Skip Navigation Links Historie 2. Verdenskrig Militæret Blitzkrieg

Om Blitzkrieg

Danzig er tysk
De så før vore heste, de allerfleste er kun klaprende skeletter, i Årevis har de ikke fået andet end Hakkelse, der må spændes fire af dem for en Skrælle-plov.
Fodfolket kæmper med maskingevær, rekylgevær, gevær, geværgranat, håndgranat, håndbombe, bajonet og kniv.
Forsvar, bevægeligt. - troppe bevægelser i overensstemmelse med fjendens planer.
Hvad vil Hitlers Budskab blive? Vil han alligevel bygge Bro til Freden? Hvordan er Situationen mod øst? Er det den store Indmarch eller ikke?
Det er en herlig stille nat i Kongres-Polen. Min ven og jeg sidder i første hul i den yderste kamplinje og venter på fjenden.
Tidslinje over slaget med baggrundsviden, dokumentariske beretninger og film.
Ved min indtræden mødte jeg folk, der kom bærende med en kiste; i denne lå en premierløjtnant, der netop var død af det sjette sår, han havde fået i denne krig. Allerede i Polen mistede han et øje.
Ved at udnytte den begejstring, vi havde fremkaldt i Spanien, og det chok, vi havde bibragt England, burde vi have angrebet Gibraltar i sommeren 1940, straks efter Frankrigs nederlag.
Jeres Regering fortæller Jer, at I nu kæmper fordi Polen forkastede Eders førers Tilbud og greb til Våben. Hvad er Sandheden?
Først gik han til Polen, slog dem ned med Magt
Så gik han til Norge og til Dannemark.
Nu er han i Rusland og faar bank
Nu er han ikke mere saa rank
/:det har vi spaaet saa tit:/
I starten af 2. Verdenskrig, opnåede den tyske Hær nogle bemærkelsesværdige sejre, da sejrene var så hurtige og effektfulde.

Denne form for krigsførelse blev kaldt Blitzkrieg.
Blitzkrieg betyder Lynkrig.

For at kunne føre en blitzkrieg, skulle officererne være ved frontlinjen, så de hurtigt kunne træffe selvstændige beslutninger.
Officererne fik en topuddannelse, hvor de lærte at træffe beslutninger.

Det centrale i blitzkrieg er panserdivisioner, der laver et gennembrud i modstanderens frontlinje, gerne efter et koncentreret bombardement med artilleri og fly.

Derefter skulle de angribende tropper fortsatte ind modstanderens bagland og skabe panik og forvirring.

Tyskerne lavede panzer divisioner, der bestod af tropper med følgende specialer: Luftværn, infanteri, motoriseret artilleri og støttetropper.
Styrkerne blev ført ved brug af radio.

Felttogene imod Polen og Frankrig blev udkæmpet som en lynkrig.

Heinz Guderian ledede det tyske panservåben under Felttoget mod Sovjetunionen, Heinz Guderian var ikke enig i den anvendte strategi, da han mente blitzkrieg at princippet i blitzkrieg var, at tropperne koncentreret skulle kæmpe sig frem mod et mål, mens tyskerne i Rusland gik efter både Moskva og olien i Kaukasus.

Rusland blev en udmattelseskrig, i stedet for det tyskerne ønskede en blitzkrieg.

Den 19. 07. 1941 underskrev Adolf Hitler Direktiv nr. 33, der indstillede den blitzkrieg rettet mod Moskva. 4 Armé (ledet af Von Kluge), Panzergruppe 2 (ledet af Heinz Guderian), Heeresgruppe Mitte (ledet af Walter von Reichenau), Panzergruppe 1 (ledet af Paul von Kleist) og Heeresgruppe S (Gerd von Rundstedt) skulle angribe den 5, 6 og 12 sovjetiske armé for at tyskerne kunne erobre landbrugsjord og mineraler i Ukraine.

Von Kluge og Heinz Guderian protesterede over beslutningen, men Adolf Hitler stod ved sin ordre. (ledet af Walter von Reichenau), Panzergruppe 1 (ledet af Paul von Kleist) og Heeresgruppe S (Gerd von Rundstedt) skulle angribe den 5, 6 og 12 sovjetiske armé for at tyskerne kunne erobre landbrugsjord og mineraler i Ukraine.
Günther Von Kluge og Heinz Guderian protesterede over beslutningen, men Adolf Hitler stod ved sin beslutning.


Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube