Skip Navigation Links Historie 2. Verdenskrig Flyvning Video Moderne luftkrig

Victory through Air Power

Skrevet af Bo Vandkjaer Rasmussen

En plakat til filmen Victory through air Power
Tegnefilm hvor Anders Anders bor I Nazi Tyskland.
Den vigtigste Usikkerhedsfaktor i Verden i Dag er Truslen fra Luften. Intet har i så høj Grad avlet Frygt og Mistro mellem Nationerne eller opmuntret rovgridske Ambitioner som dette nye Middel til pludseligt Angreb, ikke blot på de kæmpende Styrker, men på deres Kvinder og Børn langt bag Frontlinierne.
Havde vi valgt den anden, hvad vi lige så godt kunde have gjort, var vi antagelig alle blevet dræbt, thi mens vi var på Vej ned, faldt en Bombe som fuldstændig raserede den anden Trappegang.
Han pegede vildt op i luften, og hjertet røg op i halsen på mig, da jeg fulgte hans finger. Oppe over bjergtoppene var der dukket en flok flyvemaskiner frem.
Om våbnets udvikling og historie.
Japan udviklede en atombombe under 2. Verdenskrig og testede den. Dette er en dokumentar om dette program.
Til en alsidig Vurdering af Atombombernes Betydning for Militærvæsenet som Helhed og af deres, Virkning på Militærteknikkens Udvikling.
Den eneste farvefilm om RAF fra 2. Verdenskrig.
Om våbnets udvikling og historie.
Bombelyet som efterfylgte B-17.
Efterfølgeren til B-17.
Film om det amerikanske dagbombefly B-17.
Al færdsel (bortset fra en del af togtrafikken) skal standse, og alle trafikanter skal senest 3 minutter efter være i tilflugtsrum.
Da Roskilde udvælges som den by, der i november 1939 skal prøvermørklægges, opstår der ligefrem en forventningens glæde ved udsigten til et forskud på de rædsler, der åbenbart er i vente.
Jeg kan høre flyvere i natten
Er det fjende eller ven
Kort efter angrebet på Pearl Harbor gik USA ind i 2. verdenskrig og For Disney og Disneystudierne betød det at man måtte overlade en del af studierne til den amerikanske hær og mange tegnere måtte sige farvel og gå med i krigen. De, der blev tilbage gik i gang med at lave propaganda og oplysningsfilm til hjemmefronten, men også en del til Canada.

I foråret 1942 kom bogen ”Victory through Air Power. Den var skrevet af en russisk immigrant og major Alexander P. de Seversky, der havde slået sig ned i USA. Walt Disney blev meget optaget af bogen og besluttede at filmatisere den. Store dele af dem blev fortalt som tegnefilm, men der var også dele af den hvor bl.a. bogens forfatter stod og fortalte om sine ideer.

Mickey Mouse reklamere for warbonds
Filmens sekvenser blev instrueret af Clyde Geronimi, Jack Kinney og James Algar. David Hand var supervisor på tegnefilms sekvenserne.

Filmen var ikke den sædvanlige Disney underholdning og RKO, der havde distribueret alle Disneyfilm indtil da, nægtede at stå for den, så i stedet blev det United Artist der stod for distributionen af den.

Om ”Victory through Air Power” fortælles det at ved Quebec konferencen 1943 omtaler Churchill den rosende til Præsident Franklin D. Roosevelt og da Churchill opdager at præsidenten ikke har set den, får han filmen hentet i et fly og viser den til Roosevelt. Roosevelt beordrer siden filmen vist til sin stab.

Filmen skulle derefter have inspireret til at man satsede i langt højre grad på luftvåbenet og krigen i luften.

Filmen fik premiere 17. juli 1943 men efter krigen blev den gemt af vejen i Disney studiernes arkiver. De dele af den, der fortalte om flyvningens historie blev siden klippet til og vist i Walt Disneys populære tv-shows i 50’erne. Der blev også lavet en undervisningsfilm til skolebrug. Den fik titlen ”History of Aviation”.

Hele filmen i dens fulde længde blev dog fundet frem og udgivet på DVD i den flotte og populære serie ”Walt Disney Treasures” – On the Front Lines (2004), hvor den fik en fin introduktion af Disney-historikeren Leonard Maltin.


London brænder Jeg har prøvet på at bevare billedet i min erindring, fordi jeg er ganske vis på, at jeg er en af de sidste, der har set London.
Dreadful Raids We certainly have had dreadful times but things look brighter & if only these raids would end it would be a relief off our minds.
Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube