

Belejringen af Leningrad under 2. Verdenskrig er en historie om en by, som bær Lenins navn, som tyskerne vurdere vil falde af sig selv, hvis blot de belejre den. Byen faldt dog aldrig, da den russiske vinter kom den til undsætning, så belejrerne måtte løsne grebet om byen.

Leningrad bliver belejret fra den 8. september 1941 til den 27. januar 1944 – i alt 872 dage.
10 jul 2011
Propagandafilm Slaget om England "The Battle of Britain" er fjerde film ud af syv, som blev produceret af the United States War Department under 2. Verdenskrig. Serien forklarer hvorfor at USA er I krig og hvad USA har gjort og hvorfor indtil nu.

Denne episode handler om Tysklands luftangreb på England og hvordan landet svarede igen på dette.

Det diskuteres i dag hvem som vandt slaget om England, hvor der dog ikke kan herske tvivl om, at Tyskland ikke nåede alle deres mål for slaget, men i filmen kaldes slaget for en engelsk sejr.

Filmen blev instrueret af Frank Capra.

Denne episode handler om Tysklands luftangreb på England og hvordan landet svarede igen på dette.
06 jul 2011
Market Garden Operation Market Garden fandt sted i perioden 17 til 25. september 1944.

Mange har kaldt operationen ”en bro fro langt”. Operations strategiske plan var at erobre kontrolen over en række broer, hvor de vigtigste er Maas (Meuse floden) og to arme af Rhinen (Waal og den Nedre Rhinen) samt en række af broer over kanaler og bifloder.

Havde operationen lykkedes kunne de Allierede have omgået Siegfried Linjen og have truet hjertet af tysklands industri i Ruhr, hvilket kunne have tvunget Tyskland til overgivelse i 1944.

Gennembruddet blev standset og neddæmpet i hastighed af flere forhindringer og byen blev aldrig erobret som planlagt.
02 jul 2011
Battle of Midway Slaget om Midway bliver betragtet som det vigtigste søslag i kampen om Stillehavet under 2.verdenskrig.

Slaget minder om angrebet på Pearl Harbor, hvor en stor japansk flådestyrke blev sendt til søs, for at eliminere USA’s strategiske styrke i Stillehavet, ved lokke de amerikanske hangarskibe i en fælde. De amerikanske kodebrydere kunne angive tid og sted for angrebet, hvilket gjorde at amerikanerne kunne logge den japanske angrebsflåde i en fælde.

Udfaldet af søslaget blev, at Fire japanske hangarskibe og en krydser blev sænket, mens amerikanerne kun mistede et enkelt hangarskib og en destroyer.

En spændende dokumentarudsendelse om søslaget ved Midway.
30 jun 2011
Lost Evidence fra Pearl Harbor Her kan Lost Evidence fra Pearl Harbor ses.

Jeg holder meget af denne serie, da den er lavet af nogle kompetente personer, som efterforsker billedemateriale fra slaget og andre kilder. I serien er der en række interview med folk, som var tilstede under angrebet på Pearl Harbor.
31 mar 2011
Teksten til Danny-Boy Glenn Miller var den første som fremførte Danny-Boy, det skete den 6. oktober 1939 i Carnegie Hall.

Nederst på siden er der tre videoer. Den første er en fremførelse fra filmen Memphis Belle; den næste er en akustisk version fremført af Glenn Miller og den sidste er en optagelse fra den Airfield, som Glenn Miller fløj fra den 15. december 1944 og forsvandt tilsyneladende sporløst i den engelske kanal.
01 Aug 2010
Evakueringen fra Dunkirk En spændende dokumentarudsendelse i farver fra evakueringen af Dunkirk og om slaget, som blev udkæmpet imens.

I filmen ses nogle dejlige billeder af de små både, der sejlede fra England til Dunkirk efter, at Admiraliteten havde havde udelukket dets destroyere fra evakueringen.
22 jun 2010
The Battle of Britain Slaget om England er et specielt slag, da det udkæmpes mellem fly. Tyskerne har i slaget en række ulemper imod sig, men den største er, at englænderne får bedre information om hvad fjenden foretager sig og tolker informationen bedre end tyskerne. Det handler denne udsendelse om.
12 may 2010
The Battle of France Slaget om Frankrig, som blev udkæmpet i 1940, resulterede i et Allieret nederlag, og Frankrig måtte opgive kampen mod Aksemagterne.

Sejrens størrelse gør, at de tyske sejrherrer (og Hitler) indskriver sig i militærhistorien, da Tyskland opnår så meget i slaget, at det er militærhistorisk er bemærkelsesværdigt.
11 may 2010
Sænk Bismarck - fem videoer Her kan Sink Bismarck ses. De 5 videoer er store filer, så giv dem lige et øjeblik til at blive hentet.

Slagskibet Bismarck indledte i maj 1941 dets første og sidste togt. Perspektiverne for England havde været tæt på katastrofale, hvis skibet var nået uset ud på Atlanterhavet, hvor det med stor kraft kunne angribe konvojer.

Få dage senere indledtes Operation Barbarossa, det tyske angreb på Sovjetunionen, hvor England sendte militært udstyr til sin trængte allierede ad søvejen. Var Bismarck ikke blevet stoppet, så var den hjælp måske aldrig nået frem til Sovjetunionen.
23 apr 2010
Boogie Woogie Bugle Boy Boogie Woogie er en blues klaverstil og det sikkert grunden til ”Bugle” (et signalhorn)nævnes i titlen. Sangen blev indspillet første gang den 2. januar 1941.

Andrews Sisters fik et megahit med sangen. Angrebet mod Pearl Harbor og krigen gjorde ikke succesen mindre.

Bette Midler og Christina Aguilera (Boogie Woogie Candyman) har også haft succes med sangen. Nederst kan de tre fremførelser ses og høres (de kan alle varmt anbefales).
27 feb 2010
Hermann Göring videoer En dokumentarserie om Hermann Görings omskiftelige liv. Han skrev sig ind i Tysklands historie, da han blev en af dets mest succesfulde piloter og efterfulgte Den røde Baron.

Siden blev han Hitlers stedfortræder og personen som kom til at stå i spidsen for det nyoprettede tyske luftvåben, som stred imod fredstraktaten fra Versailles.
21 feb 2010
The Battle Of Britain Her kan "The Battle Of Britain" ses. De 5 videoer er store filer, så giv dem lige et øjeblik til at blive hentet.

Slaget om England er et af historiens vigtigste og mest spændende luftslag, da der er så mange aspekter i (luft)slaget.
19 feb 2010
The Road to Stalingrad Her kan Battlefield - Stalingrad ses. Det er store filer, så giv dem lige et øjeblik til at blive hentet.
17 feb 2010
Hitlers Sekretær Hitler vælger Sekretær
05 jul 2009
Adolf Eichmann En af de ledende i SS-organisationen som udførte holocaust.
06 mar 2005
Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube