Skip Navigation Links Historie 2. Verdenskrig Flyvning Atombomben

Atombomben

Hiroshima atombomben
Pludselig viste der sig et blændende, hvidligt-lyserødt lys på himlen, ledsaget af en unaturlig skælven, der næsten straks efterfulgtes af en bølge af kvælende varme og en vind, der væltede alt, hvad der stod i vejen for den.

I løbet af få sekunder blev de tusinder på gaderne og i haverne i byens centrum brændt eller skoldet af en bølge af ufattelig varme.
Det siger sig selv, at Nedkastningen af Atombomber over Japans militære Mål endnu ikke giver tilstrækkeligt Materiale til en alsidig Vurdering af Atombombernes Betydning for Militærvæsenet som Helhed og af deres, Virkning på Militærteknikkens Udvikling.
I guess that by now you have heard or read about this new bomb the U.S. has. Thats all a fellow can hear around here, either on the radio or the guys around here talking about it.
Japan udviklede en atombombe under 2. Verdenskrig og testede den. Dette er en dokumentar om dette program.
Flytyppen som kastede de to atombomber.
It’s 8:15, and that’s the time that it’s always been
We got your message on the radio, conditions normal and you’re coming home
Den vigtigste Usikkerhedsfaktor i Verden i Dag er Truslen fra Luften.
Om våbnets udvikling og historie.
Derpå så jeg de brede, lige forstadsgader og Thems-mundingen med dens ejendommelige farver. Jeg har prøvet på at bevare billedet i min erindring, fordi jeg er ganske vis på, at jeg er en af de sidste, der har set London.
Havde vi valgt den anden, hvad vi lige så godt kunde have gjort, var vi antagelig alle blevet dræbt, thi mens vi var på Vej ned, faldt en Bombe som fuldstændig raserede den anden Trappegang.
Han pegede vildt op i luften, og hjertet røg op i halsen på mig, da jeg fulgte hans finger. Oppe over bjergtoppene var der dukket en flok flyvemaskiner frem.
Den 6. august 1945 ændrede verden sig fundamentalt. Den dag blev den første atombombe udløst mod et fjendtligt mål; den japanske by Hiroshima.

Få dage efter kapitulerede Japan og 2. Verdenskrig var ovre og de Allierede havde sejret. Et nyt våben havde tvunget en nation til overgivelse eller? For den militære situation var ikke ændret nævneværdigt, men bomben gav den japanerne en mulighed for acceptere en ærefuld kapitulation, som ellers ville være utænkelig i en stat baseret på et samurai værdikodeks.

Freden som atombomben banede vejen for, var også startskuddet til et våbenkapløb hvor de førende nationer forsøgte at få bomben eller at få et forsvar imod bomben.
Idemanden bag atombomben: Enrico Fermi.

Den 11. oktober 1939 fik Franklin Roosevelt overrakt et brev fra Albert Einstein, hvor temaet var mulighederne for at lave en atombombe.

Manhattan project startede i august 1942 i USA. Videnskabsmænd fra hele verden blev samlet i Los Alamos i New Mexico, for at lave en allieret atombombe før tyskerne. Chef for stedet var Robert Oppenheimer.

Den første kontrollerede atomreaktion fandt sted den 02. december 1942.

Den 16. juli 1945 blev den første atombombe sprængt ved Alamogordo i en ørken i New Mexico.

Den amerikanske krydser Indinapolis sejlede den 16. juli 1945 med Hiroshima Atombomben.

Den 26. juli 1945 ankom den atombombe, der blev kastet over Hiroshima til Tinian ombord på USS Indinapolis.

Den første atombombe der blev kastet over en by, blev kastet over den japanske by Hiroshima den 06. august 1945.

Den 09. august 1945 blev den anden atombombe brugt i krigstid kastet over Nagasaki.

Harry Truman meddelte den 08. 10. 1945, at den Allierede viden om konstruktion af atomvåben kun vil blive delt med Canada og England.

Den 24. januar 1946 dannede UN The International Atomic Energy Commission.

Den 30. juni 1946 gik amerikanerne i gang med de første større forsøg med atomvåben på Bikini Atollen, og den 01. juli 1946 blev den 4 atombombe kastet.

Den 05. juli 1946 blev bikinien introduceret af modeskaberen Louis Reyar, og den var opkaldt efter Bikini Atollen hvor amerikanerne sprængte atombomber.

Den 31. januar 1949 sagde Winston Churchill, at atombomben var det eneste der afholdte Sovjetunionen fra at indtage Europa.

Den 29. august 1949 sprængte Sovjetunionen dets første atombombe.

Den 30. november 1950 truede Harry Truman Kina med atomvåben.

Den 06. oktober 1951 proklamerede Josef Stalin at Sovjetunionen havde atombomben.

Den 26. februar 1952 fortalte Winston Churchill, at England havde dets egen atombombe.

England foretog dets første vellykkede atomprøve sprængning den 03. oktober 1952.

Den 19. juli 1957 blev den første raket affyret med et atomsprænghoved, og det skete i Yucca Flat, Nevada.

Den 25. februar 1958 meddelte Nikita Khrushchev at Sovjetunionen havde langdistance raketter.

Den 13. februar 1960 afprøvede Frankrig dets første atombombe.

Den 22. november 1960 besluttede Frankrigs nationale forsamling, at landet skulle fremstille sine egne atomvåben.

Den 02. marts 1962 meddelte John F. Kennedy at USA vil genoptage atomprøvesprængninger over jordoverfladen.

Den 05. august 1963 underskrev England, USA og Sovjetunionen et forbud mod atombombe sprængninger i atmosfæren.

Den 16. oktober 1964 sprængte Kina dets første atombombe og blev verdens 5. Atommagt.

Den 18. maj 1974 sprængte Indien dets første atombombe.

Den 18. juni 1979 underskrev Jimmy Carter og Leonid Brezhnev SALT II aftalen der begrænsede antallet af atommissiler med flere atomsprænghoveder.

Den 18. november 1983 offentliggjorde Argentina, at landet kunne producere beriget uranium.

Den 08. december 1987 underskrev Ronald Reagan og Mikhail Gorbachev en aftale der eliminerede atomvåben på mellemdistanceraketter.

Den 29. januar 1992 stillede den russiske præsident Boris Jeltsin et forslag om, at USA og Rusland skulle lave et fælles forsvarssystem imod kernevåben.

Den 03. januar 1993 underskrev George Bush og Boris Jeltsin nedrustningsaftalen START II, hvorefter 2/3 af stormagternes strategiske kernevåben skulle kasseres.

Den 29. januar 1996 meddelte Jacques Chirac, at Frankrig ville indstille atomprøve sprængninger i Stillehavet, efter at Frankrig havde gennemført 6 atomprøve sprængninger på Fransk Polynesien, med start den 05. september 1995 på trods af mange internationale protester.


Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube