Skip Navigation Links Historie 1. Verdenskrig Civile Edith Cavell

Edith Louise Cavell

Edith Cavell, engelsk sygeplejerske der blev skudt af tyskerne
Bilen stoppede, og alle steg ud. Mata Hari til sidst. Gruppen begav sig uden videre omsvøb hen til det sted, hvor en lille jordvold hævede sig små tre meter for at danne baggrund for eventuelle kugler, der ikke måtte ramme deres menneskelige mål.
Efter at vi havde været der henved 9 Dage, udskiltes de franske og belgiske Soldater fra os og førtes alle fra os ud af Huset. Jeg saa Tyskerne binde nogle af disse Soldater til Træer.
Deres Brev, har været min eneste Trøst i disse forfærdelige Dage. Jeg forstår så godt Deres Kærlighed til Charles. Alle hans Venner er fortvivlede over hans Død. Jeg kan stadig ikke fatte, at jeg aldrig skal se ham mere.
Charley døde nu til Morgen.
I was at Beauvais at the time your boy died for his country at the French hospital (Caserne Saint Jean) there.
I alle Krige har Tabene som Følge af Sygdomme været betydelig større end Antallet af saarede.
Engelsk sygeplejerske i Belgien, der hjalp allierede soldater på flugt under 1. Verdenskrig.

Hun blev fanget af tyskerne og henrettet.
Født: 04. 12. 1865.
Fødested: Swardeston i Norfolk.
Død: 12. oktober 1915.
Dødssted: Bruxelles.
Dødsårsag: Henrettet ved skydning af tyskerne, og Cavell bar sin sygeplejeuniform.
Begravet 2. gang: George V ledede den 19. maj 1919 på Westminster Abbey en mindegudstjeneste, før Edith Cavells lig blev ført med særtog til Norwich, for at blive begravet ved Norwich Katedral.

Edith Cavell var den ældste af 4 søskende.

Cavell kom til at arbejde som guvernante for familien Francois i Bruxelles.

I 1895 blev hendes fader syg, hvorefter Cavell tog hjem og påtog sig plejen.
I 1896 døde Edith Cavells far, og hun blev derefter elev på London sygeplejeskole.

I 1906 forsøgte den belgisk kirurg Antoine Depage at etablere et hospital, som ikke var påvirket af belgisk sygepleje. Han var inspireret af Florence Nightingale.
Antoine Depage søgte en forstander der talte flydende fransk. Depage kom i kontakt med et af de børn, som Cavell havde været guvernante for hos familien Francois, og den pågældende anbefalede Cavell.

Den 01. 10. 1907 blev Cavell leder Berkendael Institute, som var en sygeplejeskole i Bruxelles.

Da 1.Verdenskrig brød ud, var Cavell på besøg hos hendes moder i Norwich, og hun vendte straks tilbage til hendes pligter i Bruxelles.

Tyskerne besatte Bruxelles den 20. august 1914.
Tyskerne lod Cavell forblive som forstander, men de lukkede sygeplejeskolen, og oprettede et Røde Kors lazaret.

Cavell blev kontaktet af en organisation der hjalp allierede soldater på flugt. Cavell blev medlem af organisationen, som kom til at hjælpe 200 allierede soldater på flugt til det neutrale Holland.
De to første som Cavell hjalp på flugt var Lieutenant-Colonel Dudley Boger og Sergeant-Major Frank Meachin fra Cheshire Regiment.

Cavells hospital blev overvåget af tyskerne, for det behandlede tyske soldater.
På et tidspunkt fandt tyskerne ud af, at der var nogen i Bruxelles der hjalp soldater på flugt. Tyskerne begyndte at hører rygter om Edith Cavell.

To medlemmer af den organisation Cavell var i blev arresteret af tyskerne den 31. juli 1915.

Cavell blev arresteret den 05. august 1915, sammen med 5 andre fra den organisation hun var i. Edith blev arresteret af Otto Mayer fra det hemmelige politi.
Efter 72 timers forhør uden at Cavell havde indrømmet noget, snød tyskerne hende til at aflægge en tilståelse. Tyskerne meddelte hende, at de havde alle de informationer de skulle bruge, men hun kunne redde andre fra at blive henrettede, hvis hun aflagde en fuld tilståelse. Det gjorde hun så.

Cavell blev sammen med de andre arresterede stillet for en krigsret i Bruxelles den 07. oktober 1915, som varede i to dage. Tyskerne havde hendes tilståelse, og et postkort fra en engelsk soldat der takkede for hjælpen, som bevis.

Cavell blev dømt til døden for at hjælpe allierede soldater på flugt.
Der kom protester fra den amerikanske og spanske ambassadør. De hævdede Cavell havde behandlet alle soldater så godt som muligt uanset nationalitet. De tyske autoriteter afslog anmodningerne om nåde.

Englænderne blev chokerede over Cavells død, og de brugte episoden som tysk fjendtlig propaganda, da de så hendes død som et bevis på tyskernes umenneskelighed.
Tyskerne brød ikke nogen krigslove ved at skyde Cavell.


Følg History Watch på :
Facebook Twitter YouTube