Skip Navigation Links Historie 2. Verdenskrig Marinen Fra Bismarck

Radiomelding fra Bismarck

Radiomeddelse afsendt fra Bismarck

Bismarck forfra
Om søsleget mellm Hood og Bismarck.
En spændende dokumentarserie om jagten på Bismarck.
Fra juni 1940 til maj 1945 var Atlanterhavet strategisk vigtig krigsskueplads, hvor tyskerne forsøgte at bryde de Allieredes forsyningslinjer.
Principper bag sejlads med og i konvoj.
Så jeg sprang ud fra tårnet og ned i vandet. Jeg havde åbne øjne, så jeg kunne se det smukke blå atlanterhavsvand.
Flådens Nybygningsprogrammer har været kontinuerlige under Krigen, idet alle Beddinger er blevet taget i Brug, så snart de er blevet tomme.
Før maj-konvojen blev afsendt, advarede marineministeriet os om, at tabene ville blive meget store, hvis tyskerne, som man ventede, brugte deres overfladestyrker øst for Bjørneøen.
12 minutter over klokken 10 den 25. maj 1941, brød Bismarck den radiotavshed skibet havde holdt. Den næste halve time bliver følgende besked sendt. Det er en gåde, hvorfor telegrammet blev afsendt, for der bliver ikke sendt information som er ny.

Til gengæld giver det englænderne mulighed for, at pejle sig ind på skibets position, som var ubekendt for englænderne, hvad Bismarck i meddelelsen giver en anden opfattelse af.

Forud for radiomeddelelsen havde Bismarck afsendt med hurtigsignaleringsteknik, som er vanskeligere at spore. Ombord på Prinz Eugen og i det tyske Admiralitet havde man den opfattelse, at englænderne havde tabt Bismarck.
Fjendens radarudstyr med en rækkevidde på mindst 20 sømil indvirker stærkt på operationerne på Atlanten. Fartøjerne lokaliseret i Danmarksstrædet, og kontakten derefter opretholdt. Trods gunstige vejrforhold kunne forfølgerne ikke rystes af. Optankning til havs er ikke længere mulig, da det ikke kan lade sig gøre at ryste forfølgere af i kraft af overlegen fart.

Parallelkamp på afstand mellem 10 og 11 sømil. Hood koncentrerede sin ild mod Bismarck. Hood eksploderede efter fem minutter, herpå skudveksling med King George V. I ly af sort røg trak hun sig tilbage efter at sikre træffere på hende var observeret. Hun var derefter ude af syne i flere timer. Vores ammunitionsforbrug løb op i 93 skud. Senere igen observere: King George V, men hun kæmpede fortsat kun på afstand.

Bismarck ramt af to træffere, den ene under sidepanseret ved sektion 13 og 14. En træffer i sektion 20 til 21 har gjort det nødvendigt at nedsætte farten og betydet, at skibet ligger en grad dybere i forenden og har mistet brændstof. Prinz Eugen detacheret i tåge, mens slagskibet angreb de fjendtlige skibe. Egen radar følsom for forstyrrelser, især ved ildafgivelse.


Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube