Skip Navigation Links Historie 2. Verdenskrig Dokumentar Isolationsfængslet modstandsmand

Isolationsfængslet modstandsmand

Uddrag fra: Petter Moens dagbog

En tegning lavet af en tysk krigsfange
Da jeg senere bad om at måtte aflægge et nyt Besøg, svarede Kommandanten, at han vilde ordne sig med en fast Præst for de norske Fanger.
En Celle, i Vestre Fængsel,
en Vask, en Træbænk, et Bord.
Lettelse over, at jeg er kommet gennem de sidste måneders umenneskelige kvaler med min forstand i behold.
Den unge mannen nektet å innrette seg etter okkupantenes påbud.
I anledning af, at De i dag har henrettet otte danske mænd.
Kringsatt av fiender, gå inn i din tid!
Under en blodig storm, vi deg til strid!
Jeg har heller ikke denne gang noget at skrive om, jeg venter stadig først at høre fra Eder.
Eichmann satte mig ind i metoden med motorgasning i lastvogne, som man hidtil havde benyttet den østpå.
I Deres Henvendelse til den danske Befolkning den 25. April 1944 har De proklameret en skærpet tysk Undertrykkelse af vort Land.
Ja, så går Far ud på den lange Rejse. Jeg sender hermed jer alle fire mine sidste kærlige Hilsener og håber, at I alle må leve længe og lykkeligt.
Dette er min sidste hilsen, Jeg må sende dig, i dag til morgen skal jeg dø.
Et uddrag af en illegal dagbog som blev skrevet af den isolationsfængslede norsk modstandsmand Petter Moen. Petter Moen blev den 3. februar taget til fange af tyskerne, da han var en del af den illegale presse. Han blev først isolationsfængslet. Under isolationsfængslingen skrev han en utrolig dagbog på toilet papir, hvor han prikkede bogstaverne med en stift for at gemme det dagbogssiderne i en ventilationsskakt, hvor ingen kunne få fat på det.

Lørdag den 15. april


72. dag på M 19 (tysk fængsel i Norge)

De tidlige morgentimer er nu som før den tid på dagen der falder mig tungest. Om morgenen er jeg næsten altid melankolsk indtil grædefærdighed og ofte græder jeg. Der er meget af mit livs dystre helhedsstemning i dette men også væsentlig svaghed overfor mine aktuelle besværligheder.

Jeg er alt for veg og klynker urimeligt meget. Selvfølgelig ved jeg intet om hvordan de andre tager enecelletilværelsen. Bagefter vil man vej næppe fortælle sandheden hvis den ikke er dekorativ. Jeg ville ønske jeg kunne bevilge mig selv en sløv dag en gang imellem. Hidtil har hver dag været en anspændelse af både tanker følelser som aldrig før.

Jeg har haft et fælt anfald efter middag i dag. Jeg må snart tage mig sammen og sætte mine følelser på plads. Jeg har igen bedt til Gud!!

Matematiske problemer giver stof til endeløse spekulationer. Selv med mine små kundskaber og uden hjælpemidler kan jeg dog fordybe mig i tallenes verden og i de elementære figurers egenskaber. Det er hændt flere gange at jeg har brugt hele dagen til matematiske spekulationer.

Det er meget nyttigt at stå uden hjælpemidler. Jeg må selv finde ud af løsningen og den mindste uorden i begreberne røber sig. Jeg har ofte et kolossalt slid med rene bagateller. Netop i dag er leg nået ti1 bunds i et sådant foretagende som jeg har tænkt på i timevis hver dag i to uger. Nu er sejren min og visheden om at mine begreber er i orden giver mig den tilfredshed som er løn for sliddet. Desuden ved jeg lidt mere end før. Jeg er nu begyndt at tænke på den naturlige talrække. Den er et studium for livet – ja vist nok for evigheden!


Kære Fader Jeg er blevet sendt til København, og når du læser dette brev, er jeg ikke mere.
Afskedsbrev Marius Fiil Og når alle I kære derhjemme holder sammen om vores kære Hjem og arbejder for det, da mødes vi engang i Herrens Hus.
Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube