Skip Navigation Links Historie 2. Verdenskrig Politik Adolf Hitler Adolf Hitlers nekrolog

Adolf Hitlers nekrolog

Af: Knut Hamsun i Aftenposten 07. 05. 1945

Farvelagt billede af Hitler med en bog
For første gang i mit liv må jeg kategorisk nægte at adlyde en Førerbefaling.
Japans indtræden i krigen skabte ingen bekymringer for os, skønt det var ganske klart, at japanerne dermed gav Roosevelt en førsteklasses undskyldning for at sætte amerikanerne ind mod os.
Præsidentens og kanslerens embede forenes i Hitlers person, værnemagten aflægger straks ed til ham.
Efter min Indtrædelse i det Tyske Arbejderparti overtog jeg straks Ledelsen af Propagandaen.
Jeres Regering fortæller Jer, at I nu kæmper fordi Polen forkastede Eders førers Tilbud og greb til Våben. Hvad er Sandheden?
Hvad vil Hitlers Budskab blive? Vil han alligevel bygge Bro til Freden? Hvordan er Situationen mod øst? Er det den store Indmarch eller ikke?
Det er et held for mig, at jeg ikke har giftet mig. Det ville være blevet en katastrofe!
Knut Hamsun var en berømt norsk forfatter, som fik Nobels litteraturpris i 1920. Hamsung støttede i begge Verdenskrige Tyskland og var modstander af den britiske imperialisme og stalinismen.

Efter Norges besættelse støttede Hamsun, Vidkun Quislings nazistiske styre i Norge.

I 1943 mødte han den tyske propagandaminister Joseph Goebbels, hvor Hamsun skænkede ham sin Nobelprismedalje.

Hamsun mødtes med Hitler og var tro mod ham, indtil det sidste og Hamsun skrev denne rosende nekrolog over Hitler, hvilket i mange år var det skriftlige værk, som han blev husket for.

Adolf Hitler

Jeg er ikke verdig til at tale høirøstet om Adolf Hitler, og til nogen sentimental Rørelse indbyder hans Liv og Gjerning ikke.

Han var en Kriger, en Kriger for Menneskeheden og en Forkynder av Evangeliet om Ret for alle Nasjoner. Han var en reformatorisk Skikkelse av høieste Rang, og hans historiske skjebne var den, at han virket i en Tid av eksempelløseste Raahet, som tilslut fældte ham.

Slik tør den almindelige Vesteuropæer se på Adolf Hitler. Og vi, hans nære tilhengere, bøier nu vaare hoder ved hans død.

Knut HamsunKluges selvmordsbrev Jeg har altid beundret Deres storhed, Deres holdning i denne gigantiske kamp og Deres jernvilje til at hævde Dem.
Hitlers horoskop Født under Vægtens Tegn og derfor en Fredens Mand a Temperament kan Hitler derfor blive en Fare for Freden.
Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube