Skip Navigation Links Historie Mellemkrigstiden Dokumentar Film

Dokumentarserier - 1. Verdenskrig

Sorteret efter tilføjelsestidspunktet

Tilfældig side på History Watch
Nå af Poul Henningsen I juledagene 1937 fik revyen Mars på weekend premiere: Sangen Nå stammer fra revyen og blev sunget af Liva Weel.

I 1959 sang Bodil udsen nå og denne version kan hæres nedenfor.
24 feb 2014
Madonna Mia En kærestesang som Al Capone skulle have skrevet til sin elskede hustru Mae Josephine Coughlin, mens Capone sad fængslet i Alcatrez. Sangen var måske en julegave til hende.

Al Capone var en berygtet amerikansk gangster og spritsmugler. Han var antageligt bagmanden bag en række mord, men dette antal er ukendt, da han blev idømt 11års fængsel for skattesvig, samt et ekstra for foragt for retten.

Al Capone blev overført til Alcatrez i 1934 og endte sin fængselstid for skattesvig den 6 januar 1939.

Hvis sangen er en julegave, så er den måske skrevet til Julen 1938? Da Al Capone ankom til Alcatrez bad han om lov til at danne et lille band, hvad han fik lov til. Al Capone skulle have spillet banjo

Capone citater forbundet med sangen: "With your true love to guide me, let whatever betide me, I will never go wrong," og "There's only one moon above, one golden sun, there's only one that I love, you are the one."
26 apr 2013
Anschluss 1938 Hitler er østriger og får den 12. marts 1938 Østrig indlemmet i Tyskland. I 1936 fik han Rhinlandet tilbage, men her er det et helt land, som bliver indlemmet.

Beretningen stammer fra bogen Galskabens Kavalkade som udkom i 1938.

Nederst er der en optagelse af offentliggørelsen Anschluss som blev broadcast by CZR, Radio Prague.
11 mar 2013
Reichstag brænder Den 27. februar 1933, udbrød der brand i den Tyske Reichstag - det tyske Parlament. Journalisten Selfton Delmer var på stedet, da Hitler ankom til den stadig brændende bygning, i selskab med Hermann Göring og Joseph Goebbels. Det her er Delmers beretning om branden og hvordan Hitler agerede.

Meget belejligt for Hitler blev en hollandske kommunist Marinus van der Lubbe anholdt på brandstedet, hvilket førte til at Tyskland kunne sættes i en slags undtagelsestilstand. Den følgende dag udstedte Præsident Hindenburg Rigsdagsbrandforordning, som reelt gav Hitler nærmest uindskrænkede beføjelser til at fængsle enhver politisk modstander.

Efter krigen viste det sig, at branden var iscenesat af Hermann Göring, for at der kunne komme en situation, hvor nazisterne kunne tilrane sig magten.

Marinus van der Lubbe blev den 10. januar 1934 henrettet. Dommen blev i 1967 ændret til otte års fængsel og januar 2008 ophævet på baggrund af en lov om nationalsocialistisk.

Nederst er der to videoer, den ene er med syndebukken og den anden er med billeder fra branden.
26 feb 2013
Marie Krøyer Den 27. september 2012 får filmen Marie Krøyer biografpremiere. Nederst kan traileren til filmen ses, samt 2 klip fra filmen.

Marie blev gift med P.S. Krøyer som var en af sin samtids mest berømte malere. Marie malede selv, men hendes karriere kom til at stå i skyggen af hendes mand. Hun blev skilt fra og gift igen.
25 sep 2012
En hilsen til jer kammerater Sangen bliver også kaldt Spanienssangen.

Martin Jensen skrev i 1937 digtet og det blev i 30-året for Den Spanske Borgerkrigs begyndelse blev opsat til minde om de danske Spaniensfrivillige ud for Frihedsmuseet i København.
28 oct 2011
Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube