Skip Navigation Links Historie 2. Verdenskrig Militæret Friedrich Paulus

Friedrich Paulus

Paulus efter overgivelsen
En film som handler om Friedrich Paulus, hans liv og karriere, som førte ham til Stalingrad, hvor han som den første tyske Feltmarskal overgav sig.
"Pludselig hørte vi larmen fra maskiner i himlen: Tyske transportfly, der var på vej med julegaver til tyskerne. Vi skød efter flyene, og få minutter senere dalede enorme faldskærme med store pakker ned mod jorden."
I eftermiddags julefest; vi tænkte på 6. armé. Hvis den går til grunde i omringningen, vil hele den sydlige front komme i skred, og det vil være præcis det, Speidel i foråret i en samtale med mig forudsagde som den sandsynlige konsekvens af en Kaukasus-offensiv.
Det var Hitlers skæbnesvangre fejltagelse at angribe Rusland. Det var dobbelt dumt af ham at gøre det, før tyskerne med heldigt resultat havde afsluttet krigen mod briterne i Middelhavet og Nordafrika.
Når de praler dermed,
ser vi dem hårdt ind i øjnene
og siger skånseløst: Ja -
I er gode soldater,
forbandet gode soldater !
Vore unge frivillige, der i dag kæmper i Rusland, fortæller, at de der har fundet gravhøje i stort antal. Naturligvis har vore unge soldater spekuleret over den tanke, at de her står på en jord, hvor vore forfædre har kæmpet og blødt.
Grusomhederne overfor de svagere har grebet om sig, udnyttelsen af uforsvarlige fordele er bleven til en øvelse også for den enkelte, - ud fra det forbillede, som staten og dens snyltere har opstillet.
Friedrich Paulus indskrev sig i militær historien, da han af Adolf Hitler blev tvunget til at forblive i Stalingrad med den tyske 8. Arme, der blev indesluttet og nedkæmpet af den Røde Arme.
Født: 23. 09. 1890.
Fødested: Breitenau ved Hessen.
Død: 01. februar 1957.
Dødssted: Dresden i Østtyskland.

Hustru: Elena Constance Rosetti-Solescu.
Viet: 1912.
Hun var en søster til en af hans soldater kammerater, og stammede fra en rumænsk adelsslægt.

Børn: 3 stk.
1 barn: Pige, - der blev født i 1914.

Medaljer:
Jernkorset af I Klasse: 1918.
Jernkorset af II Klasse: 1.Verdenskrig.
Ridderkors: 26. august 1942.
Ridderkors med egeløv: 15. januar 1943.

Rang:
Officers aspirant: 18. februar 1910.
Kornet: 18. oktober 1910.
Leutnant: 15. august 1911.
Overleutnant: 1915.
Kaptajn: 20. september 1918.
Major: 01. februar 1931.
Oberstløjtnant: 01. juni 1933.
Oberst: 01. juni 1935.
Generalmajor: 01. januar 1939.
Generalløjtnant: 13. februar 1941.
General ved panser tropperne: 01. januar 1942.
Generaloberst: 30. november 1942.
General –Feltmarskal: 30. januar 1943.

Da 1.Verdenskrig begyndte gjorde Paulus tjeneste ved et infanteri regiment på vestfronten, som han forlod i november måned grundet sygdom.

I 1915 blev Paulus stabsofficer ved 2. Prussian Jager Regiment (alpejægere). I 1917 blev Paulus overført til korpsets hovedkvarter.

Under 1.Verdenskrig kommanderede Paulus ingen enhed under 1.Verdenskrig. I mellemkrigstiden er Paulus blevet beskrevet som en typisk stabsofficer af den gamle skole: Beskeden, høflig med gode manerer, en god kammerat, vidende og interesseret i militære sager, arbejdende hårdt ved skrivebordet, hvor han overvejede sine beslutninger grundigt.

Paulus kommanderede en af de første motoriserede enheder i Tyskland og blev i 1934 chef for staben ved panserskolen i Berlin.

Den 01. januar 1942 blev Paulus leder af 6 Armé.

Den 19. august 1942 beordrede Paulus at 6. Arme skulle erobre Stalingrad. Først regnede Paulus med at det ville tage ca. 10 dage at indtage Stalingrad.

Den 21. november 1942 foreslog Paulus at tyskerne kæmpende trak sig ud af Stalingrad imod floden Don. Adolf Hitler beordrede Paulus til at holde stillingen, mens undsætnings styrker skulle bryde belejringen.

Blev indespærret i Stalingrad sammen med 330.000 tyske soldater der blev isoleret fra de andre tyske tropper, ved et modangreb den 29. november 1942.
Paulus blev i byen i forventning om, at Hermann Göring kunne levere de forsyninger han havde lovet via en luftbro.

Ved slaget om Stalingrad kaldte russerne Paulus for Friedrich von Paulus, for at give det indtryk at han var adelig, hvilket der ikke var noget om.

Den 24. januar 1943 spurgte Paulus Adolf Hitler om, mon det var tidspunktet for en kapitulation ved Stalingrad, men Adolf Hitler beordrede 6. Armé til at kæmpe til sidste mand.

Paulus erklærede den 30. januar 1943 at han aldrig ville kapitulere. Derefter blev Paulus udnævnt som Feltmarskal.

Den 31. januar 1943 overgav Paulus sig til de sovjetiske tropper i Stalingrad sammen med de tyske soldater i den sydlige del af byen.

Efter krigen vidnede Paulus for Sovjetunionen ved Nürnberg Domstolen, og blev efterfølgende løsladt.
Paulus levede resten af sit liv i Østtyskland.

Supplerende læsning

Et episk slag som Stalingrad har inspireret forfattere og filmskabere. Af nuværende danske bøger vil jeg nævne Stalingrad af Antony Beevor, samt den autentiske beretning Artillerist i Stalingrad af Wigand Wüster.


Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube